Læsetid: 3 min.

Hilsen til Michael, Joost og Olav

15. november 1997

Til Næsen
Det er en fuldstændig surrealistisk oplevelse en mørk midnatstime at stå på Tuborgs udkørselsområde omgivet af millioner af ølflasker. Og en sund påmindelse til Vinredaktøren om, at Danmark fortsat er en ølkultur.
Det var natten mellem onsdag og torsdag, og Michael, Joost, Olav og jeg var just tjekket ind efter at have kørt vores rute med Tuborg Sneøl. At jeg ikke er professionel ølkusk, vil i alt fast de faste læsere af denne spalte vide, men det er Michael, Joost og Olav heller ikke.
Man må tage hatten af for bryggeriets markedsføring. I løbet af en kortere årrække er det lykkedes at gøre den før-ste dag med sneøllet til en slags national festdag.

Jeg havde fået besked på at møde på det næsten forladte Tuborg-anlæg i Hellerup onsdag kl. 21.30, og allerede i taxaen derud blev øjet ustandselig bombarderet med budskabet om, at "nu falder den første sne".
På udkørselspladsens opmarchområde holdt vore ølvogne parat i lange rækker, lastede og køreklare. Og inden for i varmen vrimlede en babylonisk forvirring af mennesker med blinkende nissehuer, rensdyrklaphatte, Tuborgforklæder mm. rundt og drak øl og spiste håndmadder. Det var en lystig blanding af tidligere ansatte, funktionærer, vognmænd ude fra byen, journalister og depotfolk. De faste ølkuske skal op og arbejde om morgenen, så Opera-
tion Sneølstart køres af frivillige og amatører, der får en aften og nat ud af det.
Jeg fik rute 24 og fandt frem til sjakket. Kaptajn var Michael, som tidligere havde kørt for Tuborg, men nu er selvstændihg med fem vogne og DSB som hovedkunde. Han drak Squash, og det blev han ved med, til vi returnerede. På vognen var også Olav, som var elektriker, Joost der var mellemleder i et københavnsk speditionsfirma, samt Deres udsendte. Alle fire voksne og ansvarlige personer i fyrrerne, som man trygt kunne betro aftenens ansvarsfulde mission.
Lidt over kl. 22 blev der blæst afgang, og mens vi kørte ud gennem de hævede bomme, blev vi oversprøjtet med "sne" af Gladsaxe Brandvæsen.
Vores last var 63 kasser Tuborg Julebryg, og opgaven var at distribuere dem til syv cafeer og værtshuse på Nørrebro. Blandt andet skulle vi ind i selve kvarteret ved Blågårds Plads, som er blevet berømt gennem kollega Rohleders reportage fra den etniske slagmark.
Næsten overalt var der liv og glade dage. Der var flere gange så mange mennesker i byen som på en normal onsdag midt i november, og vores tapre skare blev hilst med høje jubelråb og massiv hyldest, hvor vi kom frem. Selv taxaer og busser viste hensyn over for vores tunge transportmiddel, som prustede gennem snævre gader, ofte uden at navigatøren var helt på fast grund. På Blågårds Plads forsøgte et par nydelige unge damer fra Floras Kaffebar at tiltuske sig et par kasser, fordi deres publikum af åbenbart ikke udelukkende kaffedrikkere var ved at begå mytteri af utålmodighed, men vi var stålsatte. Floras var ikke på vores liste.

I Griffenfeldsgade var vi ved at tabe halvdelen af mandskabet, som blev budt på øl af en efter sigende interessant ung dame i hot pants og netstrømper, mens Deres udsatte tappert holdt vagt ved vognen. Ligeledes i Griffenfeldsgade var vi tæt på at miste de sidste tre kasser til et privat og meget tørstigt yngre selskab, men det gav op og fulgte i stedet med os og kasserne til vort sidste bestemmelsessted, som vi nåede nøjagtig kl. 23.58. Sneøllet skulle frigives kl. 23.59, så med en så vanskelig rute var det egentlig flot klaret. Tilfø-jes skal også, at vi ikke mødte hverken truende eller aggressiv adfærd i Den sorte Firkant - nissehuer er et mere afvæbnende symbol end knipler og skjolde.
Derpå satte de fire glade amatører atter kursen mod Tuborg, hvor der blev fortalt mangen en røverhistorie om tildragelser på ruterne, mens vi smagte på sneøllen - også Michael.
Hvordan den smager? Fint - lige som sidste år. Og næste.
Michael, Joost og Olav fortsatte vist nok med nattefest på Absalon på Strøget. Jeg håber, de har fundet hjem, når dette læses. Og at vores indsats ikke har kostet for mange tabte timer i produktionslivet torsdag.
Vi ses måske til næste år?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her