Læsetid: 4 min.

Forbrødring i Bejstrup Forsamlingshus

3. november 1997

Lokallisterne boykotter de forenede budgetforligs-partiers vælgermøder i Fjerritslev Kommune

"Venstre ved du, hvor du har". "Danmark for hele folket".
De to store bannere af solidt presenningslærred er symbolsk bundet sammen. De hænger hen over de seks kandidater og to ordstyrere, der sidder på række over for 26 tilhørere ved de tre langborde i Bejstrup Forsamlingshus.
Der er endnu god plads ved bordene, som i dagens anledning er pyntet med Venstres valgprogrammer og Socialdemokratiets balloner. Intet i onsdag aftens tv-program kan forklare det lave fremmøde. Faktisk er her færre deltagere, end da den konkurrerende Fællesliste for Skræm-Haverslev-Bejstrup i september holdt opstillingsmøde på Trekronerskolen et par kilometer herfra. Og det er nok meget få af de tilstedeværende her mellem formicapanelerne og de blomstrede gardiner, der ikke har bestemt, hvor de skal sætte deres kryds den 18. november.
Det gælder for eksempel nok ikke tidligere folketingsmedlem Arne Bjerregaard (Kr.F.), der tog initiativ til Fælleslistens opstillingsmøde. Eller elektriker Bent Danielsen, der er Fælleslistens spidskandidat, og som lister ind i forsamlingshuset en halv times tid efter mødets start. Som Arne Bjerregaard stiller han polemisk spørgsmål til sine modstandere.
Socialdemokratiets spidskandidat, den 44-årige, jeansklædte og piberygende gymnasielektor Per Halsboe-Larsen, tager tyren ved hornene i sit første politiske indlæg:
"Jeg kan lige så godt tage spørgsmålet med det samme: 'Hvorfor er det kun jer, der er her?' Vores tanke har været at præsentere de kandidater, der ikke kommer til orde i en normal valgkamp," forklarer han med en sønderjysk sprogtone, der sammen med hele hans facon røber, at han flyttet til kommunen for blot 15 år siden.

Håbløs overmagt
Hvad han ikke siger er, at de forenede budgetforligspartier - Venstre og Socialdemokratiet - til deres vælgermøder i kommunens lokalområder kun indbød én repræsentant for konkurrenterne (henholdsvis den lokale fællesliste og Fremskridtspartiet), mens de to partier selv skulle være repræsenteret ved hver tre kandidater.
Kommunens lokallister ville kun få mulighed for at optræde i deres eget lokalområde og dét kun med én kandidat. Over for så håbløs en overmagt besluttede lokallisterne at boykotte Venstres og Socialdemokratiets vælgermøder. I hvert fald som paneldeltagere. Men derfor kan man jo godt stille spørgsmål fra salen.
Per Halsboe-Larsen har ganske rigtigt taget kandidater med, som man normalt ikke hører så meget til i en valgkamp.
Der er kandidat nummer otte på liste A, Kaj Jensen, som detaljeret redegør for sine tillidshverv i Haverslev Havns Bådelaug og Fjerritslev Bankoforening (m.m.m.), og kandidat nummer ni, Lene Sand, der er revisor i Skræm Vandværk, og som holder af at cykle i sin fritid. Det meste af aftenen er det dog den erfarne gruppeformand Per Halsboe-Larsen, der fører ordet for socialdemokraterne.

Belejligt fravær
Venstres borgmesterkandidat Otto Kjær Larsen er rejst til Gran Canaria i denne uge. Meget belejligt, for han var oprindelig modstander af Trekroner Landsbycenter - kombinationen af idrætshal og daginstitutioner, som neto dette lokalområdes borgere har samlet 1,1 million kroner ind til, og som er under opførelse.
Hans tilstedeværelse ville have blottet Venstre for ubehagelige spørgsmål fra salen.
I stedet er Venstre-delegationen ledet af formanden for teknisk udvalg og formanden for landsbycentrets bestyrelse (ja, dobbeltrollen har givet ham problemer med habiliteten i kommunalbestyrelsen), Hardy Larsen, der har sin gård i Fuglsang et par kilometer nede ad landevejen mod Aggersundbroen:
"Vor hverdag, det er landbrug med køer og lidt planteavl," som han siger i sin præsentation, der er holdt på et lokalt præget tungemål.
Med sig har han Ingeborg Mikkelsen, der kom ind i kommunalbestyrelsen som lokallistens suppleant, og som nu stiller op for Venstre, og Vagner Simonsen, der er formand for erhvervsrådet, og som mener, at Venstres opstilling som parti kan give Fjerritslev Kommune politisk stabilitet.
I løbet af aftenen er alle de ventede emner oppe: Landsbycentret i Trekroner, Han Herreds Naturcenter, placeringen af rutebilstationen i Fjerritslev og budgetforligspartiernes nedskæring i hjemmehjælpen.
Kun nuancer skiller tilsyneladende de to partier. Venstre-folkene forsikrer, at de sociale nedskæringer skam gør lige så ondt på dem som på socialdemokraterne. De tre socialdemokrater i deres hvide sweatshirts med røde S-roser lægger på deres side på en påholdende økonomisk politik.
Fælles skydeskive er borgmester Johan Svaneborg, som kritiseres for sin mangel på visioner, og socialudvalgsformand Hans Bogø, som Vagner Simonsen håner for en ødsel socialpolitik. I oktober indgik Socialdemokratiet og Venstre budgetforlig uden om borgmesteren og socialudvalgsformanden.
En anelse tilløb til konflikt er der dog, da Per Halsboe-Larsen påpeger, at Venstre nok tager munden lidt for fuld, når partiet i valgprogrammet lover "systemskifte i Fjerritslev Kommune":
"Det er stort set Venstre-folk, der har haft magten i den her kommune, så længe jeg kan huske," siger han. Hardy Larsen overgiver sig dog straks:
"Jeg vil heller ikke stå og sige, at Venstre er et fornyelsesparti. Vi ved jo godt, at der - som Per sagde - til stadighed har været mange Venstre-folk i kommunalbestyrelsen."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu