Læsetid: 4 min.

Kunst og fineste håndværk

17. november 1997

Bøger, sølv, glas, beton, træ og gummi i lille men holdbar udførelse

Stort og småt er et spørgsmål om sammenligning. Et 3D-puslespil af Big Ben i London er mindre i forhold til originalen end det stueur, monumentet godt kan ligne. Og en Palladio-villa i tredivtedel størrelse kan højst bebos af mennesker på lidt under fem centimeter.
Man gør heller ikke en bog større ved at indbinde den, men den tillægges en større betydning, hvis indbindingen er fint håndværk med guldtryk, ligesom en sølvplade får større værdi, når metallet behandles, så det skinner eller skimrer på en ny måde. Arkitekter kan også undersøge både træ og beton i så koncentrerede mål, at det arkitektoniske udgangspunkt får skulpturel karakter. Sååeggøøøeh...

*GLASFRUGTER - Finn Lynggård er glaspuster, oprindelig keramiker, men med uophørlig drift mod undersøgelsen af nye hotte materialer. Det startede for femogtyve år siden med gamle øl- og saftflasker i privat smelten, og masser af blærer i de mundpustede prøvestykker.
Nu får han en andre til at give luft efter anvisning, og hovedparten af de gennemsigtige meloner og snoede liljevaser han udstiller i anledning af sit skøre jubilæum er lavet til lejligheden.
Det går bedst når glasset er drilagtigt tungt i overfladen, lustreskinnende. For så bliver spillet mellem det gennemskuelige og dunkle alvorligt balancerende.
Galleri Grønlund, Skt. Jakobs Plads, København til 25. nov.

*SØLVSKÆR - Kim
Buck er af en langt yngre generation end klassiske sølvsmede i korpus og med løvefødder. Men i slægt med den funktionalistiske skole, som paradoksalt og stædigt prøver at rationalisere begrebet kropsudsmykning.
På Kunstindustrimuseet udstiller han 1000 halssmykker - små skårne plader, børstet på fladen og blanket på kanten.
Grundformerne ligner fisk, firkløver, apostrofer, hjerter og snit i frøkapsler.
De ligger som sæt i delikate træ-æsker, fem og fem, og kan kombineres to og to - skubbes sammen over slidser med en sølv-grå silkesnor diagonalt gennem krydset. Deraf det høje smyk-tal. Det er små størrelser vi taler om, del for del, men samlingsprincippet er så præcist gennemtænkt, at rationalet næsten overtager pyntelysten. Men ikke fetichismen!
Kunstindustrimuseet, København. Ti-lø 10-16, sø 13-16. Til 23. nov.

*PALLADIO - Hvad skal man med en hoben renæssancevillaer på Trinitatis´ københavnerloft, i en bord-og-bukhøjde, så man enten må kravle rundt eller indtage en 90-graders ledende stilling, for at kunne kikke gennem vinduesflugterne og forstå det egentlige hit ved den gamles storladent regulære herskabsboliger i den norditalienske myggesump.
Veneto, Vicenza og Venedig - der er nok at tage fat på, hvis man har kultiviseret udlængsel. Men de eftergjorte modeller i Rundetårn har ikke her på stedet den interesse, de formentlig kan have, hvis man er studerende eller stipendiat på Palladio-instituttet i Vicenza hvor de kommer fra, og dér bruger dagen på at rakke rundt efter originalerne, aftenerne på at huske og sammenligne.
Så var der udstillingsmæssigt mere smæk for skillingen i Palazzo Grassi ved Canal Grande for tre år siden, da renæssancearkitekternes egne adskillige hundrede år gamle arbejdsmodeller stod på rad og række. De lignede hundehuse og fint forarbejdet legetøj, men det var alvor, kunne man se på det usentimentale mørklakerede håndværk. I Rundetårn er det dennegang nærmest pyntelig kitsch.
Rundetårn, 10-16, ti. og ons. også 19-22.
Til 23. nov.
Er man i øvrigt vild med Venedig, er der kommet et kæmpe og illustreret bogværk, imponerende til prisen:
Venice, art and architecture, bd.1-2, kr.499,
forh. Arnold Busck.

*3D-PUZZLE - Men man kan også blive hjemme og samle puslespil, nu i tre dimensioner. Taj Mahal, Big Ben, Neuschwanstein og Eiffeltårnet. Det er det bløde skumplademateriale, der gør det tredimensionale muligt. Puslebrikkerne passer som fod i hose eller det der er værre. Og prisen ligger et sted mellem 2-500 kroner.
Erhverves i førende legetøjsforretninger.
Bedst over 12 år.

*ARK.EFTÅR - Det kan nås endnu - arkitekturen på efterårsudstillingen på Charlottenborg i København. Og nemmere er det ikke blevet af, at de inviterede kunstneriske arkitektbidrag i år er spredt ud mellem skulpturer og kunstindustrier.
For hvor er så forskellen? - viser det sig. Joe, forsigtigvis måske, at arkitekterne er mere systematiske end billedhuggerne, og mindre billeddannende. Men lige så materialefikserede som kunsthåndværkerne, hvis værker dog er endegyldige, hvor arkitekter i bedste fald kan skyde sig ind under, at det er etuder de udstiller, i beton træ og gummi, to meter i højden eller drøjden, men på vej mod karakterer i et bygningsværk. De udstillende bygningskunstnere hedder
J. S. Bang, P. Bertram,
K. H. Hansen og C. P. Pedersen.
Charlottenborgs efter-årsudstilling, til 23. nov. Dgl. kl. 10-17, ons. 10-19.

*BOGBIND - Eller en god bog? Hvad lighed er der mellem Helle Stange-rups Skt. Markus Nat, Ebbe Kløvedals Morgendagens mand, Jens Andersens Dansende stjerne, Michael Anchers ungdom Bd.1, Vagn Lundbyes fabler, Hr. Henrys Begravelse, Asger Jorn Bd. 1, Kvinden og Aben, Bang, Giersing, Djævlepagten og Karantæne?
At de kan købes eller abonneres på, i fineste udførelse, bogbindermæssigt. Specialindbundne i små oplag, med særlige illustrationer lagt ind i arkene, og med største kyndighed og akkuratesse holdt sammen af gedeskind eller fineste papir, guldtryk og gammeldags limning, så de ikke kan gå op i den.
Det kan til gengæld bogbinderen Ole Olsen. Ikke i limningen men i sit håndværk, og man kan abonnere på ham i klubben Co'libri, gæt selv - København og bøger, ikke sandt. Et sted mellem 1000 og 1500 kr. stykket. Og fedtfingre er man jo heldigvis forskånet for, når man ikke er fedtet.
Vor egen cheftegner Per Marquard Otzen har sidst i kollektionen forsynet Suzanne Brøggers Jadekat med mumiekatte. Det bliver historien ikke dårligere af.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her