Analyse
Læsetid: 5 min.

Nyrups lille homogene land

1. november 1997

Poul Nyrup Rasmussen tror han kan vinde et valg på udlændingepolitikken. Thorkild Simonsens ny lovgivning og et meget dansk grundlag er årsagen

Poul Nyrup Rasmussen tror han kan vinde et valg, hvor flygtninge- og indvandrerpolitik bliver et eller det afgørende tema.
Forudsætningen er en ny flygtninge- og indvandrerpolitik, der sikrer statsministeren og hans parti solide argumenter i kampen om vælgernes gunst.
I dag er partiets top helt på det rene med, at Socialdemokratiet ikke kan vinde et valg før indenrigsminister Thorkild Simonsens har fremlagt sine forslag til ny lovgivning om integration af flygtninge og indvandrere.
Den ny lov skal skærme partiet mod angreb fra Pia Kjærsgaard og samtidig åbne en ny front i krigen mod Uffe Ellemann-Jensen. Venstre skal sættes under pres fra to sider.
Pia Kjærsgaard angriber allerede Venstre fra højresiden, fordi Danmarks Liberale Parti ikke leverer en vare, der er stram nok. Ud fra Thorkild Simonsens kommende lovgivning håber Socialdemokratiet de kan sætte ind over for Uffe Ellemann-Jensen fra den anden side.
Udviklingen af socialdemokraternes nye slagplan sker først og fremmest fordi partiets top har erkendt, at det næste folketingsvalg uundgåeligt kommer til at handle om flygtninge og indvandrere.
For Poul Nyrup Rasmussen er det helt afgørende, at han som statsminister har muligheden for at udskrive et valg, når det passer til hans strategi og temperament.
Det vil først kunne ske, når Thorkild Simonsen fremlægger sit forslag før jul. Poul Nyrup Rasmussen kan derfor tidligst udskrive valg, hvis forhandlingerne om næste års finanslov bryder sammen i december.

Et blik på det seneste års meningsmålinger fortæller, hvorfor den socialdemokratiske ledelse tror, det kan lade sig gøre at vinde et valg, hvor holdningen til flygtninge og indvandrere bliver et centralt tema.
Socialdemokratiets nuværende dyk i meningsmålingerne er ikke større end det tilsvarende dyk efter sommerferien sidste år, hvor rocker-krigene stod på dagsordenen. I marts måned i år havde Socialdemokratiet genvundet en stor del af sine vælgere, meningsmålinger bekræftede i de følgende måneder at nedturen var stoppet.
Først Pia Kjærsgaards kometagtige fremgang efter denne sommerferie stoppede den for Socialdemokratiet så positive udvikling. På kun fire måneder er Pia Kjærsgaard gået fra fire procent af stemmerne til næsten 15 procent af stemmerne.
For Poul Nyrup Rasmussen er det store minus, at en del af hans vælgere er vandret hen over midten fra Socialdemokratiet og til Dansk Folkeparti.
En vandring, der giver Venstre og Det Konservative Folkeparti et komfortabelt borgerligt flertal i et nyt Folketing efter et valg.
Men det er ikke sikkert, at det kommer til at gå sådan. I Poul Nyrup Rasmussens øjne er der også plusser i BT's GFK-måling.
For det første har Socialdemokratiet ifølge GFK-målingen genvundet nogle af de vælgere, der kort efter sommerferien havde opgivet det gamle arbejderparti til fordel for Pia Kjærsgaards nye.
For det andet henter Pia Kjærsgaard flere og flere vælgere fra Venstre og de konservative, også de to store borgerlige partier er under pres. En situation, der kan få afgørende betydning i en kommende valgkamp.

Særligt presset på Venstre, Danmarks Liberale Parti, er tydeligt. Uffe Ellemann-Jensen har inden for de seneste tre dage foretaget en af sine kovendinger. Venstreformanden støttede onsdag et forslag fra tre Venstre-politikere om at foretage en offentlig opdeling af ansøgerne til dansk statsborgerskab, da Folketinget skulle førstebehandle forslaget til lov om dansk indfødsret.
I følge de tre politikere skulle alle kunne se, hvilke ansøgere, der havde begået noget kriminelt, hvilke, der havde en større gæld til det offentlige og endelig hvilke der ikke havde tilstrækkelige danskkundskaber.
Efter et massivt pres fra partiets bagland slår Uffe Ellemann-Jensen hælene i fredag.
"Ansøgerne skal ikke skilles ud til særlig behandling, når de ikke på forhånd havde mulighed for at trække ansøgningen tilbage," siger Venstre-formanden.
Og så er Venstre er svækket.
Dertil kommer, at fredagens BT-måling kun gav Venstre en gevinst på et enkelt mandat i forhold til valget i 1994.
Der er ikke længere bal i den borgerlige.

Det åbne spørgsmål er så, hvad der kommer til at stå i den flygtninge og indvandrerlovgivning, som skal være Poul Nyrup Rasmussens våben i en kommende valgkamp.
Her er statsministeren meget dansk i sin profilering af Socialdemokratiet.
"Danmark er ikke et et multi-etnisk samfund. Danmark bliver heller ikke et multi-etnisk samfund. Danmark er et lille, homogent land med ca. fem mio. indbyggere," sagde Poul Nyrup Rasmussen mandag på et debatmøde i Aalborg og præsenterede dermed grundlaget for den lov om integration, indenrigsminister Thorkild Simonsen arbejder på.
Men loven vil på den ene side stramme den nuværende flygtningepolitik og på den anden side give flygtninge og indvandrere bedre mulighed for at blive integreret i det danske samfund.
Elementer her kan være:
*at Danmark fremover accepterer færre flygtninge end i dag.
*at retten til familiesammenføringer begrænses.
*at flygtninge skal kvalificere sig til at få opholdstilladelse i Danmark.

Samtidig med stramningerne af flygtningepolitikken, skal en helt ny integrationslov give flygtninge og indvandrere bedre mulighed for at blive integreret i det danske samfund.
Her henter statsministeren opskriften fra de stramninger af bistands- og dagpengelovgivning, som Socialdemokratiet allerede har gennemført sammen med de radikale.
"Den hidtidige integration af udlændinge har ikke været god nok. Der har i alt for høj grad været tale om klientliggørelse og passiv forsørgelse," sagde statsministeren i åbningstalen.
Der skal med andre ord strikkes handlingsplaner sammen for hver enkelt flygtning og indvandrer på samme måde som det i dag sker over for modtagere af bistandshjælp og dagpenge.
Loven vil give flygtningene og indvandrerne en ret til integration. Selv vil de få en pligt til at deltage aktivt i integrationsprocessen.

Ved så åbenlyst at bygge på de allerede kendte reformer af bistandslov og dagpengereformer, kan statsministeren håbe på støtte fra de radikale.
Det lille regeringsparti arbejder selv aktivt for at udvikle sit forslag til en integrationslovgivning ud fra udtalt erkendelse af, at den nuværende lovgivning ikke fungerer. Samtidig er kilder i den radikale folketingsgruppe klar til at "sluge kameler", hvis det kan redde regeringssamarbejdet med Socialdemokratiet.
De kommende måneders intense arbejde i de to regeringspartier om en ny lovgivning for flygtninge og indvandrere kan give de to regeringspartier gode kort i spillet om vælgernes gunst.
Vælgerne er med professor ved Aarhus Universitet Lise Togebys ord i syv sind i holdningen til flygtninge og indvandrere.
I den situation hjælper gode argumenter. Det åbne spørgsmål er om Socialdemokratiet og de radikale kan levere dem.
Ifølge Informations oplysninger tror Poul Nyrup Rasmussen, det er muligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her