Læsetid: 2 min.

Labour-kovending truer EU-forbud mod tobaksreklamer

7. november 1997

Tony Blair beskyldes for at gøre knæfald for tobaksindustrien, efter at Labour nu mener, at motorsportens Formel 1 løb skal undtages fra forbudet mod tobaksreklamer

LONDON
Tony Blairs regering har fået et hak i troværdigheden, efter at den har foreslået de andre EU-lande, at Formel 1 - motorsportens crème de la crème - skal undtages fra et planlagt forbud mod tobaksreklamer og -sponsorering.
New Labour havde før valget i maj lovet, at den slags ville blive forbudt af hensyn til folkets sundhed. Men nu viser det sig, at hensynet til motorsportens ve og vel kommer i første række. Den mener ikke at kunne eksistere uden tobakspengene.
Den nye britiske holdning kan blokere for, at direktivforslaget om tobaksreklame, som stammer helt tilbage fra 1991, kan vedtages, når EU's sundhedsministre mødes i starten af næste måned. Direktivet vil bl.a. give sportsgrenene fem år til at finde sponsorer til at erstatte tobaksfirmaerne.

Job på spil
Kritikken har været hård af regeringens 180 graders vending. Den beskyldes for at have givet efter for motorlobbyen, som for få uger siden mødtes med selveste premierministeren i Downing Street for at fortælle ham, at Formel 1 ikke bare er noget, folk kigger på i fjernsynet. Briterne designer og bygger også mange af Formel 1 bilerne.
I det sydøstlige England sørger Formel 1 for, at 50.000 briter har et fuldtidsarbejde og endnu 150.000 har job på deltid, ligesom motorsporten bringer 900.000 pund - ca. 9,7 mio. kroner - hjem i eksportindtægter om året, fortalte Fédération Internationale de l'Automobile Tony Blair.
Og i øvrigt ville motorsporten bare tage sine racerkørere, dyre biler og andet grej med og henlægge dysterne til himmelstrøg, hvor der er større forståelsen for, at motorsporten simpelt hen bliver nødt til fortsat at plastre biler, dragter, hjelme osv. til med tobaksreklamer. Asien for eksempel. Eller Østeuropa. Hvorfra tv-kanalerne så ville sende endnu flere tobaksreklamer hjem til de britiske seere end ellers.
Den britiske regering har nu skiftet politik, så den accepterer, at motorsporten selv lover at gøre tobaksreklamerne mindre, så de bliver sværere at få øje på - vel vidende at tv-kameraer ganske udmærket er i stand til at zoome - mod at den slipper for et decideret forbud.

Inhabil minister
Og i går kunne Financial Times så berette, at folkesundhedsminister Tessa Jowell, som tobaksreklame hører under, måske er inhabil i sagen, fordi hendes mand er juridisk rådgiver for et Formel 1 team - Benetton Formula.
Tidligere var han medlem af bestyrelsen, men den post trak han sig fra, da hans kone blev minister.
De konservatives sundhedstalsmand har nu krævet, at der bliver sat en undersøgelse i gang af den potentielle interessekonflikt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her