Læsetid: 4 min.

Fahrenheit '97

24. november 1997

Bogforum '97 er et triumftog for familieværdierne og læsehestenes hyggelige småsysler

BOGMESSE
Bogforum '97 var præget af de nære værdiers konsensus og familieidyllens politiske korrekthed.
"Jeg hygger mig," sagde provoforfatteren Mads Brenøe, som trods trusler undlod at smide tøjet, da han optrådte på Tranescenen lørdag eftermiddag. Samtidsrevseren Jan Sonnergaard fik sagt mange nedrige ord om Netto og Fakta, men havde ikke samtid til at revse Bogforum.
Ikke engang sortseeren og tusindkunstneren Rune T. Kidde kunne man bomme for en spydig kommentar: "Her er en rigtig god atmosfære," sagde Kidde: "her er liv og glade dage. Der er en god balance mellem gøglermarkedet og så er der alligevel så meget kvalitet og spændende mennesker."
Da Jannie Helle lørdag på baggrund af sin bog Mand dig op mand havde godtgjort, at kvinder selv er ude om sexchikane, spurgte hun publikum, om der var nogen spørgsmål. "Vi tør ikke," svarede en mand, og derved blev det.
Eva Marie Ragn Jensen og Pia 'Barbie' Jørgensen, der begge læser filosofi på RUC, evaluerede lørdag aften, at bogmessen var "god". De to undrede sig over, at der altid er så mange kvinder, når det er noget med forfattere, og var i øvrigt enige om, at Rune T. Kidde er årets mest sexede bogorm. Kidde, aktuel med kærlighedsromanen Midt i havet midt i himlen og humlehåndbogen Øl krummer ikke i sengen, reciterede lørdag et smægtende kærlighedsdigt fra en kommende samling i Forums Bogcafé, akkompagneret af en popcornsautomat.
Forfatteren H. H. Løyche, der udgiver science fiction romaner på forlaget Klim, fortæller Information, at han har spurgt adskillige branchefolk om, hvad formålet egentlig er med Bogforum, uden at få noget kvalificeret svar:
"Man er her for at være her og for at vise flaget," siger H.H. Løyche, "der er måske lidt reklameværdi og en god middag, men ellers får man ikke meget ud af det."
Forrrige år hørte Løyche digteren Christian Hesselholdt læse op. I standen ved siden af fyrede stuntmanden Lasse Spang Olsen kanonslag af.
"Det var umuligt at høre, hvad Hesselholdt sagde," fortæller Løyche. Under interviewet stiller en gruppe let påklædte kvinder sig op ved siden af os og begynder at rasle med pailletterne og danse mavedans.
"Nå, der er nok en eller anden, der har skrevet en bog om mavedans," siger Løyche, "det er nok det bedste indslag, jeg har set på Bogforum i år. Bortset fra Richard Adams, ham med Kaninbjerget. Han er faktisk meget hyggelig."

Fahrenheit 451
Det kan ikke nægtes:
Adams er hyggelig, når han læser op med vinden-i-piletræerne-stemme, og når Tor Nørretranders sætter sig ved siden af popcornsautomaten og vugger en baby, må enhver kulturkynisme melde messehal forbi.
Men kan det virkelig passe at bøger bare skal være så skidehyggelige? Der må da være bare én ætsende lyriker i Danmark. Information gik søndag eftermiddag online til Bogforum via Internettet, for det kunne man nemlig i år, og bad en af messens hyggelige og flinke bogguides om at hente en poet ind i chatboxen. Poeten blev Lars Bukdahl, der netop havde optrådt sammen med Christian Yde Frostholm på en messe, der søndag havde 12.000 besøgende og af en elektronisk iagttager blev betegnet som "kaotisk".
Følgende elektroniske samtale udspandt sig:
-- Alle digtere siger, at messen er så hyggelig. Er det virkelig alt hvad der fra digterhold skal siges om Bogforum?
Lars Bukdahl: "Nå, okay det er med den på, det er modstandsbladet Information, jeg ved ikke, hvad jeg skal sige lige nu andet end at mine øjne er blinket ned af alle de strålende bannere, jeg sagde faktisk ingenting andet end at min tomhed er betydelig efter alle disse stød mod panden og nakken, så kom venligst med et betydeligt input.
- Kan du se Anders And? Jeg mener, drukner et ømt bogfelt som lyrik ikke i show?
"Jeg ved snart ikke, jeg gider i hvert fald ikke klynke, så må man jo bare læse så meget højere, og den stadige indfølte klynken, der kommer fra alle succesforfatterne hverken misunder jeg eller finder svær at overdøve. Og vi har jo altid Afsnit P, hvor vi trygt kan hænge ud og hviske pst.
- Hvilke associationer får du hvis jeg siger Fahrenheit 451?
"Ja, jeg ser jo selvfølgelig straks som den behørigt belæste og uddannede unge forfatter jeg er, bogflammerne, men jeg mærker ikke nogen bekymring, for hvem fanden gider brænde lyrikken, vi går alligevel i forvejen rundt derude i skoven og mumler vores vers for hinanden.
- Hvorfor bliver I så ikke derude, så vi kan høre jer?
"Hvor i alverden ude, jeg synes da jeg går gennem både rum og gader med mine små smukke forpulede vers, og skoven forsøger jeg også at komme omkring, men hvis man lige kommer to skridt nærmere kan man være rimelig sikker på at få et kvalificeret bogstav spyttet i fjæset.
- Har du i øvrigt haft en fed bogoplevelse på Forum i dag?
"Nej, fede bogoplevelser synes jeg ikke jeg kan komme i tanker om, jeg er jo selv litterær pusher og bogklovn, så jeg har haft rigeligt travlt med at spille sprællemand selv, men at støde ind i Jørgen Sonne ved et cafeteriabord og for et øjeblik blive aldeles blæst ud af hans ustandselige og umulige og forrygende nærvær, det er altid sundt på den bredest mulige smalle måde."
Chattede altså digteren Lars Bukdahl på Bogforum '97, der med sine 27.600 besøgende blev en endnu større publikumssucces end sidste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her