Læsetid: 3 min.

Politisk hundeslagsmål lukker indisk parlament

26. november 1997

De indiske partier kæmper desperat for ikke at tabe ansigt i den politiske krise. Lykkes det ikke, udskrives det andet valg inden for 18 måneder

Indiske politikeres iltre temperament førte i går til, at Parlamentet holder midlertidig lukket. Partierne førte højlydte skænderier med hinanden, og nu har de fået nogle dages tænkepause til at få styr på den politiske krise, der i flere dage har truet regeringen.
"Hooliganisme kan ikke accepteres i stedet for en ordentlig og meningsfuld debat, der skal oplyse landet om, hvad et parti mener om et vigtigt emne," skriver avisen The Tribune i sin leder om politikernes optrin.
Mindretalsregeringen, der består af en koalition mellem 15 partier, er afhængig af Kongrespartiets støtte i Parlamentet. Men Kongrespartiet truer nu med at trække sin støtte tilbage, hvis ikke det lille sydindiske parti Dravida Munnetra Kazhagan (DMK) træder ud af regeringen. Og det betyder valg, kun 18 måneder efter inderne sidst var ved urnerne. Hverken Kongrespartiet eller det tredje store parti BJP kan mønstre et flertal.
DMK beskyldes i en ny rapport for sammen med de tamilske tigre at stå bag mordet på den tidligere premierminister og leder af Kongrespartiet, Rajiv Gandhi. Det har fået kongrespartiet til at forlange, at DMK træder ud af regeringen. Ellers vil partiet ikke længere støtte regeringen.
Hverken regeringen eller Kongrespartiet ønsker et valg lige nu, så da regeringen nægtede at skille sig af med DMK, gik alting i hårdknude. Nu går manøvren for alle parter ud på at komme ud af den spændte situation, uden valg og uden at tabe ansigt.

Elefanten gået i stå
Premierminister Inder Kumar Gujral har for nylig sagt, at et valg kan komme på tale, fortæller den danske ambassadør i Indien, Bjarne Sørensen.
"Vi har en usikker parlamentarisk situation, og de fleste mener, at den nuværende regering ikke kan holde i fem år. Så på et eller andet tidspunkt får vi et valg i utide. Der er også meget på den økonomiske front, der er gået i stå," siger Bjarne Sørensen fra New Delhi.
Da de asiatiske tigerøkonomier sprang frem, luntede Indien bagefter med en relativ høj vækst på omkring syv procent. Det gav landet tilnavnet elefanten. I år er væksten under seks procent. Og som det gælder for alle andre ting, så har optimister og pessimister forskelligt syn den udvikling.
Ifølge tidsskriftet The Economist mener optimister, at faldet er midlertidigt. En hurtig og høj vækst vil altid efterfølges af et langsommere tempo.
Indiens eksport er faldet drastisk, og pessimisterne hævder ifølge The Economist, at faldet får katastrofale følger for Indiens økonomi, da flere naboer i Asien i øjeblikket devaluerer og sender billige eksportvarer ud på verdensmarkedet.
For tre måneder siden begyndte de asiatiske valutaer at blive svagere, og det har også ramt den indiske rupee. Financial Times skrev i går, at rupeen er faldet med syv procent siden august. Og det er en udvikling som forværres af den aktuelle politiske krise.
Ustabiliteten vil fortsætte så længe den indiske regering og Kongrespartiet står stejlt over for hinanden.Nyhedsbureauet Reuter citerer en politisk analytiker fra Center for samtidsstudier i New Delhi for at sige, at Kongrespartiet bliver nødt til at føje sig. Og skal det ske uden at lide nederlag, kan parterne blive enige om at sætte en undersøgelse i gang, der skal fastslå DMK's rolle i mordet på Rajiv Gandhi.
Hvis det ikke er den løsning, der vælges, så regner flere kilder med, at et valg i februar vil blive udfaldet af krisen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her