Læsetid: 1 min.

Hvad er Østersørådet?

27. november 1997

Østersørådet er en samarbejdsorganisation mellem 11 lande i østersøregionen og EU-Kommissionen.
Foruden Danmark deltager Tyskland, Polen, Sverige, Norge, Finland, Island, Rusland, Estland, Letland og Litauen samt et medlem af EU-Kommissionen.
Rådet blev oprettet i 1992 i København på initiativ af tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann Jensen og Tysklands daværende udenrigsminister Hans Dietrich Genscher.
Formålet med Østersørådet er at etablere et samarbejde på forskellige områder for derigennem at fremme den demokratiske udvikling i de respektive lande.
I den såkaldte København Deklaration, der er grundstenen for Rådets arbejde, er de forskellige samarbejdsområder beskrevet. De omfatter bl.a. økonomisk hjælp til nye demokratiske institutioner, uddannelse, sundhed, kultur og humanitære anliggender.
I 1994 oprettede man en kommissionspost for demokratiske institutioner og menneskerettigheder, som tidligere justitsminister Ole Espersen nu er kommissær for.
Formandsskabet for Østersørådet går hvert år på tur mellem landene, for tiden er det Danmark, der er formand, og i juni 1998 overtager Litauen posten.
Østersørådet har dog ingen beslutningsmæssige beføjelser, og kan altså med andre ord ikke bestemme noget direkte. Det kan kun tage initiativer til samarbejde og fungere som en slags informationsbase for de beslutninger og love de respektive regeringer så skal vedtage.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu