Læsetid: 3 min.

Jelved bekymret over ØMU-udspil

5. november 1997

Fransk-tysk udspil om planlægningsmøder for særligt udvalgte lande kan sætte Danmark, Sverige og Storbritannien udenfor døren, når der diskuteres økonomi i EU

Bruxelles
EU-samarbejdet risikerer nu at blive opdelt i to grupper, når de 15 medlemslande i fremtiden diskuterer en lang række spørgsmål om økonomi og beskæftigelse.
I et fælles udspil fra finansministrene fra Tyskland og Frankrig, som i går blev lækket til nyhedsbureauet Reuter, lægger de to lande op til, at de lande, som er med i EU's økonomiske- og monetære union (ØMU) i fremtiden skal mødes og føre "dybtgående" diskussioner om en lang række økonomiske emner, inden de samme emner diskuteres i en bredere kreds indenfor det egentlige samarbejde, hvor alle 15 økonomi- og finansministre fra EU-landene deltager.
Der er med andre ord risiko for, at den gruppe af EU-lande, som har en fælles mønt, forud for de egentlige EU-møder om økonomi og beskæftigelse vil mødes og fastlægge en fælles holdning, som det derefter vil være svært for ikke-ØMU-lande som Danmark, Sverige og Storbritannien at ændre væsentligt på.
"Jeg er ikke glad for det her, men det viser noget om de politiske omkostninger," siger økonomiminister Marianne Jelved til Information.
Ifølge udspillet fra den franske finansminister Dominique Strauss-Kahn og hans tyske kollega, Theo Waigel, er det meningen, at del mindre gruppe af lande som deltager i ØMU'en skal mødes forud for hvert møde mellem alle EU-landenes økonomi- og finansministre. Den lille gruppe kaldes for euro X-gruppen, hvor X'et står for det antal lande, som er gået med i EU's møntunion. Euro X-gruppen skal i følge det fransk-tyske udspil diskutere en lang række af de emner, som allerede i dag diskuteres på møder, hvor alle EU-landenes ministre deltager. Det handler om udveksling af økonomiske oplysninger inklusive forventede renteændringer. Samt forskellige emner som vedrører beskæftigelse, der ellers er en af de danske mærkesager i EU.
Finansministrene fra Frankrig og Tyskland peger i deres udspil på, at det stadig vil være på møderne mellem alle EU-landenes 15 økonomi- og finansministre, at de formelle beslutninger træffes. Men i lande som Danmark, Sverige og Storbritannien er der bekymring og frygt for, at ØMU-landene vil lave en konstruktion, hvor de reelt har truffet beslutningerne, inden de lande som ikke er med i ØMU'en inddrages i diskussionerne.

Foreningsfrihed
Marianne Jelved peger på, at der ikke er meget Danmark kan gøre for at forhindre ØMU-landene i at lave en sådan konstruktion, hvor de mødes og drøfter en lang række emner, inden de officielle EU-møder om de samme emner afholdes.
"Der er jo foreningsfrihed, så det kan jeg ikke forhindre dem i. Hvad er Danmarks handlemuligheder," spørger økonomiministeren.
Marianne Jelved håber, at alle EU-landene vil leve op til både ånd og bogstav i EU-traktaterne, hvor der står, at EU-landene skal afholde sig fra handlinger som bringer solidariteten i fællesskabet i fare.
"Jeg håber da, at vi kan finde en løsning, som ikke bringer solidariteten i fællesskabet i fare," siger Marianne Jelved.
Det fransk-tyske udspil som indtil videre udelukkende har form som et brev, som de to landes finansministre har afsendt til det luxembourgske EU-formandskab, har været forhandlet længe mellem de to lande. Deres udspil udgør en nøje balance mellem Frankrigs ønske om, at der skal være et politisk modspil til den uafhængige EU-Centralbank og det tyske krav om, at selvsamme bank skal være uafhængig af politikerne.
Frankrig og Tyskland lægger op til, at repræsentanter for den europæiske centralbank jævnligt kan indbydes til at deltage i møderne i euro X-gruppen og de to landes udspil lægger også op til, at Europa-Kommissionen ikke vil få en fast plads i euro X- gruppen, men derimod kun inviteres med i bestemte diskussioner i gruppen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her