Læsetid: 5 min.

Film

27. november 1997

*Uma Thurman spiller et blindt vidne i denne gyser fra 1992 om en seriemorder. Andy Garcia er den californiske politimand på sporet af uhyret og må forlade sig på Thurmans ufuldstændige viden, som også bringer hende i fare. Det kan lyde noget formular-præget, men er dog skrevet og instrueret af den marginale englænder Bruce Robinson, der forfattede The Killing
Fields og instruktørdebuterede med den skæve kultkomedie Withnail & I. Med Jennifer 8 fik han sin Hollywood-debut, og den var der delte meninger om. Men rollebesætningen er der ikke noget galt med: foruden Garcia og Thurman medvirker John Malkovich, Lance Henriksen (der kan være meget uhyggelig) og Kathy Baker.
Jennifer Eight/ Jennifer, det 8. offer. DR 1, fredag kl. 22.10-0010.

*William Hurt gjorde sig i starten af sin filmkarriere stærkt bemærket i denne psykologiske spændingsfilm fra 1981, hvor han fremstiller en meget hverdagslig ung vicevært i New York. Da der sker et mord i hans ejendom, kommer han i kontakt med en smart TV-reporter, spillet af Sigourney Weaver. - Hurts karriere har vel ikke helt udviklet sig efter forventningerne, som dengang var meget store: hans forening af gla-mour, følsomhed og forvandlingskunst virkede ret ene-stående. Så der kan være god grund til at se eller gense denne solide New Yorker-krimi, hvor også James Woods og Christopher Plummer medvirker. Peter Yates har in-strueret efter manuskript af Steve Tesich - det samme par, der stod bag cykelfilmen Breaking Away.
Eyewitness/ Øjenvidnet. TV2, fredag kl. 22.40-0025.

*Dirch Passer og Ove Sprogøe danner par i denne folkekomedie fra 1956. Passer sejler færgen, Sprogøe driver kroen, og sammen hygger de sig med kunderne i al fredsommelighed. Men onde spekulanter har naturligvis deres spil kørende, og så kommer færgekroens eksistens i fare. - Filmen er Saga-hygge i så afslappet stil, at man næ-sten skulle tro, den var instrueret af jovialiteten i egen person, Henry Nielsen, men han nøjes som sædvanlig med at birolle-medvirke, som et sine qua non i en sådan film. Passer og Sprogøe charmer sig også igennem et par sange, ingen dog på højde med Der kommer altid en sporvogn og en pige til.
Færgekroen. DR 1, lørdag 20.45-22.30

*Clint Eastwood havde en periode før og omkring 1990, hvor karrieren stod i stampe, og han ikke ganske overbeviste som instruktør med film som Bird og Hvid jæger, sort hjerte. Først med De nådesløse fra 1992 slog Eastwood sit navn fast som en filmskaber (og ikke bare stjerne) i første række. Komedien Pink Cadillac fra 1989 hører ikke til de uforglemmelige East-wood-film: det er en komedie, hvor vor mand spiller en dusørjæger på sporet af en yngre kvinde, der er flygtet med en kvart million dollars tilhørende ny-nazister. Hun har også sin baby med. Og da hun spilles af Bernadette Peters, der ofte er sød, sjov og sexet, kan hun ikke være helt almindelig. Buddy van Horn har instrueret de elskværdige løjer.
Pink Cadillac. TV2, lørdag kl. 21.05-23.10

*Carl Reiner, der trods sin modne alder (75 år!) er aktuel med Bette Midler filmen That Old Feeling, skabte ikke så lidt af en teknisk genistreg, da han i 1982 udsendte Bogart junior. En komedie, der teknisk yderst virtuost sammensmelter noir-kriminalfilm fra Hollywoods storhedstid i 1940'rne med ny-optagne scener med komikeren Steve Martin som en privatdetktiv, der gør sit bedste for at leve op til forbillederne. Så Martin udveksler replikker med Humphrey Bogart, Barbara Stanwyck, Lauren Bacall og Alan Ladd i en collage, der både lyd- og billedmæssigt er blændende godt sammensvejset. Hvor morsomt det hele er, har der været stærkt delte meninger om, men Bogart junior er i hvert fald en original film, og foruden Martin medvirker Rachel Ward og instruktør Reiner selv.
Dead Men Don't Wear Plaids/ Bogart junior. TV2, lørdag kl. 23.40-01.10

*Anthony Mann, der især udfoldede sig i 1950'erne, har gradvis fået status som en af westerngenrens mestre, en langt mere barsk og illusionsløs fortæller end John Ford, men med lidt af den samme sans for at integrere landskab og miljø i handlingen. Her arbejder han sammen med westernlegenden Gary Cooper på en dyster og ofte særdeles voldsom historie om en bandit (Cooper), der er blevet respektabel, men presses af tidligere kammerater til at slutte sig til banden. Den enegelske guide Time Out er helt oppe i skyerne i sin ros af denne film, som "slår bro over den klassiske tragedies og det klassiske Hollywoods traditioner." Guiden mener, at der er rige fund og opdagelser at gøre i Manns værk, og det kan godt være rigtigt, selv om en film som Manden fra Vesten ikke har meget af genrens umiddelbare charme og tiltrækning. - Foruden Cooper medvirker Lee J. Cobb som bandeleder og Julie London. For manuskriptet står Reginald Rose, der huskes for Tolv vrede mænd.
Man of the West/ Manden fra Vesten. DR 2, søndag 21.00-22.35

*Paul Newman, velbevaret og vital, yder i Blaze fra 1989 en spektakulær alderdoms-præstation som Louisiana-guvernøren Earl K. Long, der i slutningen af 1950'erne gjorde skandale, da han vedligeholdte et forhold til stripperen Blaze Starr. Filmen har kørt en del på diverse TV-kanaler i de seneste år, og er da også værd at se, både for Newmans vittige portræt af den djærve, åbenmundede Long, der gik ind for de sortes stemmeret, og for Lolita Davidovich' lige så sympatiske stripper, som holder fast ved sin mand gennem tykt og tyndt. Ron Shelton har instrueret med livlig tidskolorit.
Blaze. DR 2, mandag kl. 20.10-22.05

*Tobe Hooper har indlagt sig uvisneligt ry for Motor-savsmassakren, der med sine vidtdrevne skrækeffekter er blevet mere berygtet end berømt. Steven Spielberg må høre til hans fans, for han indledte et samarbejde i 1982, og resultatet blev forventeligt effektivt. Poltergeist er en familiegyser i den forstand, at den sætter en familie truet af onde ånder i centrum for sin noget kulørte, men medrivende historie. Og den er mest uhyggelig, når den rammer lige lukt ned i barndommens angstforestillinger, f. eks. om det mystiske træ uden for soveværelsesvinduet, alt det uforklarlige udenfor, der kan true trygheden indendøre.
Poltergeist. TV2, onsdag 22.40-0035.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her