Læsetid: 2 min.

Højesteret giver EU-kritikere medvind i grundlovssag

4. november 1997

Højesteret gik enstemmigt imod Østre Landsret og kræver hidtil fortrolige regeringspapirer udleveret

En enig Højesteret afgjorde i går, at regeringen skal udlevere en lang række dokumenter til sagsøgerne i den såkaldte grundlovssag.
Dokumenterne er blandt andet de erklæringer, den danske regering har læst op i EU's ministerråd, når Danmark har kviet sig ved at bruge EU's såkaldte gummiparagraf, samt de referater fra møder i Folketingets Europaudvalg, der drejer sig om forholdet mellem EU's gummiparagraf og den danske grundlov. Men sagsøgerne har også fået adgang til en lang række dokumenter, der drejer sig om EU-direktiver vedtaget med den såkaldte gummiparagraf.
Østre Landsret har tidligere nægtet sagsøgerne i grundlovssagen adgang til de hemmeligt-stemplede dokumenter. Derfor beskrev advokaterne Christian Harlang og dr. jur. Ole Krarup, der fører grundlovssagen, i går Højesterets kendelse som "meget tilfredsstillende".
Advokaterne vil herefter ikke foretage sig noget som helst, før de får udleveret papirerne fra regering og folketing. Papirerne kan til gengæld være undervejs et stykke tid.
"Problemet bliver at gå samtlige bilag igennem for henvisninger til gummiparagraffen. Det er et meget stort arbejde," siger Europaudvalgets formand, socialdemokraten Ove Fich.
Et af problemerne er, at dokumenter fra før slutningen af 80'erne ikke er lagret elektronisk, og skal gennemgås manuelt. Ove Fich frygter ikke, at der i papirerne står noget afgørende for Højesteretssagens udfald.
"Der er skrevet mange afhandlinger om komplekset, de er alle offentlige, og de konkluderer alle entydigt, at der ikke er noget problem. Jeg frygter kun for den store arbejdsbyrde i at finde papirerne frem. Men alt, hvad vi kan finde af ressourcer i Folketinget, vil blive sat ind," siger han.
Både sagsøgernes advokater og Europaudvalgets formand mener dog fortsat, at grundlovssagen kan finde sted i marts måned som aftalt.
Enhedslistens Keld Albrechtsen finder Højesterets afgørelse "formidabelt god". Ifølge Albrechtsen er der ikke noget i dokumenterne som begrunder, at de skulle være fortrolige. Keld Albrechtsen har i forvejen adgang til dokumenterne via Folketingets Europaudvalg.
Også formanden for Folketingets retsudvalg, den radikale Bjørn Elmquist, glæder sig over afgørelsen.
Ifølge Bjørn Elmquist er det på tide, at Højesteret ikke automatisk giver regeringen medhold i alt, hvad den har et folketingsflertal for. De mange EU-dokumenter kommer ikke automatisk offentligheden i hænde, fordi sagsøgerne får adgang til dem.
Kun de dokumenter som bliver behandlet i Højesteret i den endelige retshandling vil komme ud. Og det er formentlig ikke mange af den store bunke dokumenter, medgiver sagsøgernes advokat, dr. jur. Ole Krarup.
De 10 sagsøgere i grundlovssagen mener, at regeringen har brudt grundlovens paragraf 20 ved at ratificere Maastricht-traktaten.
I grundlovens paragraf 20 står der, at suverænitet kun kan afgives i "nærmere bestemt omfang". For i Rom-traktatens artikel 235 åbnes der for, at EF/EU kan beskæftige sig med nye områder udenfor traktaten. Artikel 235, den såkaldte gummiparagraf, gør det derfor, siger sagsøgerne, umuligt at snakke om et "nærmere bestemt omfang" af suverænitet der afgives. I princippet kan alt jo tages op...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her