Læsetid: 4 min.

Hårdepakker

21. november 1997

TILLÆG (2. SEKTION side 16)
Finn Abrahamowitz
anbefaler:

*Thomas Koester og Kim Frandsen: Introduktion til psykologi. Frydenlund Grafisk. 348 kr.
Noget så unikt som et seriøst bud på en stor introducerende lærebog i videnskaben psykologi. Bygget op som en rejse fra organisme over sind til samvær. Overalt indgår skoledannelser og forskningsresultater i intimt samarbejde. Hovedindtrykket af bogen er stor åbenhed og megen central forskning fremlagt.

*Thomas Nielsen: Psykologiske forklaringer. Dansk Psykologisk Forlag. 198 kr.
Nielsen er fremragende til på et alment forståeligt sprog at formidle det mest interessante af den nye psykologiske forskning. Her hører vi i 101 korte, fyndige artikler om lykke, jalousi, angst, hvad der sker med kroppen under et skænderi, og hvorfor mænd bliver syge af mangel på konens opmærksomhed. Et afsnit om hverdagens stoffer og deres virkning: kaffe, sprut, smøger og hash.

Knud Peder Jensen
anbefaler:

*Grete Roulund: Men vi mødes her. Borgen. 228 kr.
De ti skæbnefortællinger er fortalt i et sprog og med en indlevelse, der gør dem mere sande end mange historiske dokumenter om holocaust. Ved at lægge fortællersynsvinklen hos bødlerne, tvinger Roulund læseren til at opleve vanviddet gennem de briller, som Hitlers virkeliggjorte ideer havde givet den tyske nation på. Og netop den klarhed og lethed, hvormed der gennem personerne fortælles om enkelthederne ved den systematiske udryddelse af 5.000.000 jøder får gruen til at gå til marv og ben.

*Vagn Predbjørn Jensen: Solkysten. Tiderne Skifter. 225 kr.
Den 60-årige tandlæge, Lars Løgum, beslutter at gense sin barndoms ø en sidste gang. Han vil gøre op med sin fortid. Men under hans søgen på fortidens stier, dukker begivenheder op, som han enten har glemt eller bevidst fortrængt. Romanen rummer udover en tankevækkende historie om uforløst kærlighed, fremragende miljø- og tidsskildringer fra det første tiår efter krigen.

*Peter Dürrfeld: Den virkelige virkelighed. Forum. 268 kr.
Handlingen foregår i år 2002. En lille pige er bortført. Mens politiet bruger det nyeste edb-udstyr i kampen for at fange forbryderen, forsøger mediekongerne at holde sagen varm længst muligt. Bogen er mere end blot en godt fortalt kriminalhistorie, den er også et skræmmebillede af den kommercielle mediedominerede verden, der skånselsløst bruger den 'rå virkelighed' til at skaffe høje seertal og solgte aviser.

JYTTE WILLADSEN
anbefaler:

*Peter Ege: Stofmisbrug. Baggrund, konsekvenser, behandling. Hans Reitzels Forlag. 148 kr.
En erfaren behandlers solide viden om stofmisbrug formidlet kort og klart.

*Christian Graugaard, Preben Hertoft og Bo Møhl (red.): Hjerne & seksualitet - aspekter af teori & klinik. Munksgaard. 298 kr.
Om udforskning af seksualitetens forhold til hjernens strukturer og funktioner. Saglig og spændende.

*Kay Redfield Jamison: Et uroligt sind. En maniodepressiv kvinde fortæller. Borgen. 228 kr.
Ærlig selvbiografi af amerikansk psykolog med erfaring både som maniodepressiv og behandler. Intens og inspirerende.

Henrik Stampe Lund
anbefaler:

*Søren Kierkegaards Skrifter, bind 1-3, samt to kommentarbind. Gads Forlag. 900 kr.
I efteråret påbegyndtes udgivelsen af den nye store udgave i 55 bind af alt hvad Kierkegaard har skrevet. Et nyt standardværk er under opbygning.

*G.W.F Hegel: Forelæsninger over historiens filosofi. Gyldendal. 218 kr.
Udvalget af Hegel-oversættelser på dansk er yderst sparsomt. Per Clausens oversættelse giver mulighed for en mere udførlig fordybelse i Hegels syn på historien, som har spillet en stor rolle for den moderne tids historie-opfattelse.

*Arne Grøn: Subjektivitet og negativitet: Kierkegaard. Gyldendal. 298 kr.
Første del af en trilogi om forholdet mellem Hegel og Kierkegaard. Arne Grøn er i gang med at rejse en imponerende monolit i Kierkegaardforskningen.

RIGMOR BÆKHOLM
anbefaler:

*Rohinton Mistry: En hårfin balance. Cicero/Chr. Erichsen. 398 kr.
En i erhver forstand stor roman om livet blandt de fattigste i det moderne Indien, hvor den, der overlever kastesystemet, kæmper for at holde håb og desperation i ligevægt - skrevet i en uafrystelig, billedrig, temposkiftende prosa.

*A.S. Byatt: Stilleben. Gyldendal. 395 kr.
Anden del af Byatts tetralogi om livet i det moderne England udfolder med sprogligt overskud 50'ernes begyndende opbrud i kønsroller, familie og udddannelsessystem. Billedsproget hos kunstnere som Van Gogh og Cezanne har inspireret til et legende, nyskabende stilforsøg, der gør perioden lyslevende.

*Julian Barnes: Over kanalen. Tiderne Skifter. 255 kr.
Ti ofte både morsomme, raffinerede og tragiske noveller om engelsk og fransk kultur - inspireret af begrebet interferens, vekselvirkningen mellem to bølgelængder, der mødes og enten forstærker eller afsvækker hinanden.

*Arundhati Roy: Guden for de små ting. Munksgaard/ Rosinante. 248 kr.
Vinderen af årets Booker-pris er en enkel tragisk historie om forbudt kærlighed, kastemodsætninger og kultursammenstød mellem øst og vest, fortalt i et fremmedartet, detailmættet billedsprog.

ERIK SKYUM-NIELSEN
anbefaler:

*Jess Ørnsbo: Tidebogen. Samleren. 450 kr.
Nærmest uopslidelig mammutsamling med digte, husråd og nyttige data til årets enkelte dage. Efter lang tavshed som lyriker er Ørnsbo vendt magtfuldt tilbage, indsigtsfuldt vrængende ad en løbsk civilisation.

*Charles Baudelaire: Helvedsblomsterne. Overs. af Peter Poulsen. Nansensgade Antikvariat. 350 kr.
Oversætterpræstation gør en lyrisk klassiker nærværende: kynisk, fræk, kompromisløs - samt fremfor alt elegant.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu