Læsetid: 2 min.

Københavns Amt på vippen

21. november 1997

Borgerlig mistillid til Vibeke Storm Rasmussen kan medføre bredt samarbejde. Den ledige amtsborg-mesterstol kan blive besat af en radikal

På et møde i aftes gjorde de radikale i Københavns Amt regnskabet op i spillet om amtsborgmesterposten i København. Som det afgørende lod på vægtskålen står to radikale medlemmer af amtsrådet. De to kan alene afgøre, om Vibeke Storm Rasmussen, den siddende socialdemokratiske amtsborgmester, kan blive siddende, eller om nye kræfter skal til.
Blandt de nye kræfter er mulighederne enten en venstremand, en konservativ, eller den radikale spidskandidat i amtet, Per Kleis Bønnelycke.
Bønnelycke pegede før valget på Vibeke Storm Rasmussen, den siddende amtsborg-mester. Men valget berøvede S, SF og de radikale deres hidtidige flertal, og dermed skal Vibeke Storm Rasmussen i givet fald sidde på Enhedslistens nåde. Det vil Per Kleis Bønnelycke nødigt medvirke til.
"Vi melder ud med det ene eller det andet i aften (i går, red.), og hvis de andre partier syntes at det er en god ide, det vi foreslår, så kan den politiske aftale om konstitueringen være på plads i morgen eftermiddag" (i dag, red.), siger Bønnelycke.
Inden den radikale afgørelse skal sagen drøftes med amtsbestyrelsen. Bjørn Elm-quist er valgt for de radikale i amtet, og er i den forbindelse med på aftenmødet.
"Jeg vil mene at man som første prioritet skal undgå at samarbejde med Dansk Folkeparti", siger Elmquist.
Bønnelycke selv er mest stemt for en ordning, hvor de store, gamle partier samarbejder hen over midten.
"Jeg vil jo gerne lave aftaler om udlicitering og brug af private sygehuse i spidsbelastningssituationer, med V og K. Samtidig skal vi sikre os at kunstmuseet Arken ikke bliver lukket fra den 2. januar. Det er vigtigere at sætte nogle stolper i sandet i Københavns Amtsråd, end det er at sikre amtsborgmesterposten til de radikale. Hvis vi gik i samarbejde med S, SF og Enhedslisten, så ville gennemsnittet af de fire partier ligge et sted omkring S/SF, og det ville betyde blokpolitik. Og det ville trække den forkerte vej i forhold til for eksempel udliciteringer", siger Bønnelycke.

Gode radikale kort
De radikale står med meget gode kort i forhold til at sikre pladsen som amtsborgmester til sig selv, hvis det radikale bagland vælger at pege på den løsning.
Venstres spidskandidat, Bent Larsen, sér tre mulige kandidater til amtsborgmesterposten. Sig selv, de konservatives kandidat, og Bønnelycke. Venstre afviser på ingen måde at kunne støtte en radikal amtsborgmester.
"Og vi er også interesserede i at samarbejde med socialdemokraterne, hvis de opgiver kravet om at Vibeke Storm Rasmussen skal være amtsborgmester", siger Bent Larsen fra Venstre. De konservative ligger på linie med Venstre i konstitueringsstriden.
Den brede løsning med et S-R-V-K-samarbejde er dermed efterhånden den mest sandsynlige i Københavns Amt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu