Læsetid: 3 min.

Kun Kramer er sikker i sædet

20. november 1997

Jens Kramer Mikkelsen fortsætter som overborgmester - og det er foreløbig den eneste post der har fået et navn i København - Resten af posterne kæmpes der om de nærmeste dage

Fire af de ialt syv borgmesterposter i Hovedstaden er på nuværende tidspunkt afsat. Det står klart, at Socialdemokratiets 17 mandater ud af Borgerrepræsentationens 55 pladser, automatisk udløser to borgmesterposter - den ene går til Jens Kramer Mikkelsen, der forbliver overborgmester.
Det andet navn er endnu ikke sat på. Men partiet har ud over de to poster tre mandater i overskud, og dem arbejder partiet på at få omsat til endnu en borgmesterstol, så partiet kan bevare de nuværende tre borgmesterposter.
Spillet er først lige begyndt og der er langt til et endeligt resultat - men flere muligheder er åbne. De næste par dage går med at lave konstitueringsaftaler, som ikke handler direkte om politik, men mere om hvilke partier, der kan gå sammen for at sikre nogle borgmesterposter.
Først når partierne har styr på, hvormange poster hver får, bliver ressortområderne fordelt. Det koster godt syv mandater at få et borgmestersæde, og dermed er det også sikkert, at SF med otte mandater og Enhedslisten, der røg ind med syv, kan se frem til en post hver.
De resterende tre ledige borgmesterposter er endnu ikke fordelt, men kampen om sæderne er gået igang, især på den borgerlige fløj, hvor ingen af de tre partier alene har fået mandater nok til en borgmesterpost. De to af borgmesterposterne er sikret højrefløjen, men den sidste ligger stadig og flagrer mellem de to fløje.

Folkepartiet ude
Venstre og Dansk Folkeparti fik hver seks mandater, og de konservative fem - hvilket automatisk udløser to borgmesterposter, som der sent i aftes blev forhandlet om.

DF ude af spillet
Umiddelbart kunne det se ud til, at de konservatives mandater skulle gå til de to andre partier, sådan at Venstres Søren Pind og Dansk Folkepartis (DF) Peter Skaarup hver får en borgmesterpost. Men flere vurderinger lyder, at resultatet falder ud til fordel for den konservative Thustrup. Dermed er DF ude af spillet.
En helt anden mulighed lyder flere steder fra, at de konservative kan kigge mod venstrefløjen for at få de manglende to mandater.
De senere års førte politik i Borgerrepræsentationen peger på, at det ikke er absolut urealistisk. Flere aftaler er lavet uden om socialdemokraterne mellem V, K og venstrefløjen - blandt andet på skoleområdet.
To partier er afgørende for, om den borgerlige fløj kan skaffe sig endnu en borgmesterpost uden om venstrefløjen, for de borgerlige mangler endnu fire mandater. Det er her den radikale Inger Marie Bruun-Vierø kommer ind i spillet. Hun hilste i går et udspil fra Søren Pind velkomment. Han har tilbudt hende en borgmesterpost, hvis de radikale stemmer går til de borgerlige. De radikale fik tre mandater ved valget, så der mangler endnu et mandat før kabalen går op.
Den regner Pind, ifølge Rit-zau, med at gafle fra CD - som kun fik det ene mandat. Men Pind har tilsyneladende gjort regning uden vært, for CD'erne har på forhånd lagt billet ind hos Kramer Mikkelsen, og kandidaten Inger Bo-riis er langt fra glad for, at Pind regner med CD.
"Det falder helt i tråd med min mening om dén mand. I CD er ingen af os betaget over den politik, Venstre og DF fører," siger Boriis til Information.

Den ottende post
Hvis den radikale Vierø ender med at rette blikket mod venstrefløjen, fordi CD ikke vil være med til højre, kan hun måske også forberede sig på at sætte sig i en borgmesterstol. Sådan lyder vurderingen.
Hvis både CD og de radikale konstituerer sig med socialdemokraterne, er de tre garanteret den sidste flagrende borgmesterpost. Den ønsker Kramer Mikkelsen sig, men han kan blive nødt til at aflevere den til Vierø, hvis han vil holde højrefløjen stangen.
Til gengæld kan socialdemokraterne sætte sig på den indflydelsesrige 'ottende' borgmesterpost - HS-formandsposten. Det er også en mulighed at aflevere den til de radikale.
Uanset hvad, ender de radikale formentlig med at få en betydelig post.
Ud over de store partier, som sætter sig på borgmesterposterne, kom der flere andre partier og lister ind i Borgerrepræsentationen. Solidarisk Alternativ og Fælles Kurs røg ind med et enkelt mandat hver, men De Grønne røg ud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her