Læsetid: 3 min.

Pamperi kan fælde borgmester

11. november 1997

I Sønderborg bor en viceborgmester, der fik diæter uden om loven og uden reaktion fra borgmesteren. 50 års socialdemokratisk magtmonopol er på valg

Manden, der fik æren for at forhindre, at Sergentskolen flyttede fra Sønderborg, risikerer at miste sin borgmesterpost på en lidet glorværdig sag for byens herskende socialdemokrati. En viceborgmester har fået diæter og godtgørelse af tabt arbejdsfortjeneste i et omfang, der ifølge amtets tilsynsråd gav ham en lønnet stilling. 240.000 blev udbetalt helt i strid med regler og med borgmesterens stiltiende samtykke. Borgmester Ingolf Winzors taburet vakler.
Han er stadig Socialdemokratiets kandidat til posten, men af de ti lister, der stiller op til byrådets 21 pladser, vil kun hans egen pege på ham som borgmester.

Pampervælde
Det skyldes i høj grad Winzors ubrydelige sammenhold med partifælle og 1. viceborgmester Kurt Jessen. Ifølge en rapport fra tilsynsrådet for Sønderjyllands Amt, listede Jessen 240.000 kroner op af kommunekassen ved at indberette diæter og tabt arbejdsfortjenste, han ikke havde ret til. Ingolf Winzor vidste det og foretog sig intet for at forhindre de ulovlige udbetalinger, mener rådet.
Den stærkt kritiske rapport dominerer debatten, der endnu raser blandt byens borgere. Den har budt på dyb frustration og anklager om pamperi og nepotisme, ført an af byens 2. viceborgmester, A. P. Hansen (V), der mener Winzor må gå og burde have gjort det forlængst. Hansen får samtidig ivrig støtte fra SF, der har erklæret, at de ikke kan pege på Winzor som borgmester.
For i magtens centrum er der noget galt, har borgerne kunnet konstatere. Man er alt for gode venner i den socialdemokratiske byrådsgruppe, og det, antyder tilsynsrådets rapport, er grunden til, at det gik så galt for viceborgmester Kurt Jessen.
Fra 1991 til 1996 har Kurt Jessen egenhændigt og systematisk ført sin egen politik for, hvornår og hvordan han kunne få godtgørelse for tabt arbejdsfortjeneste, når han deltog i politisk arbejde. Og viceborgmesteren har overhovedet ikke passet sit job som beskæftigelseskonsulent i kommunen - det job, der skaffede ham kompensation for tabt arbejdsfortjeneste.
Kurt Jessen er stærkt svagtsynet, og derfor har han ikke kunnet passe jobbet i socialforvaltningen, siger både han selv og borgmester Winzor. Samtidig har han lavet politisk arbejde og været fagforeningsformand. På grund af sit handicap har Jessen ikke kunnet overkomme mere end de to tillidsposter, siger Winzor og Jessen.
Men Tilsynsrådet fastslår, at hvis handicappet var problemet, kunne Kurt Jessen have søgt om sekretærhjælp. Det har han aldrig gjort.
Derimod skriver rådet inddirekte i rapporten, at de ansatte embedsmænd ikke har turdet stoppe den ulovlige praksis, skønt de kendte til den:
"Det er vores opfattelse, at der igennem mange år har eksisteret en uskreven regel i Sønderborg Kommune om, at der ikke skulle stilles spørgsmål ved politikernes indberetninger".
Rapporten slår fast, at viceborgmesteren blandt andet har modtaget dobbelt honorar for møder med borgmesteren og godtgørelse for tabt arbejdsfortjeneste, når han vikariede for borgmesteren. Det er sket tit, for borgmesteren lider af hjerteproblemer og har derfor ofte været indlagt.
Til alt dette siger Winzor, at den kommunale revision intet har påtalt, og at han derfor har rene hænder. Men Tilsynsrådet for Sønderjyllands Amt peger fingre af revisionsafdelingens uafhængighed.
"Indsatsen efterlader det indtryk, at revisionens kritiske sans i årenes løb har været mindre skarp som følge af et for godt kendskab til de konkrete forhold mv. i Sønderborg Kommune."
Kommunen er trukket frem som en af flere stærkt vaklende socialdemokratiske borgmestertaburetter i en undersøgelse, som Den Kommunalpolitiske Forskningsgruppe ved Odense Universitet har lavet for Jyllands-Posten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her