Læsetid: 5 min.

FILM

20. november 1997

*Tom Hanks er blevet så stort et navn, at hans sorte fortid graves op af tv-kanalerne. Har disse gamle film ikke andet at byde på, har de i hvert fald Hanks. Komedien Volunteers fra 1985 blev lavet tre år før Hanks' gennembrud med Big, men er tilsyneladende langt fra den værste af hans tidlige film. Hanks spiller en studenter-playboy med spillegæld, der melder sig til et fredskorps i Thailands jungle. Her danner han komisk par med tykke John Candy, der spiller et selvretfærdigt medlem af korpset. I virkeligheden er det ifølge David Shipman et forsøg på at efterligne de gamle farcer med Bob Hope og Bing Crosby. Men Hanks fandt selv, at det hele løb noget ud i sandet mod slutningen: "Man føler, der mangler en tredie akt. Og spørger sig selv: "Hvor er Dorothy Lamour?'" Ingen steder, selvfølgelig, men til gengæld var der Rita Wilson, og hun blev Hanks' anden kone. Nicholas Meyer har instrueret.
Volunteers/ Broen, der kvajede sig. TV 2, fredag kl. 00.15-02.05

*Dansk filmskat Lene Nordins og Flemming Caspersens antologiserie med klip fra danske film fortsætter med et afsnit om unge piger og deres møde med manden og kærligheden. Og igen må man beundre den omhu, der er nedlagt i denne opgravning af vor filmiske danefæ. Et arkæologisk jætte-arbejde, der aldrig springer over hvor gærdet er lavest og lader sig nøje med det kendte. Alligevel er der problematiske sider ved serien. Man risikerer at kløjs i klippene, når de har alt for maskingeværs-travlt. Næppe har man kommet sig over purunge Malene Schwartz' rædselsfrisure, før man lader sig overvælde af en halv snes piger i bad (deriblandt Lily Broberg filmet af Bent Christensen fra bruserens synsvinkel, vistnok en nyskabelse.) Serien forsager ironien, sympatisk nok, men den kan skabe det mildest talt fejlagtige indtryk af, at disse film dækkende afspejler danskernes liv. Det bliver til kommentarer af typen: "Aldrig rimer hjerte så meget på smerte, som når man er purung og forelsket." Men selvfølgelig kan man også selv læse den voldsomme reaktionære fordomsfuldhed indirekte ud af de valgte klip. Her følges for eksempel to Askepot-historier. Tove Maës (i I de lyse nætter) og Birgitte Federspiel (i Kærlighedsdoktoren) bærer begge briller og anses derfor for at være renset for sex-appeal. Federspiel er tilmed magister, og så er alt håb ude. Tilsyneladende, for vi ved jo godt, at de to damer er dejlige, med og uden briller. Sjove og velopsporede klip er det, og kønsforskrækkelsen får også sin særlige ode i Lilian Ellis' sang fra Alle går rundt og forelsker sig: "Man skal altid være bange for en mand både før og efter 12". Dansk films basis-lærdom til op mod slutningen af 1960'erne med deres ændrede kønsmønster og præventionesmuligheder. Dansk Filmskat. Bare 16 år - næsten voksen. TV 2, lørdag kl. 20.10-21.05

*Sofie Gråbøl brød igennem i rollen som Tove Ditlevsens andet 14-årige jeg, Ester, i denne filmatisering af hendes højt elskede erindringroman fra en 1930'er-opvækst på Vesterbro, Barndommens gade. Et højdepunkt i århundredets danske litteratur. Stoffet formelig skriger på en fotografering i sort-hvid, eller i hvert fald af en vis proletarisk råhed i billederne, men fotografen Mikael Salomon og hans instruktør Astrid Henning-Jensen sukrer de fleste optagelser ind i hyggeligt smagfulde belysninger. Det er dog blevet en af Astrid Henning-Jensens bedre film, en ofte træfsikkert fortalt udviklingshistorie, der sætter den drømmende, digt-skrivende hovedperson overfor de tre kvinder, der kommer til at præge hende: den dominerende mor (Vigga Bro), veninden, som tør så meget mere end hun selv (glimrende spillet af Louise Fribo) og den livsglade prostituerede frk. Thomsen (Kirsten Lehfeldt). Erik Thygesens manuskript får uddraget nogle vigtige essenser af den ellers ret lyrisk skrevne roman: Esters konfirmation, hendes første mesntruation og hendes vej bort fra skolen mod det første job. Og på denne måde bliver filmen et tiltrængt kvindeligt sidestykke til de mange danske film om drenges modningsprocesser. Det er også her Anne Linnet lancerer en af sine mest populære sange, den iørefaldende titelmelodi med Tove Ditlevsens egen tekst: "Jeg er din barndoms gade/Jeg er dit væsens rod/ Jeg er den bankende rytme/ i alt hvad du længe mod."
Barndommens gade. DR1, lørdag kl. 21.00-22.30

*Nino Manfredi Italienske film er sjældenheder på tv-kanalernes repertoire (og også i biograferne), og derfor er der ekstra grund til at gøre opmærksom på en ny af slagsen, som DR2 har fundet frem. Det er et drama fra 1995 om en noget hæmmet videnskabsmand (spillet af Tchéky Karyo), der får udvidet sit rationelle verdensbillede, da han kommer i kontakt med en gruppe sindslidende. Det sker, da han vender tilbage til sit barndomshjem på Sicilien, og dér møder en ældre håndværksmester (den altid fremragende Nino Manfredi), der forestår istandsættelsen af huset. Dennes to yngre medhjælpere er i virkeligheden hentet fra et lokalt hjem for sindslidende, hvor videnskabsmanden også møder en ung kvinde, han forelsker sig i. Opsætningen af en teaterforestilling bliver et af højdepunkterne i et samvær, som rokker ved videnskabsmanden firkantede verdensbillede. Filmens instruktør Alberto Simone er uddannet psykolog og blev inspireret til filmen gennem sit arbejde med at finde frem til sindslidendes kreative evner.
Colpo di Luna/Månens skygge. DR 2, lørdag 21:35-23.00

*Gordon Douglas var en af Hollywoods meget dygtige fortællere i andet geled, og her instruerer han en wes-tern fra 1964 med "en fart og heftighed, som Michael Curtiz end ikke kunne drømme om", som guiden Time Out skriver. Det drejer sig om en storhedsvanvittig sydstatsoberst, der har stjålet to tusind rifler for at fortsætte borgerkrigen. Han spilles af den mesterlige karakterskuespiller Edmond O'Brien, og en anden karakteristisk profil, Richard Boone, er hans ikke meget mere sympatiske modstander. Den sorte Jim Brown og Stuart Whitman er heltene, men det er skurkene, der giver denne western liv.
Rio Conchos. TV 2, mandag kl. 00.20-02.05

*Steven Spielberg lavede en af sine mere kunstnerisk ambitiøse værker med denne filmatisering af J.G. Ballards selvbiografiske fortælling om nogle højdramtisk omvæltende oplevelser som dreng i Kina under Anden Verdenskrig. Drengen Jim tilhører Shanghais overklasse, men hans forkælede verden blæses over ende, da byen invaderes og Jim ender i en japansk koncentrationslejr. Shanghais sammenbrud skildres aldeles overvældende virtuost og skræmmende af en Spielberg, der arbejder på toppen af sin yde-evne, men han har sværere ved at håndtere mystiker-temaerne i de efterfølgende afsnit fra kz-lejren, hvor Jim oplever både det fornedrende og det sublime. Blandt de medvirkende er John Malkovich og Miranda Richardson.
Empire of the Sun/ Solens rige. TV 2, onsdag kl.22.40-01.15

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her