Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

22. november 1997

ØK: Der skal tjenes penge
*"ØK skal simpelt hen til at tjene penge". Så præcist lød kravet fra bestyrelsesformand Jan Erlund på et velbesøgt pressemøde fredag i forbindelse med offentliggørelsen af ØK-ledelsens nye handlingsplan.
Planen indebærer blandt andet, at ØK flytter virksomhedens koncerncenter til Singapore og sælger hovedkvarteret "Company House" i Københavns Havn.
Erlund understregede, at ØK ikke befinder sig i en "livstruende" situation som for fem år siden, da selskabet ligeledes iværksatte en omfattende rekonstruktionsplan.
Den aktuelle finans- og valutakrise i det sydøstlige
Asien spiller en væsentlig rolle for ØK's nuværende genvordigheder.
Artikel side 4

Dørene lukkes i Plejebo-sag
*Byretsdommer Lone Molsted afsagde fredag kendelse om, at retsmødet i forbindelse med Plejebo-sagen skal foregå for lukkede døre.
Kendelsen om dørlukning blev afsagt trods protester fra den sigtede kvindes forsvarer, advokat Thomas Rørdam, der mente, at et åbent retsmøde ville skabe en tiltrængt modvægt til politiets fremstilling af sagen. Ifølge forsvarsadvokaten har politiet undladt at fremstille sagen objektivt, fordi der er tale om en "højprofil-sag".
Politiets anklager Michael Jørgensen påpegede, at de seneste ugers afhøringer af de ansatte på plejehjemmet ikke har ført til nogen svækkelse af mistanken, snarere tvært imod. Desuden beklagede han, at Thomas Rørdam har forsøgt at inddrage pressen til fordel for sin klient.
Byretten efterkom politiets krav om fortsat varetægtsfængsling af den sigtede plejehjemsassistent.

Vibeke Storm fortsætter
*Vibeke Storm Rasmussen (S) fortsætter som amtsborgmester i København, mens Aase Steffensen fra Dansk Folkeparti bliver ny 1. viceamtsborgmester. De to partier har indgået en konstitueringaftale sammen med SF, der til gengæld får den vigtige formandspost i udvalget for teknik- og miljø, samt næstformandsposten i sygehusudvalget. Dermed mistede den radikale Per Kleis Bønnelycke, der de længe fremstod som favorit til jobbet som amtsborgmester, det hele på målstregen. Angiveligt fordi han ikke var indstillet på at samarbejde med hverken Enhedslisten eller Dansk Folkeparti.

Kurdiske oprørere dræbt i Tyrkiet
*Den tyrkiske hær har dræbt ti kurdiske oprører i kampe i det sydøstlige Tyr-
kiet, oplyste de tyrkiske myndigheder fredag.
De 10 blev dræbt ved tre forskellige sammenstød mellem den tyrkiske hær og kurderne i de bjergrige egne i provinserne Sirnak, Bingol og Mardin.
Flere end 27.000 mennesker er blevet dræbt ved kampe i det sydøstlige Tyrkiet siden 1984, da oprørerne startede deres væbnede kamp for et kurdisk hjemland.

Aftale om norske studerende på plads
*Forhandlinger mellem Danmark og Norge om antallet af norske studerende i Danmark er nu faldet endeligt på plads. Det norske undervisningsministerium accepterer i de kommende to år de samme rammer, som har været gældende i år.
Det norsk-danske problem opstod, fordi en fællesnordisk aftale om fri adgang til studier på tværs af grænserne så ud til at føre til en meget stor andel af norske studerende på især lægestudiet. Dette ville man ikke acceptere fra dansk side, og derfor blev der i sommer indgået en aftale for 1997, som altså nu er forlænget i to år.

Erstatning til maori-folk
*New Zealands regering satte fredag punktum for en over hundrede år lang strid med maori-folket ngai tahu, da premierminister Jim Bolger udbetalte et beløb på 720 mio. kr. Jim Bolgers regeringsdelegation og ngai tahu-folkets repræsentanter mødtes fredag og underskrev en aftale, som udstikker linierne for fremtidige lignende aftaler.
Aftalen betyder bl.a., at New Zealands højeste bjerg, Mount Cook, som ngai tahu-folket gennem århundreder har dyrket som et spirituelt sted, får sit maori-navn Aoraki tilbage. Samtidig får ngai tahu-folket rettighederne over flere skov-og naturområder og fiskerirettigheder visse steder.
Ngai tahu-folket på Sydøen har i 150 år kæmpet for at få de landområder tilbage, som de britiske kolonisatorer erobrede fra de forskellige maori-stammer, da de kom til New Zealand.

March mod børnearbejde
*En international march mod børnearbejde kommer gennem 60 danske byer næste forår. Marchen begynder den 24. marts i Skagen, Padborg og på Bornholm.
Stafetter bevæger sig gennem Danmark for at samles i København i maj. Herfra bliver budskabet bragt videre til Genève, hvor FN's arbejdsorganisation, ILO, holder konference om børnearbejde i begyndelsen af juni.
Artikel side 5

V og K overvejer gødningsafgifter
*V og K åbner nu forsigtigt op for at lægge afgift på kunstgødning for at sikre, at en ny drikkevandsplan først og fremmest kommer til at bygge på mere braklægning, udlæggelse til engarealer samt skovbeplantning, så landmændene slipper billigere økonomisk.
Den konservative miljøordfører, Niels Jørgen Langkilde, siger til Ritzau, at V og K vil overveje at gå med til kunstgødningsafgifter, hvis flere "grønne" arealer ikke er nok til at reducere udledningen med de 100.000 ton kvælstof som er målet.
"Hvis der bliver et hul, når vi har lavet det andet, så er vi ikke uvillige til at dække hullet med afgifter", siger
Langkilde, som heller ikke katagorisk udelukker afgift på sprøjtemidler.

Rwandas hær dræber hutu-oprørere
*Rwandas tutsi-dominerede hær hævdede fredag, at den i løbet af denne uge har dræbt omkring 200 hutu-oprørere i den nordvestlige del af landet. Øjenvidner beretter om fortsatte kampe.
Richard Sezibera, en talsmand for hæren i det centralafrikanske land, sagde, at oprørernes tabstal stiger, og han bekræftede, at skyderiet i byen Giciye fortsætter.
Kampene brød ud søndag, da oprørerne angreb byens fængsel for at befri inde-spærrede kammerater. Ifølge de officielle rapporter blev 88 fanger dræbt under angrebet, mens 93 indsatte undslap.

Forskere udpeget til magtudredning
*De sidste fire forskere, der skal være med til at lave en analyse af det danske demokrati og folkestyre, er nu udpeget.
I forvejen havde forskningsminister Jytte Hilden (S) udpeget professor Lise Togeby fra Aarhus Universitet som formand for den såkaldte "magtudredning".
Derudover er Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet, Torben Beck Jørgensen fra statskundskab ved Københavns Universitet, Signe Valgorda fra socialmedicin ved Københavns Universitet og Peter Munch Christensen fra statsmedicin ved Aarhus Universitet valgt til at være med i den såkaldte forskningsledelse for magtudredningen.
Udredningen skal analysere vilkårene for det danske demokrati og folkestyre - herunder embedsmændenes rolle. Der er afsat 50 mio. kr. til projektet.

S håber på formands-posten i KL
*Det bliver sandsynligvis først klart i næste uge, hvilket parti der får den indflydelsesrige post som formand for Kommunernes Landsforening (KL).
Stemmerne står lige mellem S-SF og V-K i KL-bestyrelsen, og det radikale medlem er tungen på vægtskålen. Den nye formand skal endeligt vælges på KL-repræsentantskabsmødet i april.
Socialdemokraterne forsøger at få støtte fra SF og de radikale til at besætte formandsposten.
"Spørgsmålet er naturligvis, hvad SF og de radikale skal have til gengæld for at støtte en socialdemokrat som formand", siger borgmester i Roskilde, Henrik Christiansen (S).

ISS får ny kontrakti Sverige
*ISS har netop skrevet under på endnu en plejehjemskontrakt i Sverige.
Denne gang i Växjö Kommune, hvor ISS får ansvaret for omsorgen af de ældre på et helt nyt plejehjem, der skal være klar den 1. juni 1998.
Kontrakten er indgået godt en måned efter, at ISS blev beskyldt for vanrøgt af ældre på et andet plejehjem i Sverige - plejehjemmet i Solna.
"Vi har naturligvis gennemgået den aktuelle Solna-sag meget grundigt, ligesom vi har analyseret ISS-virksomheden i forhold til udlicitering af omsorgsydelser.
Konklusionen har været en entydig pegning på ISS, som den bedste leverandør af ældreomsorg", siger Växo Kommunes omsorgschef i en kommentar til den nyligt indgåede kontrakt.

Insektmidler truer lærker
*Brugen af sprøjtegifte har stor indvirkning på lærkers formering, og reducerer formentlig antallet af unger med knap 40 procent.
Det viser en ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen, som blev offentliggjort i går.
Det er landmændenes brug af insektmidler, som fjerner lærkernes føde, fortæller Peter Odderskær fra Danmarks Miljøundersøgelser.
"Grundlaget for undersøgelsen er meget solidt. Vi har anvendt de mest almindelige pesticider på forsøgsmarkerne. Ingen af dem er direkte giftige over for fuglene eller deres unger, så den effekt, vi kan se, skyldes nedsat fødeudbud", siger Peter Odderskær.

Haugaard lover ja til finanslov
*Folketingets løsgænger, Jacob Haugaard, har lovet finansminister Mogens Lykketoft (S), at regeringen kan regne med hans stemme til finansloven. Hermed står regeringen bedre i forhandlingerne, fordi den nu kan nøjes med SF og og den tidligere regeringspartner, CD, som aftalepartnere.
"Af hensyn til den politiske stabilitet har det været afgørende for mig, at regeringen ved, hvor jeg står. Det er vigtigt at sørge for politisk stabilitet , hvis vi skal sikre et ja til Amsterdam-traktaten", siger Haugaard til Ritzau.
Den 45-årige entertainer overvejer for tiden, om han skal melde sig ind i et parti og forfølge en karriere som "rigtig" politiker.

Kipketer verdens bedste
*Danske Wilson Kipketer blev i går kåret som verdens bedste mandlige atletikudøver 1997.
Kåringen af den dobbelte verdensmester blev foretaget af Det Internationale Atletik Forbund, IAAF, efter en afstemning, og Wilson Kipketer fik prisen overrakt under en gallamiddag i Monte Carlo.
Den amerikanske sprinter Marion Jones, der vandt VM-titlen på 100 meter i Athen, blev kåret som årets kvindelige atletikudøver.

Våbeninspektører fortsætter arbejdet i Irak
*FN's våbeninspektører vendte fredag tilbage til Irak, mens USA opretholdt presset på den irakiske hersker, Saddam Hussein, ved at fortsætte den militære opbygning i Golf-området.
Inspektørerne vendte tilbage en uge efter, at Irak gav de amerikanske medlemmer af inspektør-korpset march-ordre, hvilket fik alle inspektører til at forlade Irak.
I går fløj 75 våbeninspektører fra FN-organisationen UNSCOM - deriblandt seks amerikanere - tilbage til Irak fra Bahrain for at genoptage deres arbejde med at lokalisere og destruere irakiske masseødelæggelsesvåben.
Vidner sagde, at inspektørerne blev budt velkomne tilbage i den irakiske hovedstad med bannere, hvorpå der bl.a. stod "Ned med USA".
Beslutningen om at lade inspektørerne vende tilbage synes i første omgang at have tæmmet krisen i Golf-området, men USA har meddelt, at det vil nedlægge veto i FN mod en ophævelse af sanktionerne mod Irak.
"Vi må huske på, hvad det her handler om. Denne mand har faktisk evnen til at bruge masseødelæggelsesvåben og truer dermed Mellemøsten, Europa og resten af verden. Derfor er det vores ansvar at holde ham fast i et jerngreb", sagde den amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright i går med henvisning til Iraks hersker, Saddam Hussein.

Redigeret af
Vibeke Sloth Hoelgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her