Læsetid: 3 min.

Naser Khader i indvandrermodvind

24. november 1997

Indvandrerne føler sig svigtet af den radikale indvandrer, som har indgået en aftale med Dansk Folkeparti

"De radikale solgte en vare med en bestemt etikette før kommunalvalget. Bagefter har de ændret indholdet. Det er jeg skideskuffet over".
Sagde Lubna Elahi (S) søndag på et pressemøde, som hun havde indkaldt med det ene formål at skælde ud på den radikale Naser Khader, nyvalgt medlem af Københavns Borgerrepræsentation for de radikale.
De øvrige indvandrere er sure over, at Det radikale Venstre har lavet en konstitueringsaftale med blandt andre Dansk Folkeparti. Aftalen indbragte de radikale en borgmesterpost og handler om tre punkter: Busterminalen på Rådhuspladsen, "Fuglen" ved det Kgl. Teater og Kommunehospitalet. Den handler ikke om integrationspolitik.
"Nej, men det har en stor psykologisk betydning, at et parti i den grad fører sig frem som indvandrervenligt i valgkampen - og så laver en aftale med Dansk Folkeparti bagefter. Det handler om moral. I øvrigt tror jeg også, at der ligger andre bindinger i aftalen, som vi ikke har hørt noget om", siger Lubna Elahi.
Hendes partifælle, Hamid El Mousti siger, at han har mødt mange indvandrere, som har stemt på Naser Khader og sagt, at de radikale har en mere humanistisk indvandrerpolitik end Socialdemokratiet. De er nu rasende, siger El Mousti.
"De ville aldrig have fået det tredje mandat, hvis kandidaten på deres liste ikke var en indvandrer. Der er mange, som har givet dem en stemme på det. Og jeg glædede mig over, at der nu var indvandrere fra flere partier. Det kunne måske rykke politikken i de enkelte partier. Jeg havde håbet, at vi sammen kunne danne et forum, hvor vi kunne diskutere indvandrerspørgsmål. Og så starter det på den måde", nærmest råber Lubna Elahi.

Kommanderende tone
Naser Khader er chokeret over beskyldningerne. Han er ny i kommunalpolitik:
"Jeg har fået en meget voldsom start, synes jeg. Jeg kender ikke Lubna Elahi, men hun ringede mig op og sagde, at jeg skulle gøre ditten og datten. Jeg kan ikke lide hendes kommanderende tone", siger Naser Khader til Information.
Khader fortæller, at han ikke vidste noget om aftalen med de øvrige partier, fordi han ikke personligt deltog i forhandlingerne. Men han godkendte den, fordi den slet ikke handler om integrations-politik. Der er ikke ændret ved de radikales holdninger på det område, siger han.
Den kommende radikale borgmester, Inger Marie Bruun-Vierø er også vred:
"Jamen, Lubna må da have et problem efterhånden. Vi har jo sendt et papir ud - midt under forhandlingerne og med de øvrige partiers godkendelse - om at vi stadig står for en humanistisk og aktiv integrationspolitik. Og jeg vil bevise det ved at stille forslag om, at vi straks nedsætter et integrationsudvalg i kommunen", siger Inger Marie Bruun-Vierø til Information.
Naser Khader mener i øvrigt, at de socialdemokratiske indvandreres ideer om, hvordan man skal tackle Dansk Folkeparti er helt forkerte:
"De vil ikke være i stue med Dansk Folkeparti. Det tror jeg ikke på. Hvis jeg er enig med dem om busterminalen, skulle jeg så skifte mening, fordi jeg finder ud af, at de mener det samme. Det er helt skørt. Jeg synes, at man må tale med dem. Jo mere man skælder ud på dem, jo flere stemmer får de. I øvrigt er jeg valgt ind for de radikale, hvor jeg har været medlem siden 1984. Jeg stiller ikke op på en indvandrerliste", siger Naser Khader.
Og så mener han i øvrigt, at Lubna Elahi hellere skulle bruge krudtet på at skælde ud på sin egen partifælle, Vibeke Storm Rasmussen, i Københavns amt.
Hun har indgået en aftale med Dansk Folkeparti, som indbringer hende og partiet viceborgmesterposten.
Det gør Lubna Elahi også. For hende og hendes partifæller er der mere på spil end situationen i Borgerrepræsentationen.
Det handler også om Socialdemokratiets indvandrerpolitik.
"Der er snart Folketingsvalg. Vi vil gerne sende et klart signal til vores eget parti om, at det ikke er nok at gå ud og sige, at man ikke skal stemme på Dansk Folkeparti - hvis man bagefter så laver handeler med dem. Det er ikke troværdigt. Og det er ikke en politik, vi bryder os om. Det handler om moral - ikke dobbeltmoral", siger Lubna Elahi.

Støtte fra formanden
De socialdemokratiske indvandrere får støtte fra formanden for Socialdemokratiet i København, Poul Øland:
"Jeg bryder mig heller ikke om den type aftaler. Jeg forstår slet ikke, at de radikale vil være sig selv bekendt. Hvordan det ser ud i amtet, ved jeg ikke. Men rent principielt er jeg imod den slags handeler. Jeg synes, at det ville klæde politikerne, hvis de huskede deres principper lidt bedre, når de var blevet valgt," siger Poul Øland til Information.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu