Læsetid: 3 min.

Flere arbejdsløse bliver langtidssyge

10. november 1997

Arbejdsløse gemmer sig i statistikken over langvarigt syge

Antallet af langvarigt sygemeldte stiger, og op i mod en tredjedel af de syge kommer fra arbejdsløshedssystemet. Det vurderer Jens Finkelstein, konsulent i Kommunernes Landsforening, KL.
Udgifterne til sygedagpenge til borgere, der har været sygemeldt i mere end otte uger, er steget fra lidt over tre milliarder kroner i 1993 til 3,7 milliarder i 1996, og KL skønner, at udgifterne fortsætter med at stige med mere end 300 millioner i år og 600 millioner til næste år.
Jens Finkelstein forklarer en stor del af stigningen med, at flere arbejdsløse bliver langtidssygemeldt:
"Kommunerne laver løbende analyser af dagpengeområdet, og det er min fornemmelse, at i gennemsnit 25 til 30 procent af de nuværende modtager af sygedagpenge kommer direkte fra dagpengesystemet. I nogle kommuner er det helt op til 50 procent," siger han til Information.
"For bare tre år siden udgjorde denne gruppe gennemsnitligt under 10 procent, så der er sket en markant forrykning," siger han.

Forklaringer
Hvis Jens Finkelsteins fornemmelse er korrekt, svarer det til, at op mod 9.000 fuldtidsarbejdsløse "gemmer sig" i statistikken over modtagere af sygedagpenge. Det kan der være to forklaringer på.
*Dels den ukontroversielle, at mennesker, der har gået på understøttelse, og hverken har fået anvist arbejde eller er blevet aktiveret, ikke har fundet anledning til at melde sig syge, før de får anvist arbejde. Fra den arbejdsløses synsvinkel kan det nemlig være hip som hap - sygedagpenge og arbejdsløshedsdage er samme beløb. Fra kommunernes synvinkel er anderledes. De syge er dyrest for kommunen, fordi staten betaler de fulde udgifter til arbejdsløshedse, men kun 50 procent af sygedagpengene, efter otte ugers sygdom.
*Dels den kontroversielle forklaring, at mange langtidsledige reelt er ude af stand til at passe et job. Først, når de får tilbud om aktivering eller arbejde, melder de sig syge.
Ændret lovgivning om sygedagpenge kan også spille ind, siger Gunvor Auken, socialrådgiver i SiD, til Information:
"I dag kan mennesker, der får sygedagpenge, få forlænget perioden, hvor de modtager denne ydelse ud over 52 uger, hvis de søger pension. Det bidrager selvfølgelig til væksten i udgifterne til sygedagpenge".

Ledighed tærer
I følge Tina Voldby, Dansk Arbejdsgiverforening, er der en klar sammenhæng mellem den lave ledighed og det stigende antal på sygedagpenge:
"Udgifterne er steget mest i de amter, hvor ledigheden er lavest. Som en tommelfingerregel skyldes en trediedel af stigningen, at flere ledige sygemelder sig," sagde hun lørdag til Jyllands-Posten.
Samme sted forklarer Morten Kaspersen, formand for A-kassernes samvirke, at "en del langtidsledige er så psykisk nedbrudte af lang tids passiv forsørgelse, at de ikke er i stand til fra dag til dag at begynde i et nyt job".
Gunvor Auken mener, at den nye lovgivning omkring virksomhedernes sociale ansvar er helt central i denne forbindelse:
"Det indgår i en omstilling af hele velfærdsstaten, hvor opgaven ikke alene skal ligge hos det offentlige. Det gælder derimod om, at både arbejdspladsen, de faglige organisationer, sundhedsvæsenet og ikke mindst personen selv må arbejde helt anderledes konstruktivt for at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet. Op mod halvdelen af dem, der har været sygemeldt i mere end tre måneder, er fem år efter at finde på førtidspension."
"Det gælder om at gribe ind, før udstødningen er en realitet," siger hun.
Gunvor Auken er imidlertid foruroliget over kampagnen om virksomhedens sociale ansvar i så høj grad focuserer på skånejob:
"Når staten 'forlanger', at virksomhederne opretter mellem 30.000 og 40.000 skånejob inden år 2005, kan der i værste fald ske det, at arbejdsgiverne siger: O.K. vi skal dokumentere socialt ansvar i form af optællelige job - og så peger de allerede ansatte ud og siger: du og du og du er et skånejob. Så kommer der ikke et eneste ekstra job. Der bliver bare lagt et dræn ind i statskassen og 30.000 mennesker bliver gjort mere sårbare," siger Gunvor Auken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her