Læsetid: 2 min.

En liZte For lidt i Haslev

19. november 1997

I Haslev Kommune har de trykt en stemmeseddel - måske trykker de snart én mere. Men først skal de lige have styr på bogstaverne

Det var bestemt ikke rart at være kommunaldirektør Jørgen Ørum Hansen fra Haslev Kommune i går. Det sagde han selv.
Det var heller ikke helt morsomt at skulle ned og sætte sit kryds på et af de fire valgsteder i byen - hvis altså man var folkesocialist eller fremskridter. Det var bestemt ikke nemt. For umiddelbart kunne man ikke rigtig vide, hvilket parti man stemte på, hvis man satte kryds ud for liste F. De 10.948 stemmeberretigede kunne vælge mellem to lister, der hed F - F for Fremskridtspartiet og F for Socialistisk Folkeparti.
En lille fejl havde sneget sig ind i Haslev Kommune. Men fejlen var alligevel større end en almindelig stavefejl, fastslog Indenrigsministeriets valgkonsulent, Anne Birte Pade - og hvis nogle kunne tænke sig at klage over valgets udfald, kunne det da godt være, at valget måtte gå om. Det ville være kommunalbestyrelsen og dernæst ministeriet, som skulle bestemme dét.
Kommunaldirektøren ærgrede sig, men "skaden var sket", og valget måtte gå videre uanset hvad, for - "Hvad ville du ellers have vi skulle gøre?".
Men hvordan kunne det gå til at Haslev Kommune havde lavet forkerte stemmesedler?
"Jeg ved det ikke," svarede kommunaldirektøren. For stemmesedlerne havde med garanti haft et Z ud for Fremskridtspartiet hele vejen igennem, også ved korrekturlæsningen - men da de kom tilbage fra trykkeriet, stod der pludselig F.
Så var det altså trykkeriet der havde begået en fejl?
"Det kunne man forestille sig," sagde kommunaldirektøren, men alligevel var det hans fulde ansvar, fastslog han. Derfor havde han vel også sagt til de tilforordnede, at de skulle sige til vælgerne, at der var en fejl, inden de gik ind i stemmeboksen?
"Nej!."
For folk kunne jo selv kigge på sedlen. Der var ingen grund til at sige noget, selvom fejlen altså var en af de ting, vælgerne kunne klage over, hvis de syntes, de var blevet vildledt. Men hvorfor ville han ikke fortælle vælgerne om fejlen?
"Så kunne man jo sige det hele dagen."
Og det gad man ikke? "Nej, det kunne man godt sige."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her