Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

18. november 1997

67 dræbt ved attentat i Luxor
*Ved det hidtil blodigste terrorattentat i Egyptens historie blev over 70 mennesker mandag skudt ned blandt ruinerne i tempelbyen Luxor. da en gruppe bevæbnede mænd angreb et tempel i nærheden af Egyptens sydlige turistby Luxor.
Blandt de dræbte var 61 udenlandske turister fra blandt andet Japan, Tyskland, Frankrig og Schweiz. Egyptens største væbnede islamiske gruppe, Jamaa Islamiyya, påtog sig mandag skylden for massakren.
Egyptens turistminister beklager angrebet dybt: "Vi er chokerede og føler dyb sorg over, hvad der er sket. Vore tanker går til ofrenes familier".
Mandagens blodbad fandt sted i en af Egyptens største turistattraktioner, de gamle templer ved Luxor. En gruppe på formodentlig syv bevæbnede mænd åbnede mandag formiddag uden forudgående varsel ild mod to grupper turister ved dronning Hatshepsuts dødetempel, der ligger lige uden for Dronningernes Dal.
Militante muslimer har flere gange tidligere angrebet turister i Egypten som et led i deres bestræbelser på at få væltet landets præsident, Hosni Mubarak, og få regeringen afløst af en islamisk regering.

Karen Jespersen beklager
*Socialminister Karen Jes-persen (S) beklager Rigsrevisionens kritik af, at Socialministeriet har orienteret Folketinget mangelfuldt om samarbejdet med det private firma Exsos, som skulle eksportere dansk ekspertise om plejehjem og handicappede.
Firmaet blev stiftet i 1988 af Socialministeriet samt Landsforeningen af For-
sorgsledere. Samarbejdet gav ifølge Rigsrevisionen firmaet Exsos en fortrinsstilling for andre konsulentfirmaer.
"Jeg beklager, at der har været rod i administrationen. Det kommer sig af, at der var meget stor begejstring for, at det offentlige også skulle gå ind i eksport af velfærdsydelser. Man må så konstatere, at dér er embedsmænd i et ministerium altså ikke dygtige nok", siger Karen Jespersen til Radioavisen.
Socialministeren understreger at ministeriet sidste år trak sig helt ud af Exsos, således at de kritiserede forhold nu er bragt til ophør.
"Man sidder med en trist fornemmelse af, at det er meget svært at lave nytænkning og gå nye veje, fordi der nemtlaves fejl. Det må man selvfølgelig ikke. Derfor må vi nok konstatere, at der er færre nye veje, som vil blive betrådt i fremtiden", siger Karen Jespersen.

Systemkritiker frygtes forsvundet
*Den hviderussiske systemkritiker Jevgenij Novikov er tilsyneladende sporløst forsvundet, skriver Aktuelt mandag.
Novikov er leder af den Hviderussiske Liga for Menneskerettigheder og var i sidste uge i Danmark i forbindelse med et kursus ved det Danske Center for Menneskerettigheder. Mens han befandt sig i Danmark blev hans kontor i Minsk stormet og beslaglagt af KGB og hans medarbejdere fik tæv. Til trods herfor valgte Novikov at vende tilbage til Minsk for at fortsætte sit arbejde. Siden har ingen af hans vestlige kontakter kunet få forbindelse med ham og flere internationale menneskerettighedsorganisationer frygter nu for hans skæbne.
Retssikkerheden i Hvide-rusland er i den senere tid blevet stadigt forringet som følge af Lukasjenkos brutale og diktatoriske regime.

Udsigt til præsidentvalg i Nigeria
*Nigerias militærleder, general Sani Abacha, meddelte mandag, at han har fyret hele sin regering og lovede samtidig at løslade et antal politiske fanger.
Såvel fyringen af regeringen som den bebudede løsladelse af politiske fanger skal ifølge Abacha ses som et skridt på vej mod genindførelse af demokratisk styre i landet.
Abachas udtalelser kom i en tale på fire-årsdagen for hans magtovertagelse i Afrikas mest folkerige stat.
I talen, der blev bragt over statsradioen sagde Abacha, at han øjeblikkeligt opløser regeringen og udpeger en ny, der skal lede landet frem til oktober næste år, hvor han har lovet at træde tilbage og overlade magten til en folkevalgt civil præsident.
Efter planen skal valgetafvikles i august 1998. Fem politiske partier har fået lov til at stille op.

