Læsetid: 6 min.

Fædrene skal have en stemme

13. november 1997

Vi ved meget lidt om, hvad det betyder for mænd at blive fædre - et nyt, stort, femårigt forsknings-program vil forsøge at levere svaret

Der eksisterer takket være forskningen en stor viden om, hvad fædre betyder for deres børn. En central sociologisk diskussion i hele den vestlige verden er eksempelvis, hvilken betydning det har, at så mange børn vokser op uden nære relationer til en far - eller helt uden.
Men hvad børn betyder for deres fædre, ved vi så godt som ingenting om. Til gengæld trives der et væld af myter, fordomme og forestillinger, der ikke mindst skaber konflikter i parforholdene.
Den kendsgerning, at der for øjeblikket i samfundet er en klar tendens til i langt højere grad end tidligere at prioritere ligheder i forældreskabet, har skabt et markant behov i den sociale og psykologiske verden for specielt at rette fokus mod mændene i et forsøg på at få svar på en række hidtil ubesvarede spørgsmål om den mandlige psyke.
For hvem siger, at mænds måde at føle sig knyttet til deres spædbørn på, er skåret over samme læst som kvindernes.

På bar bund
"På det punkt står vi med et stort gabende hul," siger chefpsykolog Svend Aage Madsen fra Juliane Marie Centret for børn, kvinder og forplantning på Rigshospitalet.
"Vi har været hele den internationale forskning igennem, og der er næsten intet, der rører ved det punkt," siger han.
Svend Aage Madsen har skrevet Ph.D.-afhandling om kvinders fødselsdepressioner, hvilket automatisk tændte interessen for at undersøge de meget iøjnefaldende og voksende problemer, som unge fædre møder i dag.

Stribevis af spørgsmål
Det er baggrunden for, at Rigshospitalet og Københavns Universitet nu sætter et stort forskningsprogram om fædres relationer til deres spæd- og småbørn i gang.
Programmet, der skal løbe over fem år og vil koste fire og en halv mill. kr., har allerede sikret sig de to mill. Dem har de involverede institutioner, samt Statens Humanistiske Forskningsråd og Sundhedsstyrelsen skudt ind.
Opgaven er at finde svar på blandt andet;
*Hvad det betyder for en mand at blive far?
*Hvordan er fædre knyttet til deres børn?
*Har fædre lige så meget lyst til at være sammen med spædbørn som kvinder har?
*Hvorfor tager fædre næsten aldrig barsels- og forældreorlov?
*Hvorfor har fædre tilsyneladende let ved at droppe kontakten til deres børn efter en skilsmisse?
*Har fædre i virkeligheden lyst til at være med til deres børns fødsler.
*Og er sundhedspersonalet i virkeligheden indstillet på at involvere fædrene i omsorgen for det spæde barn?

Kvindernes domæne
Men kan man overhovedet tale så bastant om, hvad der foregår inde i mænds og kvinders hoveder. Information har spurgt Svend Aage Madsen, der leder projektet sammen med psykolog Hanne Munck fra Københavns Universitet.
- Man kan vel ikke løsrive den psykologiske diskussion fra den kultur, vi lever i lige nu?
"Det er indlysende, at socialiseringen har betydning. En af de helt centrale elementer er, at alle fædre som børn er blevet "mødret" (har fået omsorg, red.) af deres mødre. Ligesom alle kvinderne er. Man kan så diskutere, hvad det betyder for en mand at have sin mor som model for, hvad det vil sige at have med små børn at gøre."
"Både den lille dreng og den lille pige har haft en nærhed med deres mor. Men for drengens vedkommende slipper han nærheden på det tidspunkt, hvor det går op for ham, at han er en dreng. Mens pigen bevarer nærheden gennem hele opvæksten ved at blive ved med at snakke med sin mor om de nære ting: prævention, kærester osv."
"I manden ligger de meget tidlige erfaringer om nærhed og ømhed altså på et ordløst plan i en næsten barnlig form. Det giver en splittelse i manden - at de billeder, han bærer, dels ligger så langt tilbage og dels kommer fra samværet med hans mor. Den forskningsmæssige antagelse er, at forældreskabet både for kvinder og mænd handler om forholdet til deres mor. Hvor det længe har været indlysende, at der eksisterer et samspil mellem egen mor og forholdet til selv at være mor."
"Resultatet er, at lige meget hvor meget, manden ransager sig selv, kan han ikke svare, når der bliver spurgt til hans følelser. Når han så kommer i de velkendte situationer, som kræver nærhed og ømhed - når han får en kæreste, og når de får børn - så har mand og kone en vidt forskellig tilgang. Mens kvinden er modnet til nærhed, har manden ingen forudsætning," siger Svend Aage Madsen.

Når der skal tales
"Og så er det, det går galt, når konen klokken halv et om natten mener, det er på tide at tale om forholdet. Og opfordrer sin mand til at lægge ud, da det efterhånden er længe siden, han har ytret sig. "Vores forhold," spørger manden. "Hvad er der overhovedet at sige om vores forhold?". Ligesom han også leder efter svar, når den socialpsykologiske verden stiller ham det legendariske spørgsmål: "Hvad føler du?"
- Men har mænd i almindelighed lyst til at være fædre til spædbørn?
Svend Aage Madsen: "Svaret ligger på mange måder i kulturen. Hvis du stiller det spørgsmål, svarer kvinder som regel "nej." At det altid er kvinder, der svarer nej, er påfaldende."
- Det er ikke hele sandheden?
"Bestemt ikke. Mandens vilje til at være med er indiskutabel. Mænd i dag vil knyttes til deres børn. Det betyder meget for dem. Men præcis hvad, det betyder, ved vi altså ikke," siger Svend Aage Madsen.
Han siger, at mænd godt kan være nervøse for at overvære fødslen, men at det ikke nødvendigvis betyder, at de helst vil være fri. Kvinder er også tit nervøse for at føde."
- Men flere mænd oplever i dag problemer i forhold til deres faderrolle, siger du?
"Ja, de konfronteres med noget i sig selv. Det, vi så ikke ved, er, om de også tidligere har haft det dårligt og har kompenseret ved at gå på bodega, spille fodbold, være utro, eller hvad ved jeg. Nu bliver det markant, at disse mænds problemer har med faderskabet at gøre, fordi de i langt højere grad end mænd for 20 år siden er sammen med deres børn."

På mandens betingelser
Det, forskerne er interesseret i, er at forsøge at forstå mændenes psyke så f.eks. sundhedssystemet fremover kan tage hensyn til deres ønsker.
Hvordan skal en fødestue indrettes, en fødselsforberedelse tilrettelægges og et sundhedspersonale opføre sig for at støtte og hjælpe i forståelse for, at det ikke kun er kvinden, der skal være mor, men at der faktisk også er en mand, der skal være far.
"Ofte er det sådan", siger Svend Aage Madsen, at "hvis manden stiller et spørgsmål, så svarer personalet kvinden. Ligesom hele systemet i øvrigt er indrettet på basis af den viden, vi har om gravide kvinders og småbørnsmødres behov."
Forskerne arbejder med den hypotese, at selv om der kan være tale om ligheder i den måde, kvinder og mænd knytter sig til spædbørn på, kan der altså også være tale om forskelle.
Svend Aage Madsen: "Mænd kommunikerer måske deres følelser på andre måder end kvinder. Men i dag er målestokken den samme, nemlig kvindens. Han har ingen kontakt med barnet," siger man måske med løftede øjenbryn til den far, der sidder og ser fjernsyn med barnet på armen. Sådan noget har det med at ophidse mødre."
- Som kvinde savner man måske selv mandens opmærksomhed og overfører så det utilfredsstillede behov til barnet?
"Det er noget af en pointe. Men det kan ikke udelukkes, at der er tale om en fuldgyldig samværsform. Det kan godt være, at barnet ikke har brug for at få opmærksom hele tiden, men netop nyder at få lov at vegetere lidt. Spørgsmålet er, om det ville ændre mandens adfærd, hvis han var alene med barnet," siger chefpsykologen og tilføjer:
"Måske kunne mødre også ind imellem have behov for at læse Information uden hele tiden at føle, at de svigter deres børn."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her