Læsetid: 1 min.

Gårdslagtninger skaber splittelse

1. november 1997

Der er uenighed blandt landbrugsorganisationerne og politikerne om, hvorvidt gårdslagtninger er snyd

Skatteminister Carsten Koch (S) overvejer en justering af beskatningen af fortjenesten ved salg af landbrugsjord for at gøre det mindre attraktivt at gennemføre såkaldte gårdslagtninger.
Men ministeren er ikke enig med Landbrugsraadets vicepræsident Peder Thomsen, der mener, at gårdslagtninger, hvor landmænd frasælger jord til store svineproducenter, snyder statskassen for et beløb i størrelsesordenen 20 milliarder kroner.
"Jeg kan slet ikke genkende de tal. Det her har intet med selskabstømning og ubetalte skatter at gøre," siger Carsten Koch.
Både SF og de Radikale er der imod enige i påstanden om, at staten mister milliarder på gårdslagtninger.

Naturlig udvikling
Venstres landbrugsordfører Christian Mejdahl mener der imod ikke, at der er grund til at ændre på det nuværende regelsæt
"Det en naturlig udvikling, at de helt små brug forsvinder," siger Christian Mejdahl.
Striden om landbrugets udnyttelse af afskrivningsreglerne i skattelovgivningen har udstillet den dybe splittelse i dansk landbrug.
På den ene side står de mindre og mellemstore landbrug repræsenteret af Dansk Familielandbrug. De kæmper med næb og klør imod den udvikling, som betyder, at flere og flere små landbrug nedlægges, mens jorden overtages af de store landbrugsbedrifter.
På den anden side står De danske Landboforeninger, som repræsenterer de større landbrug. Her er holdningen, at udviklingen er nødvendig og uundgåelig, hvis dansk landbrug skal klare sig i konkurrencen.

Kritik af vicepræsident
Peder Thomsens påstand om, at staten skulle miste milliarder på grund af gårdslagtningen har ikke været omkostningsfri. Hans dage som vicepræsident i dansk landbrugs paraplyorganisation, Landbrugsrådet, er tilsyneladende ved at være talte. I Landbrugsrådets præsidie tegner der sig nemlig et flertal imod ham.
Landbrugsrådets præsidie holdt torsdag møde i Århus, og her fik Peder Thomsen en regulær skideballe af de øvrige medlemmer.
Der er seks medlemmer i Landbrugsrådets præsidie, og heraf er i hvert fald fire imod, at formanden for Dansk Familielandbrug fortsat skal beklæde posten som vicepræsident.
Landbrugsrådet tager stilling til Peder Thomsens placering i organisationen på et rådsmøde den 4. december.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu