Læsetid: 2 min.

Gen-roe hænger i en tynd tråd

11. november 1997

Miljøstyrelsen har hele to gange overset undersøgelser, der viser, at ukrudts-midlet Roundup er farligere end hidtil antaget

De nye oplysninger om sprøjtemidet Roundup's giftighed skaber nu tvivl om den gensplejsede roe, som miljøminister Svend Auken for nylig gav grønt lys for.
Efter selve godkendelsen af roen skal ministeren nemlig også godkende, at Roundup bruges på denne nye afgrøde, og denne tilladelse er ikke givet endnu.
Det radikale medlem af Folketingets miljøudvalg, Elsebeth Gerner Nielsen, mener, at den ny viden om Roundup, som Information viderebragte lørdag, skaber så megen tvivl om sprøjtegiften, at ministeren ikke kan forsvare at sige god for den.

Skader generne
Det er lektor Jette Rank fra Institut for Miljø, Teknologi og Samfund på Roskilde Universitetscenter, som på basis af nye undersøgelser advarer mod risikoen for langtidsvirkninger af Roundup.
Sprøjtemidlet kan, ifølge amerikanske, italienske og canadiske undersøgelser, skade arvemassen, DNA, både hos bakterier, planter, insekter, padder og pattedyr.
Og dermed måske også hos mennesker.
Miljøministeren sagde sent mandag, at han nu "har bedt Miljøstyrelsen om at undersøge det videnskabelige grundlag for de seneste udmeldinger, der sår tvivl om uskadeligheden af Roundup."

Flere forsøg
Elsebeth Gerner Nielsen mener, at der nu er så megen belastende viden om sprøjtemidlet, at hun vil kræve længerevarende fodringsforsøg med Roundup-resistente roer.
Og samtidig vil hun arbejde for, at Roundup ikke med den nuværende viden bliver godkendt til den nyligt tilladte foderroe.
"Jeg håber, vores næste slag skal stå ved den kommende godkendelse af Roundup til roer. Vi må kræve, at dokumentationen er i orden," siger Elsebeth Gerner Nielsen til Information.

Sover i timen
Det er anden gang inden for to måneder, at ny viden om virkningen på levende organismer af Roundup kommer bag på Miljøstyrelsen.
I september måned - umiddelbart inden Svend Auken gav tilladelse til den gensplejsede roe - kom det frem, at Miljøstyrelsen havde overset en artikel om Roundups giftighed.
I et svar til Folketingets miljøudvalg skrev styrelsen den gang, at det ikke inden for den korte tidsfrist var muligt at fremskaffe artiklen.
Det tog dog kun miljøorganisationen Greenpeace halvanden time at få fat i den pågældende artikel fra Universitetsbiblioteket i København. Jette Rank fra RUC fortalte i Information lørdag, at der er yderligere fem videnskabelige undersøgelser, som inden for de seneste år viser, at Roundup har en skadelig effekt på levende organismer.
De undersøgelser er tilsyneladende også blevet overset af Miljøstyrelsen.
Elsebeth Gerner Nielsen "synes ikke, det er hensigtsmæssigt, at miljøstyrelsen ikke har forsøgt at få fat i rapporterne, når den har vidst, de eksisterede."
"Jeg kan ikke kritisere, at en embedsmand i Miljøstyrelsen ikke kender alle de rapporter, der er lavet om Roundup - det ville være uoverkommeligt - men hvis der er nogen udefra, der gør opmærksom på det, synes jeg det ville være relevant, hvis de satte sig ind i det", siger hun.
"Jeg synes godt, man kunne have gjort mere i styrelsen," siger Gerner Nielsen.
Hun mener nu, at man bør håndtere sagen om sprøjtemidler anderledes principielt.
"Dette er et politisk spørgsmål. I stedet for at kræve nye undersøgelser, bør vi være modige nok til at sige, at der ingen miljøvenlige sprøjtemidler er, og at de derfor skal udfases," siger Gerner Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her