Læsetid: 2 min.

Maastricht inspirerer Latinamerika

19. november 1997

Det økonomiske pres på Brasilien breder sig til Argentina. Nu vil landene samarbejde om deres økonomiske politik

2000 arbejdere er på ufrivillig ferie fra Fords bilfabrik i Argentina. Hos Fiat er alle 4000 medarbejdere sendt hjem i tre uger.
Bilfabrikkerne i Argentina kan tydeligt mærke, at Brasilien er kommet ind i en kraftig økonomisk modvind. Brasilien er de argentinske bilfabrikanters største kunde, men nu er der lavvande i kassen, og bilerne bliver ikke købt. Derfor er produktionen indstillet, indtil producenterne igen finder et marked.
Det er uroen på det internationale finansmarked, der har sat en markant stopper for Brasiliens økonomiske vækst. Landets mønt er så presset, at en devaluering har været på tale.
Det er en situation, som den brasilienske regering og præsident Fernando Henrique Cardoso vil gøre alt for at forhindre. Derfor har regeringen netop præsenteret en plan, der skal skaffe 120 milliarder kroner til statskassen.
Den skrappe kur indeholder indkomstskatteforhøjelser på 10 procent, et stop i det offentlige forbrug - sociale programmer dog undtaget - højere afgifter på biler og alkohol, højere priser på elektricitet og petroleum, og højre afgifter på Mercosur's importvarer.
De tre andre medlemmer af frihandelszonen, Mercosur, Argentina, Paraguay og Uruguay, støtter den brasilienske regerings økonomiske pakke. Den vil ikke alene stabilisere den brasilienske real, men også den argentinske peso, har Argentinas præsident sagt.

Maastricht frister
På et møde i sidste uge mellem præsident Cardoso og Argentinas præsident Carlos Menem blev parterne endvidere enige om at koordinere deres økonomiske politik, skriver Reuters.
Det har lige siden maj været et udtalt ønske fra Carlos Menem, at parterne i Mercosur skal danne en monetær union inspireret af Maastricht.
"Vi bliver nødt til at bevæge os seriøst og hurtigt hen imod en fælles mønt, ligesom i Maastricht-traktaten," sagde Menem dengang.
De tre andre landes præsidenter har ikke kommenteret forslaget direkte. Men efter mødet i sidste uge sagde Fernando Henrique Cardoso og Carlos Menem i en fællesudtalelse, at "Mercosur i øjeblikket er regionens forsvar mod globaliseringens farer".
25 procent af Argentinas eksport går til Brasilien. Derfor er landet så direkte påvirket af den økonomiske nedtur i Brasilien.
For at hindre at Argentina får samme økonomiske problemer som Brasilien, har peronist-regeringen bedt Kongressen om lov til at sætte skatterne i vejret. Det har både peronister og folk fra Alliancen, bestående af det radikale UCR-parti og venstre-alliancen Frepaso, i Kongressen modsat sig. Dog tyder det på, at regeringen har en chance, da den uformelle leder af Alliancen, Graciela Fernandez Meijide, ikke har sagt nej. Hun vil ifølge Reuters gerne have lidt flere detaljer, inden hun beslutter sig.

Modstand mod spareplan
Let ser det heller ikke ud for den brasilienske regering at komme igennem med sin spareplan. En meningsmåling viser, at mange brasilianere er imod, og at Cardoso i det hele taget straffes for sin økonomiske politik, selv om den har betydet en mærkbar lavere inflation i landet i de seneste tre år.
Politiske analytikere vurderer, at frygten for økonomisk ustabilitet alligevel vil styrke regeringen, når det kommer til stykket.
Men så længe den økonomiske krise varer, vil der være stille på Ford's og Fiats bilfabrikker i Argentina. Arbejderne får udbetalt deres løn, men de behøver ikke at møde op.
Anderledes ser det ud hos Volkswagen og Renault. Her produceres biler med samme tempo som altid. Firmaerne vurderer, at den økonomiske krise snart vil drive over igen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her