Læsetid: 2 min.

Politisk uenighed om Rio-opfølgning

20. november 1997

Socialdemokratiet er ude af trit med de radikale og SF, når det gælder virkeliggørelsen af Agenda 21, FN's vision om bæredygtig udvikling

Både SF og De radikale går nu ind for at der oprettes et dansk Råd for bæredygtig udvikling, som kan være med til at sætte skub i arbejdet på at virkeliggøre FN-visionerne fra topmødet i Rio i 1992, Agenda 21.
"Jeg ser meget gerne at vi får sådan et råd, der kan rådgive og inspirere og forankre udviklingen mod bæredygtighed som regeringens ansvar," siger den radikale Jørgen Estrup til Information.
Forslaget om et nationalt Råd er stillet af bl.a. Danmarks Naturfredningsforening og Det Økologiske Råd. Regeringen har hidtil afvist tanken og sagt at de eksisterende institutioner og råd er tilstrækkelige. Og Socialdemokratiet er stadigvæk ikke med på tanken. Foreløbig er regeringspartierne derfor kun enige om at regeringen skal arrangere en række "Agenda 21-dage" hvor eksperter og andre aktører, både lokalt og nationalt, kan være med til at styrke indsatsen.
Steen Gade, SF, ønsker et rådgivende organ af samme slags som Transportrådet: Et uafhængigt råd som kan styrke den strategiske miljøplanlægning og være med til at sikre, at udviklingen bliver fulgt og vurderet og de mål, Folketinget og regeringen sætter, bliver ført ud i livet.

Fodslaw i New York
På FN's særlige generalforsamling i juni om den bæredygtige udvikling fem år efter Rio, samlede Gade og Estrup alle de deltagende folketingspolitikere om en fælles udtalelse. Den slog til lyd for en samlet dansk strategi for opfølgningen af FN-beslutningerne. Denne strategi skal debatteres ved en forespørgselsdebat i Folketinget i dag.
De 18 udviklings- og miljøorganisationer i "92-gruppen" mødtes i sidste uge med Folketingets miljøudvalg og sagde ved den lejlighed at der er brug for et natonalt råd, der kan rådgive regeringen og bidrage med visioner og påpege barrierer for en bæredygtig udvikling. De efterlyste også en styrkelse af den kommunale indsats for bæredygtige lokalsamfund.
SF har for nylig fremsat et forslag om at kommuner og amter skal have pligt til at udarbejde planer for lokal bæredygtig udvikling og indberette deres resultater og udarbejde grønne regnskaber.
"Det er pinligt at Danmark ikke kan vise et bedre resultat fem år efter Rio," sagde SF's ordfører, Anni Svanholt. I politikernes fælles udtalelse fra FN-mødet i New York stod der også at "alle danske subsidier, afgifter og kvoter skal gennemgås med henblik på at vurdere og analysere deres betydning for bæredygtig udvikling."
Det er et punkt, der trænger sig på i mange lande. FN's generalforsamling pegede på det selvmodsigende i at regeringerne erklærer sig forpligtede til at fremme en bæredygtig udvikling, men samtidig opretholder tilskud, der f. eks. forøger transport og energiforbrug.
Men også på det punkt er det tvivlsomt om Socialdemokratiet i dag vil være med til at sætte handling bag ordene, siger Steen Gade.
Den socialdemkratiske miljøordfører, Martin Glerup, var i går ikke at træffe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her