Læsetid: 3 min.

Ludere skal ud af straffeloven

20. november 1997

Nyt center for socialt arbejde med prostituerede blev søsat i København i går. Samtidig forbereder politikerne sig på at legalisere prostitution

300 kvadratmeter, otte ansatte og 10,9 millioner fra Socialministeriet.
Det er fundamentet for det ny Center for Forebyggende og Socialt Arbejde med Kvindelige og Mandlige Prostituerede - eller det mere overkommelige PRO-Centret - som i går holdt åbningsreception i lokalerne på Nørre Voldgade i København.
Foreløbig skal centeret fungere i en forsøgsperiode frem til årtusindskiftet.
Også politisk og juridisk er forholdene for de prostituerede i Danmark ved at ændre sig.
I dette folketingsår fremlægger regeringen et lovforslag, der skal afkriminalisere de prostituerede, som i dag - formelt - kan straffes for deres utugt.
En fortaler for den kommende ændring, er det socialdemokratiske folketingsmedlem Else-Marie Mortensen.
Hun sidder også i bestyrelsen for PRO-Centret.
"For mig er det en forudsætning for at ændre straffeloven, at vi opruster den sociale og sundhedsmæssige side.
Det er PRO-Centret et led i," siger hun.

Paragraf 199 skal ud
At legalisere prostitution kræver en ændring af straffeloven.
Heri hedder det i dag, i paragraf 199:
Hengiver nogen sig til lediggang under sådanne forhold, at der er grund til at antage, at han ikke søger at ernære sig på lovlig vis, skal der af politiet gives ham pålæg om at søge lovligt erhverv inden en fastsat rimelig frist og så vidt muligt anvises ham sådant erhverv. Efterkommes pålægget ikke, straffes den pågældende med hæfte eller med fængsel indtil 1 år.
Pålægget har gyldighed for 5 år."
Og videre, i stk. 2:
"Som lovligt erhverv anses ikke spil, utugt eller understøttelse fra kvinder, der ernærer sig ved utugt."
Paragraffen, der kom ind i straffeloven i 30'erne, og som ikke har været i anvendelse i årtier, er blevet foreslået ophævet så mange gange, at det næsten er blevet en Peter og ulven-historie, men nu er det ganske vist:
Utugtsparagraffen skal afskaffes.
I Justitsministeriet mangler juristerne kun få detaljer i arbejdet med lovforslaget, der blandt andet betyder, at paragraf 199 ryger ud af straffeloven.
Juristerne arbejder til gengæld med at indføre en ny paragraf, der gør det strafbart at gå til prostituerede under 18 år.
"Det vigtigste argument er, at vi skal leve op til FN's Børnekonvention, men for mig handler det mest om, at skadevirkningerne ved at være prostitueret er udtalt større, jo yngre man er, når man starter," siger Else-Marie Mortensen.

Signal til politiet
Også Fremskridtpartiets medlem af Retsudvalget, Tom Behnke, glæder sig over det kommende forslag om at afskaffe paragraf 199.
Legalisering af prostitution har nemlig stået på Fremskridtspartiets dagsorden i flere år.
"Efter en legalisering kan vi meget bedre koncentrere kræfterne om at støtte de prostituerede, der gerne vil ud af det," siger Tom Behnke.
For Tom Behnke handler en lovliggørelse dog også om at forbedre forholdene for dem, der har valgt at være prostituerede.
Og i denne sammenhæng tænker Behnke, der selv er politimand, også på forholdet mellem de prostituerede og politiet:
"En bestemt psykologi gør sig gældende hos politiet: Hvor meget skal vi egentlig løfte øjenbrynene for, om de bliver krænket.
Hvor meget skal vi beskæftige sig med det - de har selv bedt om det, de er kriminelle, de overtræder selv loven - hvorfor skal vi så hjælpe dem," siger Tom Behnke og fortsætter:
"Det skal være det klare signal, der bliver sendt til politiet:
Nu lovliggør vi området, og det betyder, at I skal til at tage det mere seriøst, når pigerne bliver mishandlet, voldtaget og udnyttet," siger Tom Behnke, Fremskridtspartiets medlem af Retsudvalget.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu