Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

19. november 1997

Løsning på Irak-krise i sigte
*Iraks viceministerpræsident, Tareq Aziz, havde tirsdag formiddag et møde med den russiske regering i Moskva for at drøfte krisen mellem FN og Irak.
Ruslands udenrigsminister, Jevgennij Primakov, meddelte senere tirsdag, at mødet resulterede i en plan for en fredelig løsning på krisen. Planen fremlægges på et møde i Geneve i dag.
Artikel på forsiden

International hjælp til Somalia
*En international redningsaktion er ved at tage form i kølvandet på de omfattende oversvømmelser i det sydlige Somalia, der foreløbig har drevet 210.000 på flugt.
Blandt andet har regeringerne i USA, Storbritannien Tyskland, Italien, Holland, Danmark, Sverige, Norge og Finland givet tilsagn og akut hjælp til de nødstedte. Det danske udenrigsministerium meddeler, at det har bevilget to millioner kroner til aktionen.
Siden 18. oktober, da Juba-floden gik over sine bredder, er mindst 1.200 mennesker omkommet som følge af oversvømmelserne.

Isen brudt mellem Danmark og Kina
*Kinas udenrigsminister, Qian Qichen, sagde i aftes efter et møde i Beijing med det danske udenrigsministeriums direktør, ambassadør Friis Arne Petersen, at der ikke længere er noget, der forhindrer en udvidelse af venskabet og samarbejdet de to lande imellem.
"Vi lægger stor vægt på vore forbindelser", sagde den kinesiske udenrigsminister til Friis Arne Petersen, som havde en invitation med til Qian Qichen om at besøge Danmark ved først givne lejlighed.
Øverst på dagsordenen for mødet stod spørgsmålet om menneskerettigheder. Kina efterkom ved samme lejlighed et langvarigt pres fra især USA om at løslade en fremtrædende systemkritiker, der har tilbragt næsten 17 år i arbejdslejr.
"Vi har nu markeret Danmarks holdninger og føler ikke at vi har noget at undskylde. Vi har vel allesammen lært noget af det, der skete i foråret, men vi har gennem 48 år haft et smertefrit samarbejde, og er nu i færd med at normalisere vore forbindelser til Kina", siger Friis Arne Petersen.

Hospitalslukning i landsretten
*Bystyret i Københavns Kommune sad tirsdag på anklagebænken i Østre Landsret i en følsom sag om lukningen af Kommunehospitalet.
Det er Tillidsmandskollegiet ved Kommunehospitalet der har slæbt Borgerrepræsentationen og Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS) i retten med krav om, at afstemningen i november 1995 om den upopulære lukning var ugyldig.
Sagen går på, at der under afstemningen om Kommunehospitalet i november 1995 var et marginalt flertal på 28 stemmer for og 27 imod, og at det var en suppleant, der sikrede vedtagelsen af forslaget. Østre Landsret skal nu vurdere, hvorvidt afgørelsen var gyldig, eller om der blev begået en procedurefejl.
Sagen fortsætter onsdag med vidneafhøringer og ventes torsdag optaget til dom.

EU's revisionsret påtaler fejl og snyd
*Ikke mindre end 28,5 milliarder kroner er i de seneste to år blevet udbetalt fra EU's kasse til de europæiske landmænd i en flot gestus, som ifølge revisionsrettens formand var "helt unødvendig".
Det var ikke ulovlige udbetalinger, men ikke desto mindre noget, som EU ikke havde behøvet at give.
Det var en af de mange mærkværdigheder, som tirsdag blev fremdraget i Europa-Parlamentet da formanden for EU's revisionsret, Bernhard Friedmann, fremlagde sin rapport.
Rapporten karakteriseres af parlamentsmedlemmer som "mere spændende end nogen kriminalroman".
Friedmann fremhævede blandt andet at 5,4 procent af EU's årsbudget - svarende til omkring 33 milliarder kroner - sidste år viste sig at være behæftet med "alvorlige fejl". Omkring 26 milliarder kr. har ikke kunnet revideres på grund af manglende oplysninger. I forhold til 1995 er der tale om en anelse færre uregelmæssigheder, men ikke mere, end at det falder ind under den statistiske usikkerhed. Dermed kan revisionsretten ikke sige, at der er blevet bragt mere orden i tingene.

KL opfordrer Auken til forbud
*Miljøstyrelsen er alt for tilbageholdende med at lave forbud. Det mener Kommunernes Landsforening (KL) og opfordrer miljøminister Svend Auken (S) til at skride til forbud mod giftstoffer, som er fundet i grundvandet, skriver Politiken.
Opfordringen kommer efter de seneste dages diskus-sion om ukrudtsmidlet Isoproturon, der mistænkes for at være kræftfremkaldende. Forsøg på dyr har påvist celle- og genændringer.
"Miljøministeren må skifte kurs, så der i tvivlsspørgsmål først og fremmest tages hensyn til miljøet. Det er dybt problematisk med den langsommelige proces, vi har i dag", siger Evan Jensen, formand for KL.

Forsøg på at vælte kommissionen
*Europa-Parlamentets indsats i bekæmpelsen af kogalskaben har været så effektiv, at Europa-Kommissionen er blevet tvunget til at gennemføre væsentlige forbedringer i kontrollen af den farlige sygdom.
Det er dog stadig ikke tilstrækkeligt, og enkelte parlamentsmedlemmer mener, at kommissionen bør væltes på sagen.
Det viste debatten tirsdag i Europa-Parlamentets plenarforsamling, hvor et særligt undersøgelsesudvalg forelagde sin endelige rapport om bekæmpelse af sygdommen.
Forsøget på at få vedtaget et mistillidsvotum så dog tirsdag eftermiddag ud til at mislykkes.
Det danske medlem af udvalget, tidligere landbrugsminister Niels Anker Kofoed (V), er godt tilfreds med resultatet.
Han mener der er opnået større klarhed end han havde forventet ved arbejdets begyndelse.

WEU og EU vil tale med én stemme
*Vestunionen (WEU) og EU vil fremover i højere grad end hidtil tale med én stemme.
Vestunionens udenrigs- og forsvarsministre besluttede tirsdag på et møde i den østtyske by Erfurt, at formandskabet for Vestunionen og EU fra 1999 om muligt skal ligge hos samme land.
Det skal bidrage til at styrke Vestunionen som instrument for den europæiske krisestyring.
Mødets vært, udenrigsminister Klaus Kinkel, betegnede denne udvikling som et stort fremskridt.
Det blev desuden besluttet, at EU-landene Danmark, Finland, Sverige, Irland og Østrig, som i øjeblikket kun har observatører-status i Vestunionen, i fuldt omfang kan deltage i Vestunions-operationer, som finder sted i EU-regi.

Merbevilling til kriminalforsorgen
*Regeringen forbereder et forslag om en merbevilling til kriminalforsorgen. Tirsdag eftermiddag var der møde om sagen i Justitsministeriet. Blandt deltagerne var ministeriets afdelingschef, Johan Reimann, vicedirektør i kriminalforsorgen, Arne Ougaard og formanden for Dansk Fængselsforbund, Frits Christensen.
I pressen har der været forlydender om en saltvandsindsprøjtning på godt 20 millioner kroner, men det var ikke muligt tirsdag aften at få tallet af- eller bekræftet. Deltagerne i mødet var mundlamme. Forbundsformand Frits Christensen ville end ikke bekræfte, at mødet havde fundet sted:
Folketingets finansudvalg ventes onsdag at behandle et aktstykke fra Justitsministeriet om ekstra 120 millioner til politiets drift. Hovedparten skal gå til betaling af politifolkenes ophobede fridage.

Udenlandsk interesse for dansk valg
*Tirsdagens amts- og kommunalvalg i Danmark følges med usædvanlig stor interesse af medierne i det store udland. Ifølge lederen af Det Internationale Pressecenter i København har journalister fra anerkendte udenlandske aviser, radiostationer og nyhedsbureauer i ugen op til kommunalvalget bedt ham skaffe dem danske kontakter og oplysninger om det danske valg.
"Der er ingen tvivl om, at det er den såkaldte højredrejning og debatten om fremmede i Danmark, der nu tiltrækker opmærksomheden hos en del seriøse medier verden over", siger Bent Skou.
"Pia Kjærsgaards fremmarch på det lokale plan opfattes ikke bare som et kommunalt anliggende af de udenlandske medier. De ved, at Dansk Folkepartis popularitet på lokalt plan kan få en betydelig landspolitisk afsmitning til folketingsvalget. Og det kan få internationale konsekvenser", siger Bent Skou til Ritzau.

Amnesty-rapport om Algeriet
*Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International opfordrer på baggrund af en ny rapport om situationen i Algeriet det internationale samfund til at hasteindkalde FN's Menneskerettighedskommission.
"De manglende informationer - eller misinformationerne - om hvem, der står bag overgrebene i landet, er en af de største hindringer for at kunne placere ansvaret og anbefale løsninger. En international undersøgelse kan fastlægge kendsgerninger og er en forudsætning for at foretage en langsigtet indsats, der kan stoppe menneskerettighedskrænkelserne", siger Amnesty's generalsekretær i Danmark, Lars Normann Jørgensen.
Han opfordrer på den baggrund udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) til at gå i spidsen med en opfordring til, at FN's Menneskerettighedskommission hasteindkaldes.

Anholdelse af danske unge forkert
*Det var en uretmæssig anholdelse, som det hollandske politi foretog af en stor gruppe demonstranter under EU's topmøde i Amsterdam i juni. Det har en undersøgelseskommission nedsat af de hollandske justitsmyndigheder afgjort.
En gruppe på 30 danske unge var blandt de anholdte og Danmarks Radios Pola-
roid-redaktion har tidligere bedt eksperter i menneskerettigheder om at gennemgå anholdelserne. De kom frem til, at demonstranternes rettigheder i flere tilfælde blev krænket. Bl.a. blev kvinder visiteret nøgne i overværelse af mænd, og demonstranterne fik at vide, at de var anholdte på et sprog som de ikke kunne forstå, oplyser Polaroid. Den danske regering har tidligere afvist at bede Holland om en redegørelse i sagen.

Dansk wienerbrød til jøder
*Brødfabrikken Hatting Bageri ved Horsens er blevet godkendt som Kosher-leverandør og vil nu levere dansk wienerbrød til jøder over hele verden.
"Vi har ud fra erfaringer fra Israel vurderet, at der er et stort potentiale på dette nicheområde", siger produktchef Søren Karup fra Hatting Bageri, idet han henviser til, at der i USA bor flere jøder, end der er indbyggere i Danmark.
Søren Karup oplyser, at procedurerne i forbindelse med bagningen skal godkendes af en rabiner, der også forud for produktionen skal have tilsendt alle opskrifter.

Egypten får ny indenrigsminister efter attentat
*Egyptens præsident, Hosni Mubarak, udnævnte mandag den tidligere leder af landets sikkerhedstjenester, Habib al-Adeli, til ny inderigsminister. Det skete efter, at Mubarak tidligere på dagen havde lovet skrappe sanktioner over for de muslimske ekstremister, der mandag med varmt blod mejede 60 turister ned i Luxor.
Indenrigsminister, Hassan al-Alfi, meddelte tirsdag eftermiddag at han trådte tilbage efter gårsdagens angreb mod udenlandske turister.
Rokaden skal blandt andet ses i lyset af angreb fra oppositionen på Mubaraks regering for ikke at have gjort nok for at forhindre nye massakrer - blot et par måneder efter at ni tyske turister blev dræbt ved et bombeattentat i Cairo.
Også de rabiate muslimer bag mandagens terror-massakre, Al Gama'a Islamiya, angreb paradoksalt nok regeringen - og forsvarede i et åbent brev deres drab som en "modig operation". Ifølge terroristerne var det regering-styrkernes "forhastede og uansvarlige opførsel der førte til det store antal ofre".
Præsident Mubarak fløj tirsdag morgen til Luxor, og i sin første offentlige udtalelse siden massakren lovede han aktion: "Vi vil stoppe de huller, som angriberne slap igennem", sagde Mubarak.
Tema side 7

Redigeret af
Vibeke Sloth Hoelgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her