Læsetid: 6 min.

Økonomisk vækst i en indbildt lykkeverden

8. november 1997

Politikerne lever i en indbildt lykkeverden, hvor de ikke vil se at øget produktion og vækst bliver spist op af højere sociale og miljømæssige omkostninger mener hollandsk økonom

Et spøgelse går gennem den vestlige verden. Det er begrebet Den nye Økonomi. Alle taler om det. Globalisering, øget konkurrence og teknologiske hop i produktiviteten er nu så stærke kræfter, at økonomisk vækst og lav arbejdsløshed kan gå hånd i hånd med lav inflation, hævder tilhængerne af den nye økonomi.
I computertidskriftet Wired skrev redaktørerne Peter Schwartz og Peter Leyden i juli måned, at vi står overfor et langt økonomisk boom på 25 år med voksende velstand, frihed og et bedre miljø for hele verden. Drop mistroen, se positivt på fremtiden, lød budskabet.
Den fjerde august skrev ugebrevet Mandag Morgen, så, at "den ny økonomi er et tidehverv som keynesianismen og monetarismen", og til ugebrevet sagde finansminister Mogens Lykketoft, at "man skal ikke udelukke, at der igen er lagt op til et meget langt opsving på måske 25 år". Han drog sammenligninger med den gyldne periode fra slutningen af 1940'erne til 1973, og hvor solid økonomisk vækst skabte høje velstands- og velfærdsstigninger.
Men i et interview med Information advarer direktøren for Institut for miljø- og systemanalyse i Amsterdam, Wouter van Dieren imod den nye økonomis forførende tale: "Der er folk, der tror, at teorien om den nye økonomi er sand. Men jeg er bange for, at de der laver den her propaganda har et forkert syn på økonomien, og de har slet ikke sans for jordens bæreevne," siger van Dieren, der i dag også er formand for en
task-force gruppe under Det Europæiske Miljøagentur.
"De omkostninger, der er forbundet med den høje arbejdsløshed, faldende uddannelsesstandard, ringere sundhedstilstand, mindre fritid og forvridning af indkomstfordelingen, skaber et enormt tab i vores velstand og velfærd. Omkostningerne er blevet større end indkomsterne ved den voksende økonomiske produktion."

Risiko for kollaps
Han har været medlem af Rom-klubben, der for 25 år siden publicerede bogen Grænser for Vækst, der solgte mere end fem millioner eksemplarer. Nu siger van Dieren:
"Vi er tættere på grænserne end den gang for 25 år siden. Vi forudså dengang, at der ville komme et kollaps for verdensøkonomien i år 2020-2040."
Verden er kommet tættere på de fysiske grænser for økonomien, mener han.
I perioden fra anden verdenskrig og frem til slutningen af halvfjerserne var der en positiv sammenhæng mellem produktionens økonomiske vækst og stigende menneskelig velfærd. Men siden slutningen af halvfjerserne er koblingen brudt i de fleste vestlige lande.
"Vi kan se i de fleste lande, hvor produktionen fortsat øges, men at velfærden og oplevelsen af velfærd nu er på tilbagetog. Det betyder, at de, som propaganderer for en evigt voksende vækst, må tro, at der ikke er nogen feedback i økonomien, at der ikke er nogen omkostninger ved produktionen. De tror, at der er en free lunch (en fri frokost) for alle hele tiden, og at økonomien kan leve uden det naturlige system. Hvis vi ignorerer signalerne fra miljø og velfærd kan man få næsten ubegrænset vækst i de næste 30-40 år. Men det er sikkert, at omkostningerne vil være større end indkomsten," siger van Dieren.
"Værdien af den hollandske landbrugsproduktion er negativ og landskabet ødelægges. Holland har et økologisk fodaftryk, der er seksten gange større end det nationen kan bære."
Svineproduktionen i Holland er på omkring 60 millioner svin om året, og den giver store eksportindtægter. Men hvert tredie år udbryder der svinepest i Holland, og omkostningerne hertil svarer til to syvendedele af den årsindtægt svineproducenterne tjener. Van Dieren har regnet på tallene og samtidig inddraget prisen på ødelæggelse af jordbund og skove, som følge af de høje udledninger af ammoniak, og det får ham til at konkludere, at "omkostningerne ved svineproduktionen nu er højere end den samlet indkomst."
Han har flere konkrete eksempler: På hvordan lufthavnenes miljø- og støjbelastning og statens subsidier til lufthavnene er dyrere end de indtægter, de selvsamme lufthavne skaber. Eller hvordan morgentrafikken i Holland på de overfyldte veje har bragt gennemsnitshastigheden ned på 22 kilometer i timen og gjort den mere og mere uøkonomisk:
"Man kan godt lulle sig i søvn ved at indregne alle omkostningerne som en del af nationalindkomsten, eller også kan man være lidt mere realistisk. Kendsgerningen er at trafiktilvæksten er begyndt at mindske befolkningens velstand og velfærd," siger han.

