Læsetid: 3 min.

Løsgænger redder fire teatre

29. november 1997

Jacob Haugaard reddede fire teatre mens folketingsbehandling af Lundgaards kulturpolitiske redegørelse kørte i tomgang

På finansloven for næste år er der, angiveligt takket være Jacob Haugaards mellemkomst, afsat penge til de fire teatre, som Teaterrådet gav afslag ved uddeling af midler for 1998, til trods for at de af Teaterrådet blev betegnet som størreværdige. "Vi har ikke modtaget officielle aktstykker på sagen," siger skuespiller og medlem af Teaterrådet Jesper Christensen, som bekræfter, at Jacob Haugaard har reddet teatrene Bådteatret, Comedievognen, Mammut-teatret og Dansekompagniet Micado Danse Emsemble: "Vi har været i kontakt med ministeriet, og de arbejder ud fra den præmis, at pengene er afsat," oplyser Jesper Christensen.
Vedtages finansloven, betyder det, at de fire teatre får de 10 mio, kr., Teaterrådet havde sagt var nødvendige, hvis teatrene skulle reddes.
"Mammutteatret og Bådteatret og lignende initiativer, der har været på banen i mange år, er på en måde ikke vores bord," siger Jesper Christensen, "men vi må erkende, at der ikke er andre end os, der kan redde dem. Ideelt set burde teatrene hoppe videre til det etablerede, når de var store nok."
"Folk som Claus Flygare, der kører Mammutteatret, burde forlængst have haft en teaterdirektørstilling inden for det storkøbenhavnske teaterfællesskab. Det er den del af systemet, der er for træg til at opfange, hvad der sker i undergrunden. Der skal noget mere faglig ekspertise ind i udvælgelsen af teaterdirektørerne, og de skulle sidde i kortere tid," siger Jesper Christensen.

'Solen ikke gået ned...'
Haugaards feberredning falder sammen med Lundgaards udtalelse om, at "solen ikke er gået ned for de fire teatre," der faldt under folketingets behandling af kulturminister Ebbe Lundgaards redegørelse fra 4. november om kulturpolitik. Redegørelsens hovedpunkter er styrkelse af dansk identitet, større satsning på kvalitet i kunst- og kulturlivet samt nedlæggelse af Kulturfonden, der efter Lundgaards mening bør erstattes af en udviklingsfond; derudover ønsker Lundgaard Statens Kunstfonds budget fordoblet, fra 56 til 104 mio. og endelig mener han, der skal være færre statsanerkendte museer, færre statsmidler i regional kultur og flere penge til kvalitetsteatret på bekostning af underholdningsteatrene. Kulturfonden blev kun sporadisk debatteret fredag, fordi man venter på en førstebehandling af lovforslag, det samme gælder diskussionen om brugerbetaling på biblioteker.

En tam og diffus affære
Forslaget om mere støtte til unge kunstnere fik bred opbakning, men derudover blev fredagens debat af flere deltagere betegnet som en tam og diffus affære.
"Lundgaard fik ikke den brede debat, han efterlyste, og det var hans egen skyld," siger Margrethe Auken, kulturpolitisk ordfører for SF, "de ting, han lagde op, var så utrolig ukonkrete. De ting, der står i redegørelsen om sprog og identitet, kan man ikke bide i ret længe. Der er for tyndt, for vagt, man er bare enig."
"Jeg er generelt skuffet over redegørelsen, for vi trænger til at få en generaldebat i Folketinget, der ikke bare handler om penge, men også om værdier," siger Margrethe Auken.
"Der kom ikke noget ud af den debat," siger Ester Larsen (V), "der blev sagt for mange almindeligheder og selvfølgeligheder, som det ikke var muligt at blive uenig i. Debatten kan ikke blive bedre, når Ministeren ikke har nogen klare udspil og er kommet med en række udspil, som der ikke er fulgt op på," siger Ester Larsen, der under debatten forsøgte at få regeringspartiernes tilsagn om at få løst Det Kongelige Teaters problemer på anden vis, hvis forslaget om fuglen faldt.
"Det var der ikke meget bevægelighed i," siger Ester Larsen, hvis skuffelse også gælder kulturministerens redegørelse som sådan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her