Læsetid: 5 min.

Hans Kirks mange ansigter

19. november 1997

Morten Thing har skrevet en fremragende bog om den folkekære og mildest talt sammensatte Hans Kirk

NY BOG
Hans Kirk var både mild og hård.
Som skønlitterær forfatter vandt han sig en enestående popularitet.
Som agitator var han ofte vredladen og utålsom, men som skildrer af fiskere og daglejere udviste han en dyb forståelse for småkårsfolk.
Som kommunist hyldede han Stalin, men som litteraturkritiker kunne han udtale sig anerkendende om forfattere, som stod meget fjernt fra hans egne standpunkter.
Hans Kirk var kort sagt en sammensat natur med mange forskellige ansigter.
Morten Things hensigt med den store biografi om Hans Kirk er at belyse de identitetsbrud, der opstod under administrationen af disse mange ansigter. Metoden er en biografisk rejse gennem Hans Kirks liv og forfatterskab.
Det sker i en rolig, fremadskridende fortælling der begynder med en opremsning af slægten. På moderens side var de storbønder i Thy, mens faderens slægt bestod af missionske fiskere fra Harboøre.
Hans Kirks far var læge i Hadsund, og da Hans var 11 år, blev han sendt til Sorø Akademi. Hans Kirk oplevede dette som en brutal landsforvisning. Han led under den reaktionære skoletugt i Sorø og længtes hjem.
Dette pludselige ophør af barndommen var et afgørende brud i Hans Kirks liv og førte til et aldrig helet sår i sjælen. Måske var det forudsætningen for hele hans forfatterskab.
Det afgørende stof i hans romaner er i det mindste knyttet til de første elleve år af Kirks liv, ligesom det billede som han tegner gennem sine erindringer er en rækkke næsten mytologiske historier, som rækker tilbage og ind i en mundtlig kultur og en folkelig forestillingsverden, som Kirk lærte at kende som barn i Hadsund, Thy og Hanherred og måske også i Harboøre.

Flittig, men blind
Morten Thing er meget omhyggelig i sin gennemgang af Hans Kirks levnedsløb, der førte ham gennem jurastudiet på Københavns Universitet til kulturradikale kredse i 1920'ernes København over litterær debut med Fiskerne, videre til kommunistpartiet i 1930'erne og senere internering under besættelsen. Det var samtidig et meget flittigt forfatterliv der førte til ti romaner, 450 noveller, hundreder af artikler, kommentarer, anmeldelser hørespil og meget mere.
Sammen med de øvrige ledende kommunister blev Hans Kirk interneret under besættelsen, hvor han fik en meget hård behandling af de danske myndigheder. I denne periode lærte han betydningen af ikke at give efter for ydre pres, og det har uden tvivl været medvirkende til den ubøjelighed, der prægede Hans Kirk i halvtredserne, da afsløringerne af Stalin tog sin begyndelse.
Men det er trist og tragisk at læse om den forstenede ubøjelighed, hvormed den ellers klartskuende Hans Kirk fastholdt sin blindhed over for det, der i halvtredserne blev fortalt om Stalintiden. Han ville ikke se Sovjet som det virkelig havde været.
Han ville ikke se, at hans ungdoms drøm var blevet til en løgn. Årsagen hertil skal imidlertid også findes i Hans Kirks religiøsitet.

Centrale temaer
Det lønner sig i den anledning at gå tilbage til året 1925, da Hans Kirk forlod sin faste stilling som jurist i Københavns Magistrat for at blive forfatter.
Morten Thing mener, at Kirk dermed fuldbyrdede et oprør mod sit eget miljø, men det var i så fald et meget venligt oprør uden konfrontationer. Derimod får vi at vide, at Hans Kirk ikke blot skiftede stilling, men også tøjstil. Fra at have været en elegant kavaller begyndte han at gå med proletarkasket og fiskersweater. Han klædte sig således som fiskerne i Harboøre.
Samtidig får vi at vide, at alle centrale temaer i Hans Kirks romaner er knyttet til barndommens land i trekanten Hadsund, Thy, Harboøre, og at Hans Kirk gennem største delen af sit liv var meget optaget af den kristne religion. Han anså missionen for at være en religiøs proletarbevægelse, og han mente ikke, at der i litteraturen var givet et ærligt billede af Indre Mission.
Det tyder ikke på et oprør mod barndommens miljø, men på det modsatte.

Sovjet - det hellige land
Hans Kirk blev kommunist i begyndelsen af tredverne, men kommunismen var også en religion. På mange måder lignede den endda Indre Mission. Begge ideologier havde havde en drøm om frihed, hvis skønhed og betydningsproduktion var så stor, at den kunne give mening til et helt liv og som derfor kunne gøre deres tilhængere immune over for virkeligheden.
De missionske drømte om et paradis i det hinsides. Kommunisterne ville ikke vente så længe. De mente at paradiset var blevet realiseret her på jorden. Det hed Sovjet. Herom skriver Morten Thing: "Inde i kommunismen oprettedes et religiøst rum, et urørligt rum. Drømmelandet Sovjet blev til et helligt land, og Stalin antog halvvejs guddommelig status."

En måde at længes på?
Måske var Hans Kirks kulturradikalisme i 20'erne og hans efterfølgende tilslutning til kommunismen i virkeligheden en metode til på én og samme tid at være moderne og at udtrykke kærlighed til de mennnesker, han havde mødt i barndommens gyldne tid før deporteringen til Sorø?
Morten Thing skriver, at skoletiden i Sorø blev brugt til et sorgarbejde.
Men spørgsmålet er, om ikke hele forfatterskabet er et livslangt sorgarbejde og kommunismen blot en måde at længes tilbage på?
Morten Thing skriver: "For Kirks vedkommende må man vel sige, at hans eminente forståelse af missionen i Fiskerne i en vis udstrækning også er en selvforståelse. Det sagtmodige og milde, som boede i en krop med en stålsat tro på Guds lam, denne karakter havde Kirk jo analyseret grundigt og sensitivt. I en vis udstrækning må man tro, at han kendte det indefra."
Måske var Hans Kirk ikke oprørsk, men tro mod den egn og den slægt han kom fra?

En fremragende biografi
Det er en uhyre grundig bog, Morten Thing har skrevet. Der gives en god og letlæselig indføring i Hans Kirks baggrund og personlige udviklingshistorie.
Der er fyldige noter, en fortegnelse over Hans Kirks udgivelser i bog- og pjecefom, en liste over oversættelser og en fortegnelse over litteratur om forfatterskabet, men der er intet register, og det er ikke blot et stort savn men egentlig også ufatteligt i en bog, der i fremtiden vil komme til at stå som grundbogen over Hans Kirks forfatterskab.
Som biografi betragtet fremstilles forfatterskabet her i fuld loyalitet over for den tid og de omstændigheder, der frembragte det. Der er ingen afstumpet antikommunisme, og heller ingen af de gængse fordomme om missionen.
Derimod er der masser af stof til eftertanke. Det er kort sagt en fremragende bog om en af Danmarks største og mest folkekære forfattere.

*Morten Thing: Hans Kirks mange ansigter En biografi. 384 s. ill. 325 kr. Gyldendal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her