Analyse
Læsetid: 6 min.

Pressens storm mod luksus-Persson fortsætter

27. november 1997

Alting tyder på, at historierne om Perssons dyre flyrejser vil overleve helt ind i den
svenske valgkamp, der indledes for alvor næste år

Övertramp er et af den slags ord, som gør sig godt i svensk presse. Ordet betyder overtrådt - kendt fra håndboldbanen - men ville på dansk blive oversat med "at gå over stregen" eller "træde ved siden af."
Ordet övertramp er efterhånden blevet brugt en del gange i de svenske medier i de seneste dage. Övertramp passer perfekt i de mediernes dækning af statsminister Göran Perssons dyre flyrejser. En socialdemokratisk statsminister, som i en hel bog har pralet af, hvor nærig og tilbageholdende han selv er - både på det private plan og når han optræder i rollen som statsminister. Selvsamme statsminister har for statens regning hyret dyre private fly til rejser, som har været kombineret arbejde og ferie med familien. Perssons handlinger er med stor sandsynlighed ikke ulovlige. Men de er med sikkerhed et klart övertramp.
Historien om flyrejserne er følgende:
*Persson er på officielt besøg i USA i 1996. Han bliver et par ekstra dage på ferie, mens resten af hans delegation flyver hjem med almindeligt rutefly. Ekstraprisen for regeringens fly. Kr. 131.400.
*I september 1996 hyrer staten et privatfly for at flyve statsministeren til USA. Undervejs tager Persson et kort ferieophold på Island. Pris for flyrejsen: kr. 673.160.
* I marts 1997 tager Persson et almindeligt rutefly til Rom, hvor han skal møde den italienske statsminister Romano Prodi. Efter besøget i Rom tager Persson og konen et par dage til Toscana. De hentes af regeringsflyet. Pris: kr. 42.000.
* I juli 1997 er Persson til NATO-topmøde i Madrid. Han og konen tager samtidig ferie i Malaga. Regeringsflyet både bringer og henter Persson og konen i Malaga. Pris: kr. 123.000.
* I oktober 1997 rejser Persson til USA for at mødes med FN's generalsekretær Kofi Annan. Med i flyveren er Perssons kone Annika og deres fire børn. Flyet de rejser i, er hyret hos det schweiziske flyselskab ALG. Persson benytter lejligheden til et par dages ekstra ophold med familien i New York. Pris: Kr. 1.168.000. Af denne pris betalte Persson selv kr. 15.188 for at få børnene med i flyet.
* I november 1997 hyrer Persson et norsk privatfly, der kan flyve ham til et møde i London. Regeringsflyet er ellers tilgængeligt, men det er langsommere end det norske Cessna-fly, som hyres til rejsen. Pris: kr. 122.475. Dobbelt så meget, som det ville have kostet at flyve med regeringsflyet.

I Danmark er der næppe nogen tvivl om, at en affære som Perssons flyrejser ville have kostet en statsminister hans politiske liv. Men i Sverige er den slags noget anderledes af flere årsager. Den vigtigste er mordet på Olof Palme. Der findes gode sikkerhedsårsager til, at Persson flyver mere i privatfly end eksempelvis en dansk statsminister.
Når affæren alligevel er det helt store debat-emne i Sverige i dag, hænger det især sammen med Perssons eget forsøg på at profilere sig som en beskeden statsminister. Den enorme svenske socialdemokratiske bevægelse har gennem de sidste par år lagt ryg til en lang række nedskæringer på områder, som ellers har været bevægelsens mærkesager. Områder som sygehuse, sociale tilskud, støtten til de gamle osv. har alle stiftet bekendtskab med sparekniven under Perssons arbejde med at få genoprettet den svenske stats økonomi.
Derfor ses der indenfor det svenske socialdemokrati med stor irritation på, at dets leder nu afsløres i pressen som en ekstravagant herre med ferievaner, som har kostet skatteborgerne mange penge.
Oppositionen i Riksdagen har været forholdsvis tilbageholdende i sin kritik af Göran Persson. Moderaternes partileder, Carl Bildt, har kaldt Persson for sløset, fordi statsministeren ikke selv har indset, hvad det koster staten at hyre private fly til rejser over Atlanten. Persson selv siger, at han ikke anede noget om prisen og at ansvaret ligger hos embedsmændene.

Umiddelbart ser det ud til, at det er Göran Perssons held, at affæren er kommet frem nu. Der er stadig 10 måneder til Riksdagsvalget i september næste år og dermed gode muligheder for, at de svenske vælgere til den tid har glemt hele affæren, når der skal vælges.
Det var hvad statsministeren kunne håbe, men dette håb døde noget ud, da det for et par dage siden blev klart, at sagen om Perssons flyrejser nu skal granskes af Riksdagens særlige konstitutions-udvalg (KU).
Det udvalg skal først behandle sagen engang i løbet af foråret. Der er ingen tvivl om, at KU's behandling af sagen vil betyde, at den endnu engang vil få en fremtrædende placering i medierne. Hvis det sker i marts eller april, vil valgdatoen være væsentligt tættere på, og selv om vælgere normalt har en kort hukommelse, så risikerer det at blive en ubehagelig sag for Göran Persson, at vælgerne får genopfrisket fly-
affæren så tæt på valgdatoen.
Det er også muligt, at det svenske skattevæsen i Perssons hjemby Malmø, bliver tvunget til at se nærmere på sagen. Hvis skattemyndighederne vurderer, at der er tale om, at Persson på statens vegne har modtaget en slags tilskud til sine ferier, skal han efter svensk lov betale skat af dette. Også her er der altså mulighed for, at sagen kan blive holdt i live endnu et stykke tid ud i fremtiden.
Det er også sandsynligt, at de svenske rigsrevisorer vil kaste et nærmere blik på statens anvendelse af private fly til statsministerens rejser. Igen et område, hvor affæren kan dukke op igen på et senere tidspunkt.
Endelig er der den kendsgerning, at det er tabloid-avisen Expressen, som har gravet afsløringerne om Persson frem.
Expressen er kendt for sine arbejdsmetoder. Når journalisterne her finder en sag, som den med Perssons flyrejser, graver de til bunds, inden de begynder at offentliggøre artikler i avisen. Derefter kører avisen med små dryp med nye afsløringer hver eneste dag. Den linie har Expressen holdt indtil videre, og der er ingen garanti for, at avisen frem til i dag har afsløret alt, hvad den ved om Perssons rejseri som statsminister.

Der er indtil videre ikke noget som tyder på, at Persson tvinges til at gå af som statsminister. Der er heller ikke noget som tyder på, at partiformanden Persson tvinges til at forlade posten som Socialdemokratiets politiske leder.
Men i den socialdemokratiske bevægelse har der gennem de sidste par år været adskillige afsløringer af socialdemokratisk pamperi. Der var affæren med Sigvard Marjasin, landshøvdingen som klippede og klistrede med kvitteringer for at skaffe sig ekstra penge fra den kommunale kasse. Der var også affæren med de socialdemokratiske kommunalpolitikere, som tog til Bruxelles og med penge fra kommunekassen finansierede et meget dyrt besøg på pornoklubben Crazy Love.

I den socialdemokratiske bevægelse er der stor utilfredshed med, at dets ledere åbenbart har så svært ved at holde sig i skindet. Den slags må ikke undervurderes og kan vise sig at have en effekt. Måske ikke i forhold til, hvordan de egentlige partimedlemmer stemmer ved næste års Riksdagsvalg. Men i forhold til deres motivation for at gå aktivt ind i valgkampen og give en hånd med.
I meningsmålingerne står Socialdemokratiet for øjeblikket stadig til at blive større end Moderaterna. Men målingerne viser også, at den borgerlige Carl Bildt er langt mere populær hos de svenske vælgere end den socialdemokratiske Göran Persson, og der er ingen tvivl om, at hele flyrejseaffæren kan karakteriseres som alt andet end det, amerikanerne ville kalde en vote-winner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her