Læsetid: 2 min.

Mugabes plan ryster Zimbabwe

21. november 1997

Mugabes planer om at nationalisere Zimbabwes kommercielle landbrugsjord ryster landets i forvejen skrøbelige økonomi

HARARE
Den zimbabwiske regerings beslutning om at nationalisere halvdelen af landets kommercielle landbrugsjord har rystet den i forvejen skrøbelige økonomi ved at bidrage til et rekordstort fald på aktiemarkedet og fortsat valutauro.
"Zimbabwes økonomi er det første offer for dette nye jordtyveri," siger økonomen John Makumbe. "De hvide farmere, der har fået at vide, at staten vil beslaglægge deres jord, forsøger for enhver pris at skaffe deres penge ud af landet. Det har fået Zimbabwe-dollaren til at styrtdykke og udløst en børskrise."
Men det er kun de kortsigtede virkninger af regeringens skridt, fortsætter han: "Det kommercielle landbrug har indtjent udenlandsk valuta og gjort landet selvforsynende med fødevarer. Uden de dygtige farmere vil landbrugsproduktionen bryde sammen."
Makumbe mener, at jordreformen er nødvendig, og at det godt kan lade sig gøre at gennemføre den, hvis det bliver gjort på en anden måde. "Men det her er den eneste måde, regeringen kender til; den forstår sig ikke på at handle åbent og retfærdigt."

Dyster fremtid
Han spår en dyster fremtid for Zimbabwe. "På samme tid næste år vil det være et helt andet land," siger han. "Der vil være økonomisk stagnation, arbejdsløsheden vil være over 60 procent, sundheds- og skolevæsenet vil være på randen af sammenbrud, kriminaliteten vil være steget, og samfundet vil være præget at indbyrdes stridigheder. Vi kan forvente tilbagegang på alle områder i de kommende måneder."
Også den diplomatiske koloni i Harare kritiserer regeringen.
"Dens beslaglæggelse af kommerciel landbrugsjord er en økonomisk katastrofe," siger en vestlig diplomat, som ønsker at være anonym. "Den skubber bidragydere og tidligere støtter fra sig. Det er, som om Mugabe-regeringen skaber nye problemer, hver gang den har løst ét." Den usikre fremtid har fået farmerne til at holde op med at plante nye afgrøder som f.eks. majs og tobak. Alene det er nok til at fremkalde et tilbageslag for en økonomi, der er afhængig af landbruget. Farmerne har hidtil bidraget med 30 procent af bruttonationalproduktet og leveret over 40 procent af råstofferne til industrien.

Banker bekymrede
Bankerne er meget bekymrede over situationen, fordi de har prioritet i det meste af den jord, staten nu vil overtage. De vil kun få erstattet en brøkdel af værdien, hvis farmerne går fallit.
Finanskredse giver regeringen skylden for det rekordstore kursfald i denne uge. "Markedet er skræmt," siger en børsmægler. "Nationaliseringen, valutafaldet, budgetunderskudet - det er altsammen dårligt nyt for aktiemarkedet."
Zimbabwes vigtigste aktieindeks faldt onsdag og torsdag med 12,5 procent - det største fald i børsens historie.
"Det ser ud til, at det fortsætter; i hvert fald er der ingen tegn på, at det holder op," siger en børsmægler. "Det er en katastrofe."
Både udenlandske og lokale investorer flygter fra Zimbabwes aktiemarked. Siden udlændinge i 1993 fik lov til at handle på børsen i Harare, har der været tale om en nettotilgang på 1,65 milliarder Zimbabwe-dollar (ca. 750 millioner kr.). Hvis denne udenlandske kapital forsvinder, kan det fremkalde et endnu større sammenbrud.

Andrew Meldrum er freelance-journalist, bosat i Harare.

Oversat af Birgit Ibsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu