Læsetid: 3 min.

Parsernes tankegang

21. november 1997

Den evige kamp mellem det gode og det onde, lyset og mørket er centrale størrelser i den indisk-canadiske forfatter Rohinton Mistrys bøger

Portræt
Den evige kamp mellem det gode og det onde, lyset og mørket, udformet som en linedans på liv og død er centrale størrelser i den indisk-canadiske forfatter Rohinton Mistrys bøger om tilværelsen i Indien og Canada, hvor han nu bor.
Når han besøger bogmessen i Forum her i weekenden 21. til 23. november, er det bl.a. for (at tale om), (fuldt fortjent, at modtage prisen for) sit lille, men betydningsfulde forfatterskab på én novellesamling og to romaner, der nu begge foreligger på dansk. Den seneste, En hårfin balance fra 1995, udkom i oversættelse her i foråret, mens Så lang en rejse fra 1991 tidligere er udgivet på dansk.
Den fine balancering mellem håb og desperation, som titlen på hans seneste roman hentyder til, er en central tankegang for parserne, den veluddannede og relativt velaflagte indiske minoritet, som Mistry stammer fra - og hvis miljøer i Bombay og Toronto, han gerne skriver om.
Tankegangen har sine rødder i den parsiske religion, en gammel-iransk tro skabt af Zarathustra, hvis tilhængere blev fordrevet af muslimerne i det 7. årh. for at slå sig ned omkring Bombay, hvor de og deres religion (med de karakteristiske dødetårne) har overlevet til vore dage.

Bittersød verden
Mistry er født i Bombay i 1952. Hans har en naturvidenskabelig uddannelse fra universitetet her og en humanistisk fra universitetet i Toronto, hvortil han emigrerede i 1975, 'på flugt' fra familieforventninger og et politisk klima knuget af undtagelsestilstand. Siden 1985 har han levet som en meget anerkendt og prisbelønnet forfatter.
Især i novellerne skriver Mistry bittersødt om en verden, der kan synes mere sørgelig og trist end egentlig tragisk. Der er mange frustrationer, men få rigtige nederlag.
På en mild ironisk måde beskriver han her hverdagslivet blandt parsere fra middelklassen - enten i Bombays store boligkomplekser eller tilsvarende steder i Toronto, hvor indvandrere søger at skabe sig en ny tilværelse.
Der er de daglige pengeproblemer, sammenstød mellem moderne livsmønstre og kulturelle traditioner i form af generationskonflikter, seksuel undertrykkelse - alt sammen forstærket af omgivelsernes trøstelsesløshed, snagende naboer, korruption m.m.

Det moderne Indien
Den følgende roman Så lang en rejse, der tager sit udgangspunkt i 1971 og oprøret mod Pakistan i øst-delen, det senere Bangladesh, indsnævrer han personkredsen og udvider historie- og samfundsperspektivet. Hovedpersonen er en dybest set god mand, der på afdæmpet heroisk vis prøver at gøre sit bedste i en vanskelig tid.
Mistrys seneste roman, En hårfin balance, der også foregår i Indien, har året 1975 som udgangspunkt, året for indførelsen af undtagelsestilstanden og LONS (loven om national sikkerhed), der var foranlediget af, at retten havde fundet Indira Ghandis parti skyldigt i valgsvindel.
Det er en kollektivroman med personer fra flere kaster. Den springer i tid og rum, og giver et meget omfattende billede af livet i det moderne Indien med sympatien samlet om de nederst placerede. Romanen er illusionsløs hvad angår deres muligheder for at ændre afgørende på deres livsvilkår, men også ukuelig i sin skildring af den evige optimisme og det gåpåmod, der på trods af alle tænkelige katastrofer får menneskene til at stræbe efter et bedre liv.
Der er mindelser om Balzac og Dickens i Mistrys romaner, men også om Malamud og Narayans bevidst naive stil. Der er dog tale om en umiskendeligt personlig skrivemåde, hvor sansen for den sigende detalje og den bitre, til tider grovkornede ironi er centrale elementer. Det bittersøde hos Mistry har efterhånden fået mere end et stænk af stærk karry. Bl.a. derfor er En hårfin balance en fremragende roman - et uafrysteligt indblik i et forunderligt land.

*Man kan høre Rohinton Mistry på Bogmessen i Forum, lørdag kl. 14.15 i bogcafeen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her