Læsetid: 2 min.

Magten tipper i Argentina

18. november 1997

Efter seks år med benhård økonomisk politik siger argentinerne stop. For første gang i ti år lider peronisterne et valgnederlag

Slut med korruption, social ulighed og høj arbejdsløshed. Det var signalet, argentinerne sendte det regerende peronist-parti, Partido Justicialista, ved midtvejsvalget i slutningen af oktober.
En nydannet alliance mellem det hundrede år gamle radikale parti UCR, Union Civica Radical, og den fem år gamle venstre-alliance Frepaso fik uventet stor tilslutning blandt Argentinas 33 millioner indbyggere, og alliancen har nu flertal i Kongressen.
Valgresultatet har sat i gang i spekulationerne om præsidentvalget i 1999. Præsident Carlos Menem har været ved magten siden 1989, og det er hans økonomiske politik, der har gjort Argentina til et af Sydamerikas rigeste lande. I perioden 1991-94 var Kina det eneste land i verden, der havde en hurtigere vækst end Argentina. Da Menem overtog magten fra den radikale Raul Alfoncin lå inflationen på 200 procent. I dag er den omkring nul. Den økonomiske vækst var sidste år på godt fire procent og forventes i år at stige til næsten otte. Men arbejdsløsheden ligger på 16,1 procent.

Politisk fred indtil valg
Det er den sociale ulighed, som er fulgt i kølvandet på den økonomiske vækst, som argentinerne er utilfredse med, vurderer den danske ambassadør i Argentina, Leif Donde.
"Der er ingen tvivl om, at oppositionen har scoret nogle point. Spørgsmålet er, om alliancen holder til præsidentvalget. Dér kommer personspørgsmål til at spille en meget stor rolle," siger han.
Flere mener, at alliancens bedste kort er en tidligere menneskerrettighedsforkæmper, Graciela Fernández Meijide. Hendes søn var blandt de mange tusind mennesker, der "forsvandt" under militærdiktaturet i slutningen af 70'erne.
"Hun er en imponerende personlighed. Hvis alliancen holder til præsidentvalget, så har hun en meget stor chance for at blive valgt. Det næste halvandet år bliver afgørende. Regeringspartiet vil ikke bare lade hænderne hænge ned langs siden; de har fået en opvågning her ved midtvejsvalget," siger Leif Donde.
Alliancen har stort set fredet regeringens politik i det kommende halvandet år. Flere af kandidaterne har udtalt, at de går ind for en fortsat stram økonomisk politik. Det britiske tidsskrift The Economist vurderer, at det også ville være selvmord at gøre andet, når nu det går så godt med økonomien. Men regeringen er samtidig tvunget til at sætte et mere socialt ansigt på sine lovforslag for at få dem igennem Kongressen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her