Læsetid: 5 min.

Indiens regering går af

29. november 1997

Kongrespartiet har givet Indiens regering dødsstødet ved ikke længere at støtte den i Parlamentet. Det er den politiske situation ikke blevet mere stabil af

Indiens premierminister Inder Kumar Gujral valgte i går at trække sig tilbage, efter Kongrespartiet meddelte, at det ikke længere vil støtte mindretalsregeringen.
Kongrespartiets leder, Si-taram Kesri, vil nu selv tage initiativ til at danne en ny regering.
"Jeg har meddelt præsidenten, at jeg er parat til at påtage mig ansvaret," siger han.
Enden på en uges dyb politisk krise i Indien bliver altså, at partierne i Parlamentet enten finder ud af at danne en ny regering, eller at der bliver udskrevet valg.
Regeringen, der består af en koalition på 15 partier, Forenede Front, og dens støtteparti, Kongrespartiet, har begge prøvet at komme helskindet ud af den politiske krise, som landet har befundet sig i, siden Kongrespartiet i sidste uge krævede, at det lille parti Dravida Munnetra Kazhagam (DMK) træder ud af regeringen.
Hvis ikke regeringen ville efterkomme Kongrespartiets krav, ville støttepartiet trække sin opbaknig tilbage. Og det er, hvad der nu er sket.
Regeringen stod længe fast på sit standpunkt: At DMK skulle blive i koalitionen. I alt nåede Kongrespartiet at stille to ultimatummer og true med et mistillidsvotum, før partiet endelig drog konsekvensen.

Kejserinden har talt
Kongrespartiet har med sine ultimative krav sat sig i en rigtig dårlig position. Analytikere mener ikke, at partiet på nuværende tidspunkt er i stand til at vende nederlaget fra valget i 1996 til en sejr ved et forestående valg.
Kongrespartiet har været ramt af skandaler og beskyldninger om korruption. Det står ikke længere i befolkningens øjne som partiet, der kan give Indiens mange fattige et bedre liv.
Medlemmerne af Gandhi-familien har lige siden Indiens uafhængighed i 1947 været de ledende og altdominerende personligheder i Kongrespartiet. Da premierminister Rajiv Gandhi blev myrdet i 1991, takkede hans enke, Sonia Gandhi, imidlertid nej til et politisk aktivt liv. Det betyder dog ikke, at navnet Gandhi ikke længere er stærkt forbundet med indflydelse i indisk politik.
Tidsskriftet The Economist betegner i denne uge Sonia Gandhi som en enke-kejserinde, der ligesom de tidligere Gandhi'er formår at få Kongrespartiets medlemmer til at slå hælene sammen og lytte, når hun taler. Tilsyneladende står det også i hendes magt at få dem til at gøre, præcis som hun ønsker.
Selv om Sonia Gandhi holder sig uden for politik, er hun måske alligevel den person der, ud fra et i virkeligheden fromt ønske, har forårsaget den dybe politiske krise, der nu er kulmineret med regeringens fald.

Partiet makker ret
En rapport om mordet på Rajiv Gandhi blev i sidste uge lækket til pressen. I rapporten står der, at det tamilske parti fra Sydindien, DMK, stiltiende har bakket op om de tamilske tigres likvidering af den tidligere premierminister og leder af Kongrespartiet. De tamilske tigre nægter at have forbindelse med mordet; alligevel formoder man i Indien, at det er dem, der står bag.
Da rapporten kom frem i offentligheden, ønskede Sonia Gandhi retfærdighed for sin mand, og hun sagde til partibosser i Kongrespartiet, at de blev nødt til at gøre et eller andet.
Ifølge The Economist var partileder Sitaram Kesri ikke meget for, at sagen skulle føre til et valg i utide, da hans kandidater ikke har vundet befolkningens tillid tilbage.
Men flere i Kongrespartiet havde forstået, at Sonia Gandhi selv ville deltage i partiets valgkampagne. Forventningen var, at det ville give partiet en sikker sejr.
Derfor endte det med, at Sitaram Kesri gav regeringen et ultimatum: Smid DMK ud af regeringskoalitionen, eller vi trækker vores støtte tilbage.
En analyse fra Bangkok Post karakteriserer Kongres-partiets træk som højt spil. Avisen tvivler på, at Gandhi-navnet overhovedet har samme klang i befolkningen, som det havde før Rajiv Gandhi blev myrdet.

Modet slipper op
Alt tyder da også på, at det friske mod som ultimatummet blev stillet med, i løbet af dagene forvandlede sig til fortrydelse hos Kongrespartiet.
Da premierminister Inder Kumar Gujral i mandags gav Kongrespartiet besked om, at DMK bliver i regeringen, fik ultimatummet en fornyet deadline. Opbakningen blev ikke trukket tilbage, men Kongrespartiet rejste sit krav påny. I torsdags kunne regeringen så gentage, at DMK bliver i Forenede Front. Og heller ikke dér var der nogen konsekvens fra Kongrespar-tiets side.
Partierne har altså på den ene side stået stejlt over for hinanden. Men begge har samtidig udtalt, at de er rede til at finde et forlig. Spillet kørte for langt ud, og til sidst handlede det om ikke at tabe ansigt.
Muligvis er det det, som har gjort et medlem af Kongrespartiet utålmodigt. Talsmanden for Palamentets underhus bekræfter over for Reuters, at partimedlemmet på tirsdag ville forsøge at få 50 støtter bag sig, så der kunne rejses et mistillidsvotum mod regeringen.
Når det først skulle ske på tirsdag, skyldes det, at Parlamentet holder lukket indtil da. I begyndelsen af ugen fik politikerne ballade-fri efter de i to dage meget useriøst havde råbt efter og skændtes med hinanden.

Ingen vinder valget
Men det er ikke længere aktuelt. Nu gælder det enten en ny regering eller et valg i 'verdens største demokrati', der har mere end 900 millioner indbyggere.
Kongrespartiet har under krisen været splittet. En del medlemmer har fortsat ønsket at støtte regeringen og arbejde for politisk stabilitet i landet, indtil partiet har bygget sig selv op igen efter det seneste valgnederlag.
Det andet store parti, Bharatiya Janta Party (BJP), der er et nationalistisk hindu-parti, har stor opbakning i befolkningen og vil gerne have et valg. BJP er dog upopulært både blandt Forenede Front og Kongrespartiet, som netop fandt sammen efter sidste valg for at holde BJP uden for indflydelse.
Ifølge analysen fra Bang-kok Post har BJP sagt åbent, at partiet arbejder på at splitte Kongrespartiet. Det er derfor ikke sandsynligt, at de vil støtte en regering ledet af Kongrespartiet.
The Economist vurderer, at ingen partier vil vinde, hvis der kommer et valg i Indien lige nu. Det politiske billede er meget fragtmenteret, ingen partier er populære nok til at danne regering. Både Kongrespartiet og BJP kunne få flertal ved at gå sammen med andre partier, men det ville blot betyde endnu en ustabil koalition.
Regeringen nåede i alt at sidde i 18 måneder, hvor Inder Kumar Gujral var premierminister i de sidste syv.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu