Læsetid: 3 min.

Netanyahu møder kritik fra alle sider

28. november 1997

Ortodokse jøder raser over den israelske leders løfte om at overdrage mere land til palæstinenserne

Den samme hadefulde atmosfære, som Israels ministerpræsident Benjamin Netanyahu beskyldes for at have været med til at skabe forud for mordet på Yitzhak Rabin for to år siden, rammer nu ham selv.
Højreorienterede israelere hængte i går plakater op i Jerusalem med et billede af ministerpræsidenten med den karakteristiske arabiske hovedbeklædning, keffiya, bedre kendt som partisantørklæde, om hovedet. Over billedet stod: Løgneren.
Op til mordet på daværende ministerpræsident Rabin blev ord som morder og forræder almindeligt verbalt skyts i anti-fredsstemningen, der gødede jorden for drabet.
Gårsdagens gadeprotester kommer netop som Netanyahu rammes af alvorlig kritik og pres fra alle sider. USA er utilfreds med, at han blokerer fredsprocessen, og presset fra Clinton-regeringen fik tidligere på ugen den israelske leder til at sige, at han er parat til at overdrage mere land til palæstinenserne på Vestbredden. Indrømmelsen kom efter at USA's præsident havde nægtet at mødes med Netanyahu i USA, samtidig med at han demonstrativt gav Rabins enke og den tidligere ministerpræsident Shimon Peres en varm velkomst i Washington.
Men under et regeringsmøde i Israel onsdag blev beslutningen om at afgive land udsat til tidligst søndag. Det skete på grund af voldsomme protester fra yderliggående partier, der truer med at vælte regeringen, hvis den beslutter at afgive mere land. Netanyahus Likud-ledede regering består af højrenationalistiske og religiøse partier, der sidder på 66 af parlamentets 120 pladser mod oppositionens 54.
Men presset kommer ikke kun fra de ultra-højreorienterede. Forud for regeringsmødet onsdag antydede den moderate udenrigsminister David Levy, at han vil gå af, hvis høgene får lov til at blokere tilbagetrækningen.
Netanyahu har ikke selv præciseret, hvor meget land han har i tankerne, men medierapporter taler om seks til otte procent. Det palæstinensiske selvstyre under ledelse af Yasser Arafat har ikke modtaget noget konkret forslag, men har afvist de seks til otte procent som værende alt for lidt. Det palæstinensiske krav lyder på 25 procent.
I dag har Israel administrativ kontrol over mere end 70 procent af de besatte palæstinensiske områder og militær kontrol over så meget som 97 procent.
For at blødgøre høgene i regeringen har Netanyahu knyttet betingelser til overdragelsen af land. Han kræver ikke bare, at palæstinenserne stiller garantier for israelsk sikkerhed ved at bekæmpe terrorisme, men også at de to parter går direkte til en forhandling om den endelige fredsløsning. Et sådant træk ses som Netanyahus forsøg på at springe alle Oslo-fredsaftalens mellemregninger om bosættelser, flygtninges status og grænsedragninger over og ophøje den eksisterende jordfordeling til en permanent løsning. Hvilket ville være til israelernes uomtvistelige fordel. Palæstinenserne har - ikke overraskende - afvist.

Personalechef gået af
Foruden presset fra USA, høgene, palæstinenserne og folk på gaden slås Netanyahu med voksende frustration fra sine nærmeste medarbejdere og allierede. Søndag indgav hans højre hånd og personalechef Avigdor Lieberman sin afskedsbegæring angiveligt i et forsøg på at dæmme op for utilfredsheden med Netanyahus lederstil i Likud-partiet. Lieberman ses som manden, der for nylig - på Netanyahus opfordring - banede vejen for en afskaffelse af de opstillingsvalg, der giver partiets menige medlemmer indflydelse på, hvem der stiller op som kandidater til Knesset. De voldsomme protester fik siden Netanyahu til at love, at spørgsmålet sendes til folkeafstemning blandt medlemmerne. Kritikerne siger, at en afskaffelse af opstillingsvalgene vil styrke Netanyahus i forvejen diktatoriske lederstil og kontrol over Knesset.
Som en klar indikation på, at Netanyahu står stadig mere isoleret sagde formanden for Likuds gruppe i parlamentet i går, at han går ind for en palæstinensisk stat.
"Jeg er ikke bange for ordene Palæstinensisk stat, hvis den holdes inden for visse begrænsninger," sagde Meir Sheetrit til israelsk radio. Netanyahu har hele tiden afvist ideen, og der er ingen umiddelbare tegn på, at han er ved at ændre mening trods presset.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her