Falske statistikker
- Tilhængerne af den nye økonomi mener, at inflationen kan holdes lav, selvom arbejdsløsheden falder og der er høj økonomisk vækst. Tror De på det?
"Den oprindelige teori er, at inflationen er en funktion af forbruget. Men der er en anden teori, som bl.a. er blevet fremhævet af Jan Tinbergen (en hollandsk nobelpristager i økonomi, red.), at inflationen er en funktion af tilliden til økonomien, og det tror jeg er mere sandt. Hvis forbrugerne har tillid til økonomien, valutaen, regeringen, og fremtiden, så vil de ikke starte med at spekulere imod den nationale valuta. Og så kan priserne holde sig stabile."
"Hvis folk råber til hinanden og siger højt, at alt er smukt og dejligt, og at vi på hedonistisk vis skal nyde vækstens goder, så vil det afspejle sig som lav inflation."
"Men hvis der atter kommer ustabilitet og uro, og politikerne lukker øjnene og lader som om alt går godt, så brister tilliden og inflationen vender tilbage som en funktion af manglende tillid. Hvis regeringerne, politikerne og økonomerne snyder verden ved at sige, at alt er i skønneste orden, men går i seng med en viden om, at det er verden ikke... så har man skabt en tidsindstillet bombe."
- Er de europæiske arbejdsløshedsstatistikker udtryk for at man forsøger at lukke øjnene?
"I Holland har vi officielt en succesmodel, som er kendt over hele Europa, men den bygger på en forfalsket statistik. Den officielle statistik siger, at vi har en arbejdsløshed på 6 procent, men i realiteten er der 25 procent i den arbejdsdygtige alder, som ikke deltager på arbejdsmarkedet. Overalt i Europa er der 20-30 procent af arbejdsstyrken, som ikke kan komme ind på arbejdsmarkedet, og det er et drama. Politikerne lukker øjnene for det."
"I USA forsvinder folk, der har været arbejdsløse i mere end seks måneder, ud af statistikken. Det er en fremragende måde at snyde sig selv og bilde sig ind, at alt er såre godt.
- Hvor store er de økonomiske omkostninger ved den strukturelle arbejdsløshed, og hvad har det betydet for den økonomiske indkomst?
"Tre procents økonomisk vækst giver ekstra omkostningerne i form af arbejdsløshed og miljømæssig ødelæggelse på omkring 1,2-1,5 procent. Og samtidig skal ekstraomkostningerne til kriminalitetsbekæmpelse regnes med, så størsteparten af den økonomiske vækst går til at udbedre de skader, den skaber," siger van Dieren, der forventer, at "al fremtidig økonomisk vækst vil gå til at udbedre skaderne".
"Vi lever med et forkert paradigme, og vi er tæt på at lade vores økonomi forfalde ved at skabe stadig mere produktion," siger van Dieren.

Regn på nordpolen
- Så De tror ikke på prognoserne om et langt økonomisk boom med 25 års velstand og et bedre miljø, som det blev fremlagt af Peter Schwartz og Peter Leyden i computertidskriftet Wired ?
"Det er en værre omgang vrøvl. Disse computerfreaks er vanvittige, og de gemmer sig bag deres skærme. De kender ikke og ønsker ikke at høre om realiteterne."
"Verdens førende klimaeksperter er enige om, at klimaet er under forandring. Arter, som tidligere levede på de spanske eller de franske kyster, har i de sidste to-tre år slået sig ned på de frisiske øer, og det er et tegn på forandring. Og denne sommer har det regnet på nordpolen og det er første gang i hundredetusind år!"
"Genforsikringsselskaberne har enorme skadeserstatninger på grund af storme, oversvømmelser, tornadoer, tørke og så videre. Det er en økonomisk katastrofe for disse selskaber."
- Men er det så den nye økonomi?
"Ja, måske er det den nye økonomi."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her