Læsetid: 2 min.

Kommunehospital for Københavns egen regning

22. november 1997

Det bliver dyrt for København at bevare kommunehospitalet. Borgmester John Winther vil stritte imod en løsning, der koster Frederiksberg penge - Sundhedsministeren kaldt i samråd

Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation går ind for at fortsætte driften af Københavns Kommunehospital. Solidarisk Alternativ og Dansk Folkeparti har fået gennemført, at både Venstre, de konservative og Det Radikale Venstre nu bakker op om det gamle hospital.
Dermed lægger Københavns Borgerrepræsentation sig på kollisionskurs med Frederiksberg Kommune, og med Hovedstadens Sygehusfællesskab, der ejer Kommunehospitalet.
"Hvad de laver i Københavns Borgerrepræsentation skal jeg ikke blande mig i. Men vi vil under ingen omstændigheder gå ud over aftalen i den vedtagne sygehusplan i HS, som er en aftale vi alle har måttet give os på. Alle må vedstå den aftale, og det forventer vi at de øvrige parter også gør", siger Frederiksbergs konservative borgmester, John Winther til Information.
"Jeg skal stilfærdigt gøre opmærksom på, at Københavns Kommunehospital ikke ejes af Københavns Kommune længere. Det er Hovedstadens Sygehusfællesskab. Hvis de vil købe hospitalet af HS for at lave noget andet, så for min skyld ingen alarm. Men det bliver ikke for vores penge. Og det fastholder vi."
"Aftalen indeholder en aftale om Frederiksberg Hospital, der skal fungere med nogle ganske bestemte på forhånd udpegede ting, som man er i fuld gang med at etablere, og som der er investeret ganske mange millioner kroner i. Dét agter vi ganske simpelt at fastholde. Det skal ikke gå ud over Frederiksbergborgerne økonomisk, eller over Frederiksberg Hospital, at Københavns Kommune ikke kan finde sine ben i den sag", siger John Winther.
Hovedstadens Sygehusfællesskab baserer sig på lovgivning fra Folketinget. Og i loven står der, at beslutninger i bestyrelsen som hovedregel skal træffes i enighed:
"Og der bliver helt sikkert ikke enighed om dette", siger borgmester John Winther, der har een stemme i HS' bestyrelse.

Penge fra finansloven
Han står dermed parat med den første kæp i hjulet på den plan, som 22 af Borgerrepræsentationens 55 medlemmer seriøst drøftede i går.
Planen går ud på, at V, K, Dansk Folkeparti, de Radikale og Lars Hutters fra Solidarisk Alternativ appelerer til sundhedsministeren om at få penge fra finansloven til at finansiere den fortsatte drift af Københavns Kommunehospital.
Alle partierne forpligter sig til at lægge pres på kommunalbestyrelsen på Frederiksberg, for at få en aftale med den lille rige københavnerkommune. Og alle partierne forpligter sig til at fortsætte driften af Kommunehospitalet, og dermed til at finde de mindst 170 millioner, som salget af hospitalet ville indbringe, hvis ikke der kan laves en aftale med Sundhedsministeriet.
De 170 millioner er allerede delvist brugt til at modernisere andre københavnske hospitaler, der skulle overtage Kommunehospitalets funktioner.
Den næste kæp i hjulet på planen kan meget vel komme fra folketinget.
To medlemmer af Venstres folketingsgruppe, Tove Fergo og Erling Oxdam, har kaldt sundhedsminister Birte Weiss i samråd for at få afklaret om det overhovedet er lovligt for Københavns Borgerrepræsentation at blande sig i HS' dispositioner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her