Læsetid: 3 min.

Kulturel kondolence

29. november 1997

Torsdag klokken 20 sendte TV3 den danske familiefilm, Far til fire og ulveungerne. Den er fra 1958 og bekræfter eksemplarisk Jean-Luc Godards påstand, at film i bund og grund er et vulgært og utrolig tidsbundet medium. Ifølge TV3's foromtale er Lille Per ikke helt så lille mere, men stor nok til at blive ulveunge. Det glæder han sig meget til. Søs er også i den syvende himmel. Hun skal nemlig giftes. Derfor må Mie overvåge husholdningen, og det kommer ikke til at gå stille af. Lille Per indgår et væddemål med en anden ulveunge, om han tør gå op til en radio-quiz. Han læser og læser, og på den store dag vinder han faktisk de mange penge. Men på næste ulvelejr bliver han kidnappet, og Far får et truende brev fra kidnapperne, der vil have fat i pengene.
Så vidt TV3's foromtale. Et sted i Danmark sidder en person og glæder sig over, det kan lade sig gøre at få den slags pis trykt i dagspressen. Men de primitive formuleringer og det platte billedsprog er for intet at regne mod produktionen selv. Her har man et eksempel på dansk folkekultur - et produkt for hele familien - hvor det åndelige og tekniske niveau svarer til en treårigs forestillingsverden. Skal man tage den slags alvorligt? Både og. Filmen blev vist over for livstilsmagasinet (sic) Bazar på TV 2, der handlede om den tidligere konservative partiformand, Hans Engell, der fortalte "om de mange måneder bag skrivemaskinen, som fungerede som terapi oven på den skæbnesvangre bilkørsel en sen februarnat tidligere i år."
På DR1 kørte samtidig Hvornår var det nu det var "med Gorm som vært og Kvistetten med kapelmester Christian Baltzer." På den hemmelige kanal, DR2, viste man noget, der hed Mord, magt og Mexico, et amerikansk program, der ifølge foromtalen skildrede, hvordan "Mexicos tidligere præsident, Carlos Salinas, er gået i eksil i Irland og har efterladt et mareridt af vold, politiske mord, økonomisk sammenbrud, moralsk forfald og skandaler, forårsaget af en korruption uden fortilfælde." Ja, så ved man det.
Det interessante er, at Far til fire seermæssigt stod distancen. Hvis man beregner, hvor mange der kan se TV3, slog Lille Per uden besvær Hans Engell, og livsstilforskeren, Henrik Dahl, af banen. For slet ikke at tale om Gorm, Kvistetten med kapelmester Christian Baltzer og den eksilerede mexicanske præsident, Carlos Salinas. Talmæssigt forsvandt de i horisonten.

Kan man af det udlede, at gennemsnitsdanskerens åndelige univers ligger på niveau med en treårigs? Ja, i det store og hele. Og det fører til de problemer, kulturminister Ebbe Lundgaard tumler med i sin redegørelse for kulturpolitikken, der blev fremlagt i Folketinget i går. Han har svært ved at kalde en spade for en spade. I stedet taler han i generelle baner tale om et kvalitetsløft og en styrkelse af den danske identitet.
Men det er netop den danske identitet, der er problemet. De fleste danskere minder om tyskere, hvis største kulturelle oplevelser finder sted på ølfestivaller i München. Omsat til dansk hedder det Vin & Ølgod, 6-dagesløb, landskampe og, hvis bølgerne går højt, en koncert med Jodle Birge eller en maskinproduceret udenlandsk musical i Østre Gasværk.
Sent torsdag aften talte Ebbe Lundgaard sin sag på den skjulte kanal, DR2. Christian Schou borede systematisk i, hvad kvalitet i kunst egentlig vil sige. Ebbe Lundgaard er ikke dum, så det nægtede han at udtale sig om. Han brænder for det folkelige og den folkelige kultur. Siger han. Hans ambition er at hæve folkets kulturelle kompetence. Det har principielt intet med kunst eller kultur at gøre. Der er i forklædning tale om en sproglig og historisk vækkelse, der i bedste fald havde en rolle at spille her i landet for 150 år siden. Tager man konkret på det, er niveauet for den kulturelle kompetence film som Far til fire og ulveungerne. Ministeren kan gerne tale i timevis om kulturel kompetence. Det handler i virkeligheden om kulturel kondolence.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her