Bred opbakning til ulandsbistand
*Selv om den seneste tids debat og finanslovsudspil tyder på, at der er kommet sprækker i den hidtidige brede opbakning til dansk udviklingsbistand, så viser en ny Gallup-undersøgelse, at 73 procent af den danske befolkning mener, at Danmark fortsat skal yde ulandsbistand i størrelsesordenen én procent af BNP om året.
Samtidig viser undersøgelsen, at opbakningen til en fortsat høj ulandsbistand er lige så stor blandt Konservative-vælgere og Venstre-vælgere som blandt eksempelvis socialdemokratiske vælgere. 75 pct. af de konservative vælgere og Venstre-vælgerne er tilhængere af at yde én pct. i ulandsbistand. Blandt de socialdemokratiske vælgere er procentandelen 74. Blandt Radikale vælgere er opbakningen endnu større - 99 pct.
Blandt vælgere, der bekender sig til Dansk Folkeparti og Fremskridtspartiet, erklæ-
rer henholdsvis 44 pct. og 51 pct. sig som tilhængere af at yde én pct.

Bosniere fortryder ofte hjemrejse
*Dansk Flygtningehjælp offentliggør i denne uge en rapport, der belyser forholdene for hjemvendte bosniske flygtninge. Rapporten er den første af sin art herhjemme og bygger på interview med de hjemvendte flygtninge. Ud af 18.000 bosniere er 850 nu vendt tilbage og af de hjemvendte overvejer to ud af tre at vende tilbage til Danmark. Årsagerne er for det første boligproblemer - næsten halvdelen af de hjemvendte har ikke haft mulighed for at flytte tilbage til deres gamle hjem, fordi det nu ligger i områder, der er kontrolleret af en af krigens modparter. For det andet er arbejdsløshed et stort problem - kun hver tredie har i dag fået arbejde, primært indenfor Bosniens offentlige sektor.
Dansk Flygtningehjælps rapport konkluderer, at der først vil ske en større tilbagevenden til Bosnien, når forholdene er blevet markant forbedret.

EU-snyd for 60 milliarder kr
*Der blev sidste år opdaget uregelmæssigheder på EU's budget til en værdi af ca. 9,7 milliarder kr. mod ca. 8,3 milliarder kr. i 1995, viser den årlige rapport fra EU's revi-sionsret.
Rapporten bliver præsenteret for Europa-Parlamentet tirsdag, men det ventes ligesom tidligere år, at en del parlamentarikere vil nægte at tro på, at det kan være hele sandheden.
Den opfattelse har den danske socialdemokrat, Freddy Blak, som er medlem af parlamentets budgetkontroludvalg. Han sagde mandag i Strasbourg, at han tror, at der i virkeligheden begås svindel og forskellige andre former for uregelmæssigheder for ca. 10 pct. af EU's budget, det vil sige omkring 60 milliarder kr.
"EU er bare blevet bedre til at afsløre problemerne", udtalte Blak.
"Problemet kan kun bekæmpes på overnational basis, og EU bør derfor oprette en efterforskningsenhed, der kan koordinere indsatsen mod de store bedragere", sagde den socialdemokratiske EU-parlamentatiker, og han tilføjede:
"EU-modstanderne vil så hyle op om, at dette strider med Danmarks forbehold over for retsligt samarbejde i EU. Men så må vi se at komme af med det forbehold ved en folkeafstemning hurtigst muligt".

Jelved roser udspil til EU-jobtopmøde
*Økonomiminister Marianne Jelved (R) er godt tilfreds med det udspil, som det luxembourgske EU-formandskab har lagt på bordet op til EU's job-topmøde sidst på ugen.
"Jeg tror, at vi kan nå et resultat, der forpligter landene til at gøre mere for beskæftigelsen end i dag", sagde Marianne Jelved.
EU-formandskabet har prøvet at gøde jorden for forlig og ikke forlis ved - i god tid inden det ekstraordinære EU-topmøde på torsdag og fredag - at cirkulere et udspil til topmøde-konklusioner. Ifølge formandskabets udspil skal EU-landene udstikke konkrete retningslinjer for en mere aktiv indsats i forhold til EU's næsten 18 millioner arbejdsløse. Således skal medlemslandene f.eks. forsøge at give ungdomsarbejdsløse et job- eller uddannelsestilbud i løbet af seks måneder.
Samtidig skal landene inden for tolv måneder forsøge enten at give de langtidsledige samme tilbud eller i det mindste en individuel erhvervsvejledning som alternativ, hedder det i forslaget.

