Læsetid: 6 min.

'Nettet er vel ikke farligere end TV3'

11. november 1997

Vigtigere at uddanne lærere i brug af internet end at skyde milliarder i udstyr til skolerne, siger en flok unge netnørder

I nettet
"Er det jer, der er nørderne?" spørger Informations udsendte, der netop er trådt ind i den københavnske internetcafé Babel i Frederiksborggade.
Nørderne ler. Jeg havde på forhånd bedt cafeens indehaver Christian Shannon samle et kobbel rigtige netnørder til en sludder om nettet. De fem hærdede netbrugere sidder omkring bordet for enden af et lokalefuld computere og drikker kaffe. Stemningen oser af klubhus.
Jeg er kommet for at høre om Internettet set fra unge storforbrugeres perspektiv.
"Det hedder altså Internet," siger Niels, 24 år og medicinstuderende.
"Det hedder Internettet," insisterer Vader, "ligesom fiskenettet."
Jeg refererer i korte træk artikelserien "I Nettet" i Information, som jeg formoder de færreste yngre netbrugere læser.
"Korrekt," siger Vader, der er systemadministrator i firmaet Struers A/S, "hvis vi skal diskutere nettet, så gør vi det på Internet Relay Chat (IRC), i en mailinglist eller nyhedsgrupperne."
Vader er det øgenavn, Cristoph Walter Ressel Larsen bruger på nettet. Alle medvirkende i interviewet ønsker at blive citeret under deres netnavne, på nær Niels, der også er Niels i cyberspace.
- Nogle eksperter kritiserer, at der ikke er nogen sorteringsmekanismer på nettet, at man bliver vildledt, når man søger information?
"Man lærer efterhånden at vurdere, hvad der er relevant, og hvad der ikke er," mener Moxi, 18 år, skoleelev og en af de endnu forholdsvis få kvindelige netbrugere.
"Man opdager hurtigt, om det sted, man læser informationen, er pålideligt eller ej," siger Christian Shannons alter ego, Brutalix, "nøjagtigt som du gør, når du læser en avis."
- Men på f.eks. søgesystemet Yahoo går man ud fra, at alle informationer er tilgængelige, hvor der i virkeligheden er nogle usynlige kriterier?
"Man skal ikke gå ud fra, at det hele ligger der," siger Vader. "Det er et spørgsmål om at tage en masse oplysninger og sammenholde dem, hvis man vil danne sig sit eget billede af sandheden."

Ikke værre end TV3
- Kan Internettet ikke være en farlig fantasiverden?
"Det er vel ikke farligere end at se TV3," siger Niels, "det er også en fantasiverden."
Brutalix er mere forbeholden: "Med al respekt - så vil jeg sige, at da jeg muddede allermest (Multi User Dungeon, MUD, er interaktivt Dungeons and Dragons-spil på Internettet, red.), da havde jeg svært ved at slippe det igen. Det var meget med at gå i gang lige fra morgenstunden af, lige starte det op og så kørte det ellers."
Vader: "Men det er ikke Internettets skyld. Man bliver fanget af spillet, fordi det er spændende at spille det spil. Man kunne lige så godt køre 24 timers matador."
Brutalix: "Jojo, jeg siger heller ikke, at man bliver narkoman af det. Jeg brugte meget tid på det, men nu er jeg nok også en type, der bruger meget tid på de ting, der interesserer mig."
"I forhold til spil som Quake eller Doom, hvor man slagter folk hele tiden, er MUD meget mere socialt. Man er nødt til at samarbejde."
"Og i modsætning til de andre spil er der rigtige mennesker i den anden ende," siger Niels.
"Men de spiller tit en karakter," siger Vader, "man kan ikke være sikker på, at personer er sådan, som de giver sig ud for. Men sådan er det jo også i virkeligheden. Vi har alle sammen prøvet det, og der er folk der bruger ufattelig meget tid på det. Men det er ikke værre end at samle på frimærker eller gå ind og se fodbold hver søndag."

Lærerne ved intet
- Kan det ikke være farligt med nettets hukommelsesløse nu & her-verden?
Niels: "Jo, det kan være farligt, men når folk først er ude over den første begejstring over nettet, så ryger de tilbage til virkeligheden. Internettet er et tilbud om noget information, der når hurtigere frem end andre steder, men det er ikke hele verden."
Brutalix: "Det undrer mig, at folk gider købe aviser, fordi nyhederne er så gamle."
- Er der for meget pjat på nettet?
"Jeg synes helt klart, det er statens opgave at lægge al den information ud, de har," siger Brutalix, "informationerne tilhører os. Man taler meget om nærdemokrati, og nettet ville være oplagt at bruge til det. Vi har trods alt en rimelig dækning af pc'ere i Danmark"
- Skal der undervises mere i Internettet i skolerne?
"Det kan ikke undgås," siger Moxi, "lærerne ved ikke en skid om det her. Jeg har oplevet op til flere gange, at det er mig, der står og kører undervisning i stedet for læreren, der står og tørrer sved af panden. Det synes jeg er for dårligt."
"Undervisning, undervisning, undervisning," siger Brutalix, "der er ikke andet at gøre. Hvis lærerne skal undervise med autoritet, så er det samfundets pligt at sørge for, at lærerne ved nogen ting. Ellers har vi ikke nogen lærere mere."
Moxi: "Det handler ikke bare om teknologi, og Internettet er ikke det eneste, lærerne sidder fast i. Der sker også fremskridt i dansk og musik, og lærerne skulle blive ved med at modtage undervisning selv. I stedet for at de kommer ud fra et eller andet seminar, og så er de klar til at undervise i 30 år i det samme. Verden ændrer sig jo."
Niels: "Hvis lærerne er fortrolige med mediet, kan de sikre, at eleverne lærer at finde de væsentlige ting på Internettet og derved skære den overflødige tid, der går med at sidde og stirre på en skærm, væk."

Med i skole
- Men fra USA hører man om eksamensopgaver og stile, der bærer præg af en hypertekstmentalitet - zappende og rodede tekster præget af Internettets frie associationer...
Moxi: "Det skal nok passe, det kender jeg godt fra mig selv."
- Var skolerne så ikke bedst tjent med at bruge flere penge på bøger og traditionel lærdom?
Niels: "Det ville være bedre at bruge penge på at uddanne lærerne og informere dem om, hvordan de skulle uddanne folk."
Moxi: "Jeg tror, internettet vil ændre undervisningen, og skolen vil blive et mere socialt sted."
Brutalix. "Der er to veje, enten skal du uddanne lærerne, eller også skal du tage nogle edb-folk og give dem noget pædagogisk snat ovenpå."
Niels: "Min far er lærer. Han er blevet helt vild med nettet og arbejder virkelig med, hvordan han kan bruge det her. Det er ikke så vigtigt at lære folk teknik. Man skal give eleverne lov til at lege og udvikle deres fantasi for at udvikle gode netværksløsninger."
Vader: "Det nytter ikke at investere en masse penge i hardware, det filosofiske i pc'en er vigtigere."
Moxi: "Internettet vil gøre skolerne til et mere socialt sted."
- Er I holdt op med at læse bøger?
Samstemmigt: "Nej."
Brutalix: "Man får nogle nye værktøjer, og jo vildere de værktøjer er, desto tykkere er bøgerne. Det er trods alt rarere at ligge i sin seng med en bog end med en computer. Man skal huske, at internet er et meget skrevet medie. Folk læser stadigvæk, og de læser sprog, som de normalt ikke læser."
- Har I et budskab til politikerne?
"Ja," svares der næsten samstemmende, "42!"
For at bibringe et præg af nørdagtighed, lader vi udsagnet stå. For de uindviede skal det dog nævnes, at 42 stammer fra slutningen af kultbogen Hitchhikers guide to the Galaxy af Douglas Adams, der sammen med forfatterne William Gibson og Bruce Sterling tælles blandt cyberkulturens ledestjerner.

* De medvirkendes hjemmesider kan findes på webadressen www.babel.dk

Tidligere artikler i Internet-serien blev bragt den 29. og 30 oktober, 1., 5., 6. og 7 november. Debat på Informations hjemmeside: www.information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her