Læsetid: 2 min.

Huller i FN's klimatraktat

3. november 1997

Forhandlingerne om en protokol, der binder i-landene til at skære ned på forureningen i det globale drivhus, holder så mange smuthuller åbne, at udslippet i stedet kan stige med 35 procent

Forhandlingerne i Bonn, som skulle føre til mindre risiko for klimaforandringer, har bevæget sig den forkrete vej, siger Climate Action Network, en sammenslutning af mere end 250 internationale miljøorganisationer.
I stedet for forpligtelser til at skære ned på udslippet af CO2 og andre drivhusgasser er så mange smutveje holdt åbne, at det globale udslip kan forøges med op til 35 procent.

Fortvivlede miljøfolk
"Er den amerikanske drøm ved at udvikle sig til alles miljø-mareridt?" spørger Andrew Kerr fra Verdensnaturfonden.
"Mens hele kulturer trues af stigende vandstand i verdenshavene, arbejder præsident Clintons diplomater på at indføre så mange smuthuller, at USA's udslip af drivhusgasser faktisk kan stige 25-35 procent," siger Bill Hare fra Greenpeace.
De japanske miljøbevægelser, samlet i Kiko-Forum '97, frygter at Kyotomødet bliver et skamfuldt nederlag for Japans regering, som også selv har været med til at foreslå mange undtagelser. Japanske miljøaktivister har på 70 dage samlet 700.000 underskrifter på en appel til premierminister Hashimoto.
"I-landene bruger u-landene som undskylding for ikke at gøre noget selv," siger Gurmit Sing fra det globale klimanetværks afdeling i Sydøstasien.

Hullerne
Det største smuthul opstår, hvis Rusland og resten af Østeuropa for lov til at sælge den CO2-forurening, de ikke har råd til at lave, til USA i form af internationalt omsættelige forureningsbeviser.
Polen har endda foreslået, at landene ikke alene skal have ret til at sælge deres kvoter i fremtiden - men også have lov til at sætte dén forurening, de ikke har haft råd til siden 1990 i banken og sælge den senere.
Et andet stort hul er forslaget om at trække menneskeskabte skove, som binder CO2, fra, selv om de var der i forvejen. Dertil kommer undtagelsen af den hastigt voksende internationale flytrafik og den internationale skibsfart.
Landene kan heller ikke blive enige om at regne de stærke drivhusgasser med; HFC'er, (især køleudstyr) PFC'er (alluminiumsfremstilling) og SF6 (bla. Nike-løbesko).

Japansk diplomati
På grund af dødvandet i forhandingerne rejser en delegation fra EU til Washington i morgen.
Og i næste weekend er ministre fra 12 lande inviteret til Tokyo for at tale om et kompromis. USA's senat vil ikke godkende en klimaprotokol, hvis ikke u-landene også forpligtes af den. Juridisk er det slet ikke muligt i denne runde af forhandlingerne.
Men Japans FN-ambassadør, Toshiaki Tanabe, siger til Information, at han tror, Kina, Indien, Sydkorea, Brazilien m.fl. frivilligt vil forpligte sig til at effektivisere deres energiforbrug.
"Hvis resultatet bliver det samme som en juridisk forpligtelse, så er jeg enig med Kinas afdøde leder Deng om, at det er lige meget, om katten er sort eller grå. Bare den fanger mus," siger Tanabe til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her