Læsetid: 3 min.

Kriminalitets-knuser vandt i New York

6. november 1997

Bekæmpelse af kriminalitet har sikret republikaneren Rudolph Giuliani genvalg som borgmester i New York

BOSTON
De husvilde er så godt som forsvundet fra gadebilledet i New York. De famøse 'skydegallerier' - byggetomter hvor narkomisbrugere og pushere plejede at mødes - har holdt flyttedag. For tredje år i træk er kriminaliteten faldende.
Idag føler newyorkere sig sikrere i deres egen by. Folk tør gå på gaden og tage undergrundsbanen om natten. Gader og fortove er renere. Livskvaliteten er med andre ord forbedret.
Alt dette er sket under den republikanske borgmester Rudolph Giulianis første embedsperiode 1994-97. Tirsdag blev han belønnet af vælgerne i en by, hvor demokrater ellers er i flertal. Giuliani besejrede sin modstander, demokraten Ruth Messinger, med 57 mod 41 pct. af stemmerne.
Det republikanske parti sejrede i andre lokalvalg. I Virginia vandt en republikaner guvernørposten i en kampagne, som fokuserede på høje ejendomsskatter. Én af partiets yndlinger, Christie Whitman, blev med nød og næppe genvalgt som guvernør i New Jersey med en margin på under en pct. Hendes demokratiske udfordrer brugte samme ammunition, som republikanerne normalt skyder med - nemlig skatter. New Jersey har de højeste bilafgifter og forsikringspræmier i USA.
På baggrund af valgresultater landet over forudsiger politiske iagttagere, at nedsættelse af skatten vil blive et slagkraftigt tema under midtvejsvalget til Kongressen næste år. Her står det republikanske parti traditionelt stærkt, omend demokraterne ikke har i sinde at blive rendt over ende i det spørgsmål. Præsident Bill Clinton gik f.eks. på kompromis fornylig med republikanerne om en gennemgribende reform af det amerikanske skattevæsen.
Ikke desto mindre tegner den nære fremtid ikke særligt lys for demokraterne. Clinton spenderede så mange penge på sit genvalg i 1996, at partiet skylder bankerne 15 mio. dollar, hvorfor han og vicepræsident Albert Gore for tiden rejser land og rige rundt for at indsamle penge fra private donorer. Det sker uheldigvis i en periode, hvor medierne har sat lup på politikernes afhængighed af pengegaver fra rigfolk og erhvervslivet.
Det republikanske parti svømmer derimod i penge, og var derfor i stand til at give store bidrag til sine kandidater i denne uges lokalvalg. Omvendt mener demokraterne, at deres kandidater kunne have klaret sig bedre, hvis de havde modtaget støtte fra partiet.

Hårdkogt borgmester
I New Yorks borgmestervalg spillede penge ikke den store rolle. Rudolph Giuliani, en tidligere offentlig anklager med organiseret kriminalitet som speciale, var klar favorit fra starten.
Selv om faldet i alle typer kriminalitet i realiteten begyndte i 1990 og blev reduceret yderligere i Giulianis første embedsperiode, var borgmesteren i stand til at tage æren for hele resultatet.
Det skyldes dels republikanerens ry som en hårdkogt bekæmper af kriminalitet, dels hans beslutning om at sende flere politifolk ud på New Yorks gader. Nærpoliti er blevet en populær idé i USA's storbyer, og undersøgelser har vist, at kriminaliteten i urolige kvarterer falder som følge af politiets mere direkte engagement i beboernes jordnære problemer.
Renere miljø og højere livskvalitet synes også at bidrage til at skabe en fornemmelse af tryghed og forebygge tidligere tiders modløshed. Borgmester Giuliani har derfor satset på at holde New York ren og er f.eks. gået til kamp mod graffiti på husvægge og undergrundstog. Også denne kampagne er gået godt.
Men New Yorks sociale problemer og forfaldne skoler har ikke fået nær så stor bevågenhed under Giuliani. Det var naturligvis, hvad den demokratiske borgmesterkandidat Ruth Messinger byggede sin valgkampagne på. Hun argumenterede, at New Yorks fattige er blevet ladt i stikken, og at folkeskolerne modtager alt for få midler.

200.000 gadefejere
Et overvældende flertal fra den lavere middelklasse og 80 pct. af New Yorks sorte befolkning stemte da også for demokraten, men Giuliani vandt over 40 pct. af de latinamerikanske vælgeres gunst. Den republikanske borgmesters popularitet i middelklassen skyldes ikke mindst et program, som har reduceret byens bistandsmodtagere fra 1,1 mio. til 780.000. Af de 320.000 har 200.000 i en periode været beskæftiget som gadefejere, men langt de fleste, som tvinges ud af systemet, forsvinder.
At fire ud af ti demokratiske vælgere stemte på Giuliani kan således i en nøddeskal tilskrives de færre forbrydelser og færre bistandsmodtagere. Det er en opskrift, som andre republikanere vil følge rundt omkring i USA og som Giuliani håber kan skyde ham så meget frem i rampelyset, at han kan vinde en senatsplads og måske Det Hvide Hus engang i fremtiden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her