Læsetid: 2 min.

Nyrups jobplan får medvind i Paris

14. november 1997

Frankrig tilslutter sig de danske krav om hurtige jobtilbud til alle forud for EU's topmøde om arbejdsløshed

PARIS
Den danske og den franske regering har "samme ambitionsniveau" for EU's beskæftigelses-topmøde i Luxembourg i næste uge, konstaterede statsminister Poul Nyrup Rasmussen i aftes efter en to timer lang samtale i Paris med ministerpræsident Lionel Jospin.
Selv om der ikke er noget konkret fælles udspil fra de to lande, svarede statsministeren "ja", da Information efter mødet spurgte ham, om der var en "fælles linje".
"Vi er enige om, at resultaterne af beskæftigelsestopmødet skal være så konkrete som muligt, men vi erkender, at der er forskelle fra land til land, som man må tage hensyn til," sagde Nyrup.
"Jospin og jeg lagde vægten på konkrete mål, selv om målene ikke kan nås lige hurtigt i alle lande. Det kan f. eks. ikke ske i samme tempo i Grækenland og i Danmark".

Tolv millioner job
Statsministeren fremsatte det forslag, at beskæftigelsesniveauet i de tre EU-lande, der har de tre bedste resultater med arbejdsløshedsbekæmpelsen, burde opstilles som mål for EU, og at der stiles efter at skabe 12 millioner nye job og en arbejdsløshed på syv pct.
Men han indrømmede, at det var svært og ikke kan realiseres hurtigt. Blandt de konkrete mål, der blev drøftet mellem Nyrup og Jospin, er en plan om, at ingen unge skal være arbejdsløs i mere end seks måneder uden at modtage tilbud om job eller uddannelse, og at ingen voksne skal være ledig i over 12 måneder uden at få tilbudt muligheder for et "aktivt liv".
Statsministeren sagde, at dette var to "pejlemærker" for diskussionen.
Spørgsmålet om momsnedsættelse for servicearbejde som middel til at skabe nye arbejdspladser - som foreslået af EU-kommissionens formand, Jacques Santer - blev ikke drøftet på det fransk-danske topmøde.
Men statsministeren sagde efter mødet, at den danske regering ikke støtter dette forslag: "Momsen er vidt forskellig i medlemslandene, og det er vanskeligt at fastsætte fælles mål", sagde han. "Danmark har en enhedsmoms, så vi vil ikke vælge sådan et forslag".
På spørgsmålet, om Danmark ville blokere for forslaget, hvis det kom på rådets dagsorden, svarede statsministeren, at han ikke kunne forestille sig noget sådant.
Statsministeren sagde, at Jospin fandt de danske metoder til arbejdsløshedsbekæmpelse "spændende", og at han fornemmede en tydelig fransk forståelse for de danske synspunkter med hensyn til beskæftigelsespolitikken i EU-sammenhæng.
Mødet med Jospin er det eneste tokantede topmøde, statsministeren har taget initiativ til forud for EU-topmødet, bortset fra et møde med den luxembourgske ministerpræsident, der er rådsformand. Der bliver dog også tale om uformelle kontakter til Finland, Sverige, Portugal, England og Østrig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her