Læsetid: 2 min.

Forskerstillinger kun for kvinder

18. november 1997

En 11 punkts-plan fra forskningsminister Jytte Hilden skal sikre, at der kommer flere kvindelige forskere

Forskere skal have tid til at få børn. Og det skal opslås nogle professorater, som kun kan søges af kvinder.
Det var hovedpunkterne i en 11 punkts plan, som forskningsminister Jytte Hilden fremlagde på en konference i går. Planen skal sikre, at der kommer flere kvindelige forskere.
Livet skal gøres lidt lettere for de unge forskere, som har børn. Derfor skal der oprettes en barselsfond for både mandlige og kvindelige forskere. Og der skal være tid plads til børn i en forskerkarriere. I dag siger reglerne, at man skal have ansættelse efter en fast årrække. Ellers ryger man ud. For unge forældre kan et barn let være en hindring for at nå at kvalificere sig.
Planen blev præsenteret på en konference på Aalborg Universitet, hvor forskere og ledere fra universitets-og forskerverdenen var samlet. Spontane klapsalver fulgte punkterne, som Jytte Hilden nu vil søge at skaffe et flertal for.
"I dag vil både mænd og kvinder have tid til at være sammen med deres børn. Det gælder også forskere. Og sikrer vi ikke mulighed for det, vil mange vælge en karriere som forsker fra af den grund," sagde Jytte Hilden

Kvindelige forbilleder
Der skal også sikres et antal kvindelige professorater. Kvindelige forbilleder er vigtige for at få unge kvinder til søge en karriere som forsker. Kvindelige professorer kan også fungere som talentspejdere og give de unge kvinder et puf, så de forsøger at blive forskere.
Desuden skal der oprettes et forskningsinstitut for ligestilling, der skal øget fokus på stilingsopslagene og begge køn skal være repræsenteret i bedømmelsesudvalgene.
Nu har vi snakket længe nok, nu er det på tide at gøre noget, var holdningen på konferencen.
"Der er kun seks procent kvindelige professorer, lidt flere lektorer, mens andelen af adjunkter faktisk er faldet i løbet af de seneste år. Af intet kommer intet, nu må vi til at gøre noget. Ellers vil der først være ligestilling på universiteterne i midten af næste årtusind," sagde Jytte Hilden.
De 11 punkter ligger delvist uden for forskningsministeriets område. Universiteterne hører under Undervisningsministeriet, mens sektorforskningsinstitutionerne er Jytte Hildens område. Men Jytte Hilden vil forsøge at få de kvindelige professorer med på finansloven i 1999.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her