Læsetid: 3 min.

'Jeg er den eneste kandidat...'

15. november 1997

Danmarks eneste SF-borgmester udstråler urokkelig selvsikkerhed

"Det ville være rimeligt naivt ikke at indse, at Flemming Christensen er godt foran."
Denne udtalelse om Vejles SF-borgmester er ikke i sig selv opsigtsvækkende i slutfasen af den valgkamp, der for anden valgperiode i træk kan gøre præsten fra Hornstrup og Vejle Nørremark til borgmester.
Det opsigtsvækkende er, at den kommer fra hans ærkerival, socialdemokraten Finn Bjerg, der for fire år siden blev snydt for at overtage den fra sin fætter og partifælle, den nu afdøde Karl Johan Mortensen.
Et ukonventionelt flertal af syv Venstre-folk, fire SF'ere, tre konservative og en radikal gjorde den i dag 47-årige Flemming Christensen til borgmester - og afsluttede 74 års socialdemokratisk bykongerække i Vejle.
Flemming Christensen selv betegner sig selvsikkert som "det eneste reelle bud" på en borgmester: "Et valg kan jo altid skabe nye muligheder. Men der er ikke andre kandidater til posten end mig," siger borgmesteren og tilføjer: "Finn Bjerg kommer aldrig på tale."

Meningsmåling
Borgmesteren bakkes op af en meningsmåling, som Højbjerg & Co. har foretaget for Vejle Amts Folkeblad. 983 af kommunens 42.000 vælgere er blevet spurgt i undersøgelsen, som den lokale avis offentliggjorde 8. november.
De fire borgmesterpartier - V, K, R og SF - der ved sidste valg fik 15 mandater, bevarer flertallet. Venstre får otte, konservative to, SF uændret fire, mens de radikale mister sit ene mandat - måske på grund af det valgforbund med Kristeligt Folkeparti, som ikke længere består.
Socialdemokratiet står til en fremgang fra ni til 10 mandater, mens Dansk Folkepartis Lars Aarup står til at få vælgernes opbakning bag det mandat, han i perioden tog med over fra Fremskridtspartiet, som valgte ham sidst.
Finn Bjerg kan godt forestille sig, at Socialdemokratiets mandater bruges til at vælge en ikke-socialdemokratisk borgmester:
"Selvfølgelig vil man helst have borgmesterposten, men der er jo indflydelse at få på mange måder.
Der er nogle udvalg, som skal have en for mand, og nogle af udvalgene er meget interessante," siger Finn Bjerg, hvis parti i 1993 blev holdt borte fra samtlige formandsposter i de stående udvalg. De blev fordelt mellem V, K og R. Finn Bjerg mener også, at meningsmålingen fra Vejle Amts Folkeblad skal tages med et gran salt, fordi den blev lavet, før "uroen i Venstre slog ud i lys lue".
"Der er meget stor usikkerhed om, hvem der er Venstres spidskandidat," siger Finn Bjerg og peger på gnidninger mellem den nuværende Venstre-viceborgmester Svenning Ravn, der har arbejdet tæt sammen med borgmesteren, og Venstre-listens nummer to, advokat Gert Eg, der er kendt som en populær skikkelse i den vejlensiske fodboldverden, og som af Finn Bjerg betegnes som "en meget aktiv og omgængelig person".
- Vil I splitte alliancen ved at støtte en Venstre-borgmester?
"Hvis vi havde sådan nogle lumske tanker, ville jeg ikke fortælle pressen om det," siger Finn Bjerg og taler om "et meget åbent valg".
Den såkaldte borgmestereffekt synes ikke at gavne SF, som står til en beskeden fremgang fra 13,8 til 14,8 procent og et uændret mandattal på fire. Så selv om 45,1 procent af Vejles vælgere ville stemme på Flemming Christensen ved et direkte borgmestervalg, får det tilsyneladende næsten ingen betydning for SF's valg.
"Jeg vil nu blive overrasket, hvis der slet ingen effekt er," siger Flemming Christensen, der medgiver, at borgmestereffekten vil være mindre for en SF-borgmester, fordi traditionelle borgerlige vælgere vil "gøre sig utrolig mange overvejelser", inden de sætter kryds ved en SF'er.

Brudte løfter
Da SF, V, K og R fordelte posterne i 1993, indgik de også en samarbejdsaftale for valgperioden, hvor partierne lovede vælgerne en årligt tilbagevendende skattenedsættelse. Den aftale blev fraveget ved årets budgetforhandlinger. Men først efter at Flemming Christensen havde sat sin borgmesterpost ind på det.
- Skal man ikke holde de løfter, man giver vælgerne?
"Jo, det skal man. Men det er ikke så svært at bortforklare. Nogen har ændret vores forudsætninger så drastisk, at det har været en umulighed," siger Flemming Christensen og peger på bruttoskatten, som kommunerne kun i ringe grad er blevet kompenseret for, og forliget mellem Kommunernes Landsforening og regeringen.
"Det stod ikke på skrift, men i vores mundtlige aftale var det klart, at ændrede forudsætninger altid kunne betyde, at udviklingen blev skubbet i begge retninger," siger Flemming Christensen, der ikke vil lave mundtlige aftaler med sine borgerlige samarbejdspartnere igen, "da deres hukommelse åbenbart ikke er så god".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her