Læsetid: 3 min.

Kanonvalg for indvandrere

21. november 1997

CD's enlige mandat i Københavns borger- repræsentation går til Abderrahman Benhaddou, der slog partiets landsformand Inger Boriis på de personlige stemmer

Der blev plads til seks kandidater med indvandrerbaggrund i den nye borgerrepræsentation i København. En af dem er den 35-årige Abderrahman Benhaddou, der med sine 322 personlige stemmer fortrængte Centrum-Demokraternes landsformand Inger Boriis (292 stemmer) fra det ene mandat, partiet fik.
Sammen med Naser Khader (R) bryder Benhaddou det mønster, der hidtil har været karakteristisk - at kandidater med indvandrerbaggrund stiller op for Socialdemokratiet eller venstrefløjspartierne:
"Mange indvandrere har efterhånden forstået, at man ikke behøver at være socialist for at være imod racisme. Der er mange selvstændige erhvervsdrivende blandt indvandrere - grønthandlere, slagtere og så videre. Der er ikke meget socialisme i de forretninger. I 1960'erne og 1970'erne var indvandrerne fabriksarbejdere. I dag er de selvstændige erhvervsdrivende," siger Benhaddou.
Benhaddou, der på valgplakater og i almindelig omtale foretrækker at blive kaldt ved efternavn, kom til Danmark fra Marokko som otteårig og er i dag dansk statsborger og ansat som kursussekretær ved Forsvarsakademiet.

Eks-socialdemokrat
Benhaddou har tidligere været medlem af Socialdemokratiet, men CD-partileder Mimi Jakobsens mod og standhaftighed i racisme-spørgsmål fik ham til at skifte til CD, hvor han har været medlem i tre et halvt år:
"Jeg beundrer Mimi for at stå frem og sige, at hun var ligeglad med, at nogle i partiet ønskede en hårdere linje over for indvandrere. CD risikerede faktisk at ryge ud af Folketinget, men klarede det," siger Benhaddou og beskylder Socialdemokratiet, Venstre og konservative for at gemme sig for problemerne i indvandrerpolitiske spørgsmål.
Benhaddou lægger vægt på, at han ikke er "indvandrerpolitiker", men "københavnsk politiker". Alligevel har han uddelt valgmateriale på både arabisk og dansk, og mange af hans stemmer kommer fra vælgere med marokkansk baggrund, vurderer han.
Han har brugt 10.000 kroner på sin personlige valgkamp - blandt andet på trykning af 500 Benhaddou-plakater.
Under den igangværende konstituering og kamp om borgmesterposterne er der rift om CD's stemme. Benhaddou betegner CD's sonderinger med socialdemokraterne som "ikke uinteressante", men understreger, at "alt er åbent".
"Men der er ingen tvivl om, at jeg ikke vil have noget med Dansk Folkeparti at gøre," siger Benhaddou, der dog ikke kategorisk vil udelukke, at han ender med at konstituere sig med partiet.
Blandt sine visioner nævner Benhaddou tanken om en række informationskontorer knyttet til indvandrernes nationale foreninger i København. Selv har han inden for Den Marokkanske Forening fungeret som frivillig rådgiver om alt lige fra skattespørgsmål til problemer med Udlændingestyrelsen.

Bro til danskerne
"Et sådant informationskontor er en god måde at komme i kontakt med indvandrerne. Man kunne ansætte unge andengenerationsindvandrere til at slå bro mellem førstegenerationsindvandrerne og det danske samfund," siger Benhaddou.
Han har ingen betænkeligheder ved at lade skatteyderne betale for informationskontorerne:
"Det er da meget billigere end at lade andengenera- tionsindvandrere gå på gaden og lave hærværk og sætte politiet på dem," siger han.
Tre kandidater med indvandrerbaggrund blev genvalgt i Københavns Kommune. Det gælder socialdemokraten Lubna Elahi, der med 1530 personlige stemmer sprang fra sin 29.-plads på den sideordnede liste A og ind blandt de 18 socialdemokrater på rådhuset. Ved sidste valg opstillede hun som SF's nummer tre og slugte 7958 personlige stemmer - mere end fem gange sit 1997-stemmetal.
Hamid El Mousti sprang fra 32. pladsen på liste A ind i borgerrepræsentationen med 669 personlige stemmer. Der blev ikke plads til Battal Tanriverdi, der blev valgt for Socialdemokratiet i 1993, men som med 427 stemmer ikke klarede springet fra 36.-pladsen denne gang.
Wallait Khan sprængte SF's partiliste, hvor han stod på 12.-pladsen og fik 2857 stemmer. Ved sidste valg blev han valgt for Indvandrerlisten, men ligesom Lubna Elahi skiftede han parti i valgperioden.
Nye på rådhuset er - ud over Benhaddou - den stærkt medieomtalte Naser Khader (2434 personlige stemmer), der var nummer tre på den radikale partiliste, og socialdemokraten Taner Yilmaz, der med 664 stemmer sprang fra 46.-pladsen og ind i borgerrepræsentationen.
I flere andre kommuner i landet, f.eks. Ikast, Taastrup og Farum, er politikere med indvandrerbaggrund blevet valgt ind i byrådene, og også ved amtsrådsvalget klarede indvandrerne sig flot. Således blev der f.eks. ikke genvalg til Københavns Amt til de Radikales viceborgmester Helle Jarlmose. Hun blev passeret af en anden radikal kandidat, indvandreren Mazhar Hus-sain.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her