Læsetid: 1 min.

Efterår

21. november 1997

TILLÆG (2. SEKTION side 27)
Novelle
Han så ud til siden, ud af vinduet til de forblæste træer, så ud og op, op til skyerne, til revnen i skyerne, til et stykke himmel, til det gule længst nede mellem bladene. Nu blev der pludselig stille.
"Efterår", sagde træerne, "efterår og vinter", sagde himlen, "efterår, vinter og død", sagde skyerne, "efterår, hygge, rødvin og gamle kærester", tænkte han.
Det bruste og det voksede. Lysten vågnede efter en lang, varm, sløv sommer. Katten havde lige ædt, og tænderne klikkede, mens den slikkede sig om munden.
"Snart klikker det hele", tænkte han, "og jeg sidder stadig her og ser ud af vinduet med min gamle længsel: Et møde i byen, stor forståelse fra første ord. Vinen beruser os lige tilpas. Aftenen er udstrakt og vores. En fælles opstigning begynder: Først de lave grene, siden det gule stykke himmel mellem grenene, så trætoppene, skyerne og gennem sprækken op til himlene, alle syv. Dernæst
evigheden.
Denne gang vil vi blive der, nu er jeg moden nok. Er mon længslen og modet hinandens befordrer eller modsætning?"
Det suste derude, skyerne havde atter skilt sig, Liisa sad for sig selv og læste, katten havde lagt sig.
"Nærmest lykkelig", tænkte han.
Og dog hviskede træerne højere og højere: "Kom herud, vov det du aldrig vil fortryde. Fang gløden, suset i dit før så stormfulde liv".
Skyerne dannede nu symmetriske mønstre. Her var de to gale katte der sloges. Der var de gamle kællinger, der sled hinanden i stykker. Og lige der var der Korsika-lignende øer, der indgav rejsedrømme. Det gule mellem træerne var nu bly-gråt, bladene blev til sorte kniplinger.
Han hørte en prop blive trukket op af en flaske. Faurés rekviem lød overraskende og bevægende. Liisas bog lå i stolen, og lysets glød spillede nu i glassene, mens det svandt på himlen.
Kun en lille kvist slog mod ruden, mens de tændte for fjernsynet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu