Læsetid: 1 min.

ØMU-aftale bag Danmarks ryg

29. november 1997

Danmark risikerer at blive udelukket fra vigtig ØMU-gruppe

bruxelles
Den britiske finansminister Gordon Brown forsøger i øjeblikket sammen med sin franske kollega Dominique Strauss-Kahn at lave en aftale om, hvordan Storbritannien kan få lov at deltage i møder i den vigtige euro-X-gruppe, som skal styre finanspolitikken, når EU's Økonomiske- og Monetære Union, ØMU'en bliver til virkelighed fra nytår 1998.
Økonomiminister Marianne Jelved (R) ønsker, at Danmark også får adgang til denne ØMU'ens Rolls Royce-gruppe sammen med Sverige, Grækenland og Storbritannien, selv om ingen af dem vil være med i EU's kommende fælles mønt.
Danmark havde håbet på, at udsigten til, at Storbritannien ville blive holdt uden for den særlige ØMU-gruppe, ville få de øvrige EU-lande til at acceptere, at både briter, danskere osv. kunne få adgang til de vigtige møder som observatører. Men bag Danmarks ryg har den britiske finansminister nu forhandlet med sin franske kollega om en særordning for briterne.

Venteposition
Udgangspunktet for aftalen er, at de lande, som har erklæret sig interesset i et ØMU-medlemskab på et senere tidspunkt, skal kunne være med i euro-X som observatører.
En model, der helt udelukker Danmark og Sverige, som begge har tilkendegivet, at de ikke ønsker at deltage i møntunionen.
Spørgsmålet om hvem, der skal have adgang til den magtfulde euro-X gruppe, skal diskuteres på et møde mellem EU's økonomi- og finansministre i Bruxelles på mandag.
Den tidligere danske EU-kommissær Henning Christophersen, der har haft ansvaret for konstruktionen af EU's Økonomiske og Monitære Union, siger til Information, at han har fuld forståelse for Storbritanniens forsøg på at skaffe sig indflydelse i euro-X-gruppen.
Det betragter Henning Christophersen som en naturlig udvikling.
Men Folketingets Europaudvalg gav i går økonomiminister Marianne Jelved besked på at bekæmpe ideen, hvis Danmark ikke også kan få en observatørplads ved bordet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her