Læsetid: 3 min.

Frygt for drastisk devaluering i Sydkorea

21. november 1997

Ny finansminister afviser at søge hjælp hos Den Internationale Valutafond. Krisen i Sydkorea kan forværre Japans økonomi og brede sig til en global krise

Alarmklokkerne ringede i går over store dele af Asien, da den sydkoreanske valuta, won'en for fjerde dag i træk styrtdykkede, mens både den sydkoreanske og den japanske regering fortsat tøvede med at finde en effektiv løsning på landenes bankkriser.
De dystre toner bredte sig helt til London, hvorfra dagbladet The Financial Times advarede om, at den finansielle krise i Østasien nu har udviklet sig til en global trussel.
"Det var ikke tilfældet, da det kun drejede sig om enkelte lande i Sydøstasien. Men krisens udbredelse til Sydkorea og Japan ændrer billedet. En global gældsdeflation er nu i det mindste tænkelig," skriver avisen på lederplads.
Den økonomiske krise, der siden juli har hærget hele regionen, har ganske rigtigt bredt sig til Sydkorea og truer nu med at forværre Japans i forvejen kriseramte økonomi. Med Japan og Sydkorea er der tale om helt anderledes sværvægtere end de sydøstasiatiske lande, der indtil nu har mærket krisen. Japan er verdens næststørste økonomi, mens Sydkorea er placeret som nr. 11 med et bruttonationalprodukt på størrelse med Indonesiens, Malaysias og Thailands - tilsammen.

Redningspakke
Uroen blev forværret i går, da det stod klart, at Sydkorea ikke har tænkt sig at søge hjælp hos Den Internationale Valutafond, IMF.
Sydkoreas nye finansminister Lim Chang-yuel offentliggjorde onsdag en økonomisk redningspakke, men mod forventning indeholdt den ingen planer om, at Sydkorea skal søge bistand hos IMF.
Lim Chang-yuel gentog budskabet i går, selv om kritikken er haglet ned over ham både fra ind- og udland.
Den sydkoreanske oppositionsleder og præsidentkandidat Kim Dae-jung, sagde onsdag til nyhedsbureauet Reuter, at Sydkorea bør søge international hjælp til at løse krisen, om nødvendigt fra IMF. Kim Dae-jung står i øjeblikket stærkt i meningsmålingerne op til præsidentvalget den 18. december, og de fleste regner med, at han bliver Sydkoreas næste præsident.
Men netop præsidentvalget kan være medvirkende til, at Sydkorea ikke gør noget effektivt ved krisen, inden valget er afgjort.
Også i internationale finanskredse blev redningspakken modtaget med skepsis. Europæiske og japanske analytikere mener, at redningsplanen er utilstrækkelig og kun vil medvirke til, at Sydkoreas valuta vil komme under yderligere pres.

Japan og USA
Finansminister Lim Chang-yuel sagde i går, at han i stedet for at gå til IMF foretrækker at søge bilateral hjælp hos Japan og USA, men begge lande har tilsyneladende allerede afvist forslaget.
Den sydkoreanske redningspakke er rettet mod banksektoren, der er ramt af en gældskrise, som er blevet forværret af flere konkurser blandt Sydkoreas store virksomhedsgrupper, bl.a. Kia-gruppen.
Bankerne har en stor del 'tvivlsomme' lån ude, som næppe vil blive indfriet.
Ifølge planen vil regeringen bl.a. øge kapitalen i en statslig fond, der skal hjælpe de kriseramte banker. Desuden vil Sydkorea optage flere lån i udlandet og udstede statsobligationer. Samtidig vil en del af obligationsmarkedet for første gang blive åbnet for udenlandske investorer.
Pakken er ifølge Financial Times et tegn på, at den sydkoreanske regering omsider har indset krisens omfang, men den er samtidig "for lidt og for sent".
Sydkoreas valuta er stadig bundet til den amerikanske dollar, men centralbanken er blevet tvunget til at udvide grænserne for, hvor meget won'en må falde eller stige i forhold til dollaren. I de seneste dage er won'en dykket til det lavest mulige niveau, hvilket også skete i går. I alt er won'en faldet med over 13 procent i forhold til dollaren alene i denne uge.

Videre til Japan
Frygten går nu på, at Sydkorea vil blive tvunget ud i en drastisk devaluering, hvilket vil sende valutauroen videre til Japan, der konkurrerer på de samme eksportmarkeder som Sydkorea.
Japan sidder i forvejen med en alvorlig, men stadig uløst bankkrise, der har sine rødder helt tilbage til slutningen af 1980'erne. Regeringen overvejer i øjeblikket at bruge offentlige fonde til at redde bankerne, men er endnu ikke nået til enighed. Det nylige krak af landets 10. største bank viser, at det haster med en løsning.
Økonomiske eksperter forudsiger, at Sydkorea før eller senere vil blive nødt til at gå til IMF, og at IMF i så fald må gå ind med et langt større beløb end til Thailand og Indonesien, der begge tidligere har forhandlet aftaler på plads.
En japansk finansanalytiker siger til Reuter, at beløbet til Sydkorea kan komme op på svimlende 100 milliarder dollar, hvilket er dobbelt så meget, som Thailand og Indonesien har modtaget tilsammen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her