Læsetid: 4 min.

'Selv den mindste sejr er stor...'

19. november 1997

Trods beskyldninger for at være et "racistisk inficeret parti", nød Dansk Folkeparti sin sejrsaften. Med seks mandater i valgudsigten kunne det overhovedet ikke gå galt

Under loftet i Retsudvalgets lokale på Christiansborg hænger en skinnende krystallysekrone, og uanset hvor mange mandater det bliver til for Dansk Folkeparti, så lyder det som om spidskandidat Peter Skaarup har lyst til at svinge sig i den.
Og det kan han roligt gøre, hvis valgsejr er det, der giver tilladelse. Den seneste prognose giver Pianisterne seks mandater i Københavns i borgerrepræsentation.
"Bare det, at vi som så nyt et parti får ét mandat, synes jeg er en sejr," siger Peter Skaarup til Information.
Skaarup er netop tilbage fra tv-stationernes projektører og ser ud over de lange rækker af borde, hvor unge som gamle, de fleste kandidater, venter på partiets allerførste valgresultat. Sågar det hastigt etablerede Dansk Folkepartis Ungdom er tilstede for at hylde partiet alle elskede at skælde ud.

Sejr, sejr, sejr
Overalt på bordene ligger hvide balloner og fra vægge og stativer knejser dannebrogsflag nok til et mindre optog.
I hjørnet står dét, alle stirrer på. Dét, der til sidst vil fortælle de ca. 80 forsamlede, at valget sendte et klart signal til partiet og danskerne: Dansk Folkeparti er kommet for at blive.
To fjernsyn, der konstant melder sejr, sejr, sejr.
Men fest er der endnu ikke. Klapsalverne lader vente på sig, for endnu er intet sikkert, selvom optimismen og borgmesterposten kildrer.
Folk sidder stille og de, der bevæger sig, går stille og hensynsfuldt ud og ind mellem bordene. Men kaos venter senere.
Så vil journalister og kameramænd jokke på hinanden for at bringe et glimt, at den, der gav Dansk Folkeparti så meget, og stjal vildt fra Fremskridtspartiet. Så vildt at det tegner til at ryge ud. Senere kommer klimaks.
"Pia kører hjemmefra ved kvart i elleve-tiden, og vi regner med, at hun er her klokken 23.00," fortæller partiets pressechef Søren Espersen.
"Det er hende, vi venter på. Det er dér festen starter. Men vi har fået lov at låne lokalet til klokken tre, hvis vi ryder pænt op. Og det gør vi."

Redder hospital
Den første opgave for spidskandidat Peter Skaarup bliver at redde kommunehospitalet fra at blive nedlagt. Han glæder sig over muligheden for at true nuværende overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S).
"Det første vi vil gøre i Borgerrepræsentationen er at stille et beslutningsforslag om at bevare Kommunehospitalet," siger Skaarup.
Men han har også andre planer. Mens vi taler ringer hans mobiltelefon og han forsvinder udenfor. For at tale med en forhandlingspartner fra et andet parti - allerede ved ni-tiden sonderer folk terrænnet:
"Vi tror på, at bliver det ikke ved dette valg, vi vælter Kramer, så bliver det det næste. Der er også flere blandt socialdemokraterne, der ikke vil være med til at nedlægge hospitalet. Jeg mener en bevarelse vil sikre de ældre bedst," siger Skaarup.
På flygtninge og indvandrer området peger Skaarup på, at det bliver utrolig interessant:
"Kommunerne er jo på vej til at overtage integrationsområdet fra staten og Dansk Flygtningehjælp, så der ligger en stor opgave med integrationspolitikken, de ældre og de unge, danskundervisningen og så videre."
- Det lyder som om, at en skoleborgmesterpost ville være et godt udgangspunkt for at få fod på de opgaver?
"Det er det nemlig," siger Peter Skaarup, der dog ikke ønsker at kommentere hvilken borgmesterpost, han vil gå efter, hvis mandaterne rækker.
Han venter endnu på meldinger fra de radikale.
Selvom seks mandater ved de første prognoser med Peter Skaarup ord kan betegnes som "et gennembrud", påpeger pressechef Søren Espersen: "De resultater bygger på exit-polls. Det er ikke alle, der har lyst til at sige, at de har stemt på Dansk Folkeparti lige når de kommer ud af valglokalet. Men inde i boksen gør de jo som de vil. Så det kan jo stadig nå at gå os endnu bedre."
Pia Kjærsgaard siger i TV2, hvorfor det er gået som det gik. Og det er så godt, at overborgmester Kramer sandsynligvis må se til højre i salen for at finde sit overlevelsesflertal:
"Jeg tror, at grunden til at danskerne har givet Dansk Folkeparti så godt et valg første gang vi nogensinde stiller op til et kommunalvalg er udlændingepolitikken. Danskerne vil sende et signal til politikerne om, at nu må der altså ske noget
Pressechef Søren Espersen fortæller, at de seneste dage har været hårde ved partiet og ved Pia Kjærsgaard.
"Tonen har været virkeligt hård. Mandag i Nørrebros Radio blev vi beskyldt for at være et "grimt, racistisk parti", men det overvejer vi nu at melde Enhedslistens debattør til politiet for. Det var ovenikøbet midt under en radioudsendelse.
Samtidig er Pia (Kjærs-
gaard, red.) blevet utrolig rystet over den indtrængen, der var samme dag på hendes bopæl. Selv statsministeren har været ude at sige, at vi sidder og klipper stjerner ud, altså jødestjerner. Det er for groft. Det er heller ikke rimeligt kun at vurdere os på udlændingepolitikken," siger Søren Espersen.
Han understreger, at også bataljen hos Pia Kjærsgaard vil blive meldt til politiet. Men kaste en skygge over sejrens aften i København, det kan det ikke.

(2. udgave af avisen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her