Finansudvalget i uvant rolle
*Folketingets Finansudvalg behandler onsdag en utraditionel ansøgning, som ikke koster statskassen penge - tværtimod. Udvalget skal nemlig behandle en ansøgning fra Undervisningsministeriet om tilladelse til at modtage en gave på 10 millioner kroner fra medicinalselskabet Novo Nordisk.
Virksomheden giver pengene til de danske lærerseminarers såkaldte "sporskifteprojekt" i anledning af Novo Nordisks 75-års jubilæum i 1998 - og det kræver godkendelse fra højeste sted, blandt andet fordi gaven forpligter staten til at ansætte en projektleder.
Formålet er at vise nye veje for uddannelse og undervisning ved brug af informationsteknologi og elektronisk kommunikation såsom stileretning via email, undervisning via computere og udvikling af undervisningsprogrammer.
I alt kommer projektet til at koste statskassen to millioner kroner.

Omdiskuteret havneudvidelse i Århus
*Et flertal af politikerne i Århus Byråd er blevet enige om en såkaldt handlingsplan, der skal løse de trafikale- og miljømæssige problemer i forbindelse med den planlagte udvidelse af Århus Havn.
Havneudvidelsen og den deraf følgende stigende trafik i den sydlige bydel har været stærkt omdiskuteret op til kommunalvalget, men mandag erklærede politikerne, at der skal bygges en flere kilometer lang tunnel fra havnen gennem et tæt bebygget området ud til motorvejen vest for Århus. Tunnelen vil koste 750 mio. kr., og finansieringen skal ske i samarbejde mellem EU, staten, amtet, havnen og Århus Kommune.

Dansk indvandrer debat vækker opsigt
*Den optrappede danske debat om indvandrere vækker i stigende grad opsigt i udlandet. Den amerikanske avis International Herald Tribune bragte mandag en forsidehistorie om "det voksende fremmedfjendske frø i Danmarks lille have". Avisens korrespondent skriver, at danskernes selvopfattelse er ved at blive ændret til trods for øget beskæftigelse og øget velfærd.
"Det er bemærkelsesværdigt, at der i en sammenhæng med så megen velfærd og historisk tolerance i Danmark, nu ses en bølge med voksende modstand mod indvandrere og flygtninge, hvilket har gjort et nationalistisk parti på den yderste højrefløj til det trediestørste i meningsmålingerne", skriver den interna-tionalt anerkendte avis.

Unge 'nazister' i Pia Kjærsgaards have
*Politiet fjernede mandag eftermiddag en halv snes unge mennesker fra Pia Kjærsgaards ejendom i Gentofte nord for København.
De unge mennesker havde råbt op og demonstreret, oplyser den vagthavende hos Gentofte Politi.
De blev anholdt og derefter kørt til afhøring hos politiet. Lederen af Dansk Folkeparti er meget berørt af episoden. Hun var ikke hjemme, da de unge trængte ind på hendes ejendom, men kom cyklende ad villavejen, da hun hørte larm.
"I stedet for at køre hjem fortsatte jeg hen til politistationen", oplyser Pia Kjærsgaard. "Det, der er foregået, er en dyb krænkelse af min person og af min familie", siger hun.
Pia Kjærsgaard ser de unges ind-trængen som et resultat af udtalelser fra bl.a. statsministeren om Dansk Folkeparti.
"Når man siger, at vores holdninger giver mindelser om noget fra 30'erne, så er man indirekte medvirkende til, at der sker sådan noget. Jeg er et ganske almindeligt menneske og har udtalt mig om udlændingepolitikken generelt. Jeg kunne ikke drømme om f.eks. at sige, at somaliere skal smides ud med faldskærm", siger Pia Kjærs-
gaard. Hun understreger, at de unges aktion ikke vil påvirke hendes politik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her